Girişimcilerin Toplumsal Fayda İçin Kurduğu 10 Başarılı Organizasyon

Girişimlerinde sadece maddi faydayı değil toplumsal faydayı gözeten bu girişimciler, kamu yararına yaptıkları başarılı işlerle çıtayı yükseğe çekmeye devam ediyor!

1. Ashoka

Bill Drayton'ın kurduğu organizasyon, sosyal girişimcilik alanında kurulmuş ilk ve en büyük girişim olarak öne çıkıyor. Sosyal girişimlerle gelir adaletinin sağlanmasını ve sistem dönüşümünü amaçlayan Ashoka, toplum yararına yapılan girişimleri desteklemeyi amaçlıyor.

2. Mercy Ships

1978 yılında 'yüzen hastane' konseptiyle ihtiyaç sahiplerine yardım amacıyla Don Stephens tarafından kurulan Mercy Ships, kuruluşundan bugüne yüzbinlerce hastanın tedavisi sağladı. Başta Afrika kıtası olmak üzere gelişmekte olan ülkelere tıbbi yardım ve tedavi sağlayan organizasyon, bu alanda yapılan onlarca yeni girişim için de öncü oldu.

3. Helpsy

Bugüne dek yaklaşık 12 milyon ton tekstil ürünü toplayan ve bu giysileri geri dönüşüme kazandıran Helpsy, toplum yararına çalışan hem ticari hem de kar amacı gütmeyen bir kuruluş. 'Kıyafetler atık değildir' parolasıyla yola çıkan girişim, topladıkları ürünlerin %95'inin yeniden kullanılmasını mümkün kılıyor.

4. Toms Shoes

2006 yılında Blake Mycoskie tarafından kurulan ve kar amacı güden bir şirket olan Toms Shoes, 'one for one' modeliyle ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan organizasyonlardan biri. Yoksul ülkelerdeki çocuk hastalıklarının birçoğunun ayakkabı eksikliğinden kaynaklanması üzerine 'bir ayakkabı kendinize, bir ayakkabı ihtiyaç sahiplerine' kampanyası başlatan Toms Shoes, ihtiyaç sahibi birçok çocuğa erişmeyi başardı. 

Farkındalık amacıyla bir gün ayakkabısız gezme gibi etkinlikler başlatan şirket, toplumsal fayda amacı güden ticari girişimler arasında öne çıkıyor.

5. Grameen Bank

1976 yılında Muhammed Yunus tarafından Bangladeş'te kurulan banka, yoksul girişimcilere destek olmayı amaçlıyor. Faaliyetleri dolayısıyla alanında bir ekol olan ve dünyada birçok kopyası yapılan organizasyon, Yunus'a 2006 yılında Nobel Barış Ödülü de kazandırdı.

6. Charity: Water

Mercy Ships ile tura çıkan ve gördüklerinden çok etkilenen Scott Harrison, kamu yararına çalışmalar yapma kararı alarak önemli bir değişime imza atan girişimcilerden biri. Bugüne dek 24 ülkede 25 binin üzerinde temiz su projesine imza atan charity: water, alanında örnek organizasyonlardan biri olarak gösteriliyor ve yeni girişimler için rol model oluyor.

7. DIFF Charitable Eyewar

Erişilebilir gözlükler parolasıyla yola çıkan girişim, Chad Dime, Chad Jernigan ve Zach Gordan tarafından hem ticari hem de kamu yararına çalışan bir start-up olarak kuruldu. Bugüne dek 1.4 milyon ihtiyaç sahibine okuma gözlüğü ulaştıran şirket, toplumsal fayda güderek yaptığı yardımlarla ticari organizasyonlara örnek teşkil ediyor.

8. Malala Fund

Nobel Ödüllü aktivist Malala Yousafzai adına, Shiza Shahid tarafından kurulan organizasyon, 2009 yılından beri Pakistanlı kadınların yaşam, eğitim ve sosyal haklarını savunuyor.

9. Barefoot College

Sanjit 'Bunker' Roy tarafından yoksul bölgelerin enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklarla sağlamayı amaçlayarak kurulan şirket aynı zamanda yoksul bölgelerdeki kadınlara eğitim desteği vererek doktor, mühendis, mimar gibi mesleklere sahip olmasını mümkün kılıyor.

10. Yoga Girl

New York Times'ın en çok satanlar listesinde zirvede olan Yoga Girl kitabının yazarı Rachel Brathen, sosyal medyayı 'sosyal görev' olarak yeniden tanımlayan isim olarak öne çıkıyor. Paylaştığı yoga derslerinin yanı sıra tedaviye ihtiyacı olanları eğitmenlerle buluşturan Brathen, aynı zamanda 109 World şirketiyle yiyecek, temiz su erişimi ve cinsiyet eşitliği gibi konularda faaliyetler düzenliyor.

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu