Girişimciler Ekosistemine Kendinizi Kabul Ettirmek İçin Yapmanız Gereken 10 Şey

Girişimcilik ekosistemi yatırımcılardan finansçılara, tedarikçilerden insan kaynaklarına kadar birçok disipline dair profesyoneli içerisinde barındırır. Başarılı bir ekosistem oluşturmak ve girişimcilik dünyasında kabul görmek için dikkat etmeniz gereken oldukça kritik konular da mevcut!

1. Kurumsal liderlik ve yönetim konularında gelişime odaklanın.

Öncelikle girişimciliğin geniş bir süreci kapsayan uzun soluklu bir yolculuk olduğunu unutmayın. Elbette, bu yolculukta birçok önemli karar alacak, zor süreçleri yönetmek durumunda kalacaksınız. Bu anlamda liderlik konusunda birçok sınava gireceğinize ve aldığınız kararların hem sizi hem de çevrenizdekileri etkileyeceğine dair şüpheniz olmasın. 

Karar alma ve yönetim konularındaki başarınız, gelişim ve büyüme ile birlikte geniş bir network de sağlayacak.

2. İş birliği ve ekip çalışmasını kültür haline getirin.

İş hayatında en çok aranan özelliklerin başında ekip çalışmasına uygunluk yer alıyor. Nitekim hangi işi yapıyor olursanız olun, ekip halinde karar alabilme ve hareket edebilme yeteneğine sahip olmak durumundasınız. Ekip çalışmasını kurum kültürü haline getiren şirketler, hem verimlilik hem de sektöre verilen mesaj açısından oldukça pozitif bir ivme sağlamış demektir.

3. Alanında yetenekli ve uzman kişileri etkileyerek iş birliğine davet edin.

İşe alım, ortaklık, karşılıklı çalışma... Bu ve daha birçok farklı yöntemle girişimcilik ekosisteminde iş birliği mümkün. Alanında uzman kişileri ve yeni yetenekleri girişiminize dahil etmek, girişimcilik ekosisteminde yer edinmenizi mümkün kılacaktır. Yetkinliğin yanı sıra network açısından da bu çabanızın karşılığını alacağınıza emin olabilirsiniz.

4. Her ortamda network sahibi olmaya özen gösterin.

Girişimcilik ekosistemi hızlı büyüyen ve aktif bir mecra kabul edilebilir. Bu alanda yer edinmek için sürekli çevrenizi genişletmeli, yeni fikir ve görüşleri dinlemeli, bilinirlik elde etmelisiniz. Yeni şirketinizin aynı zamanda reklam yüzü olduğunuzu ve kurduğunuz bağlantıların işinizi daha ileri taşıyacağını hiçbir zaman unutmayın.

5. Sektörünüzle ilgili etkinlikleri yakından takip edin.

Hangi sektörde ürün ya da hizmet sağlıyor olursanız olun, takip etmeniz gereken belli başlı etkinlikler olacaktır. Eğer gerçekten bu tarz etkinlikler bulamıyorsanız, o zaman ipi göğüsleyip bu konuda öncü olmayı değerlendirebilirsiniz. Bu çabanız size iş potansiyeli, yeni ortaklıklar ve geniş bir sektörel know-how olarak fayda sağlayacaktır.

6. Hali hazırda sahip olduğunuz çevreyi yeniden değerlendirin.

İş hayatında bir basamağı atlamak için problem yaşadığınız noktada ihtiyaç duyacağınız kişi, belki de aslında size çok yakında duruyordur. Sahip olduğunuz çevreyi yeniden değerlendirmek, iletişiminizi sıkı tutmak ve onların da girişiminizden haberdar olmasını sağlamak, ummadığınız noktalarda kariyerinizi ileri taşıyacak potansiyele sahip olabilir.

7. Toplu çalışma ofisleri aradığınız anahtar olabilir.

Son dönemde oldukça popüler hale gelen paylaşımlı ofisler, birçok sektördeki profesyoneli bir araya getiriyor. Bugüne dek bu paylaşımlı çalışma ofisleri sayesinde birçok yeni ortaklığa şahit olduk. Aynı zamanda karşılıklı çalışma ve iş birliği alanında da bu ofislerin çok faydalı olabileceğini unutmamalısınız.

8. İyi bir dijital araştırma olmazsa olmaz.

Sektörünüzle ilgili gelişmeleri, sektörünüzün gözde oyuncularını, bu alanda öne çıkan etkinlik, seminer, çalıştay gibi faaliyetleri, reklam mecralarını, gönüllü organizasyonları ve bu gibi çalışmaları takip etmek hem faaliyet hem de vizyon olarak sizi daha ileriye taşıyabilir. Aynı zamanda girişimciler ekosisteminin bir parçası olduğunuzu somut olarak görebilirsiniz.

9. Dijital alanlarda görünür olmak, en az araştırma yapmak kadar önemli.

Her zaman siz araştırma yapmak ve doğru yerde olmaya çalışmak zorunda değilsiniz. Bilginizi, yorumlarınızı, sektörel portfolyonuzu dijital ortama taşımak, sosyal medyada ve dijital platformlarda görünür olmak girişimcilik ekosisteminin bir oyuncusu olduğunuzu gösterecek, profesyonellerin size ulaşmasını mümkün kılacaktır.

10. Başarılı girişimciler, eğitmenler ve yatırımcılarla etkileşime girin.

Hiç kimse her şeyi bilerek ve her konuda uzman olarak iş hayatına atılmaz. Aynı zamanda hangi sektöre hizmet ediyor olursanız olun, gün geçtikçe yeni gelişmeler, teknolojiler, sistemler sektöre entegre olacaktır. Dolayısıyla sürekli öğrenmeye ve yeni fikirlere açık olmalısınız. Bu paylaşım sizi aynı zamanda sektörün bir oyuncusu ve girişimcilik ekosisteminin bir parçası haline getirecek.

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!