Giresun'da Düşen Helikopterin Son Görüntüleri Ortaya Çıktı

Giresun’un Alucra ilçesi kırsalında geçen salı günü asker ve sivil 7 kişinin hayatını kaybettiği faciada, askeri helikopterin düşmeden dakikalar önce alçalma anı, bir vatandaş tarafından cep telefonunu kamerasıyla görüntülendi. Videoyu çekenler bulundukları bölgede hava muhalefetinin olmadığını belirttiler.

Öte yandan TSK olayın nedenine ilişkin resmi bir açıklamada bulunmazken basına yansıyan ön değerlendirme raporuna göre kazaya bölgedeki ani hava değişiminin yol açtığı sisin neden olduğu belirtiliyor.

Bayramın birinci günü Alucra ilçesine bağlı Tohumluk köyü kırsalında Skorsky tipi askeri helikopterin düşmesi sonucu 2 askeri personel şehit olmuş, askeri personelin eş ve çocuklarından da 5 kişi hayatını kaybetmişti. İkisi ağır olmak üzere altı kişi de yaralanmıştı.

Giresun'da Askeri Helikopter Düştü: 7 Can Kaybı

Helikopterin faciadan dakikalar önce bölgede piknik yapan vatandaşlar tarafından çekilen görüntüleri bugün ortaya çıktı.

Görüntülerin ilk bölümünde, helikopterin düştüğü noktanın aksi istikametine doğru gidişi görülüyor. Saniyeler sonrasına ait ikinci bölümde ise Alucra Tohumluk Yaylası’na doğru gidişi görülüyor.  Bu sırada o anlara tanık olan vatandaşların helikopterin alçalmasına dikkat çektikleri duyuluyor. 

Helikopterin her iki istikamete hareketi sırasında güneş ışığının yansımasından kaynaklandığı tahmin edilen bir ışık görülüyor. Görüntülerin çekildiği yer ile helikopterin düştüğü yer arasında kuş uçuşu yaklaşık 10 kilometre mesafe olduğu belirtiliyor.

Piknik yapan aile üyelerinden Avukat Ertaç Durak, görüntüyü yetkililere teslim ettiklerini söyleyerek, 'Helikopterde böyle çok değişik bir şekilde irtifa kaybı oldu ama biz onu çekerken bunu düşünmüyoruz. Biz bölgedeki terör olaylarından dolayı helikopterin havada seyrettiğini düşünüyoruz. Terör olaylarından dolayı helikopterin bir yere doğru yakın bir markaj yaptığı düşüncesi içindeyiz. O anda bu helikopter düşecek diye bir düşüncemiz söz konusu değil. Biz daha sonra helikopteri de takip etmedik. Biz uzman değiliz bilmiyoruz' diyerek sözlerine şöyle devam etti:

'Bulunduğumuz bölgede hava muhalefeti yoktu'

'Helikopterin videoda göründüğü yer düştüğü bölgenin çok yakını. Dakikalar öncesi diyebiliriz. Bir helikoptere göre çok yakın bir yer. Biz hiç bir ses gürültü, patlama duymadık. Bulunduğumuz yer 2 bin 400 rakımlı bir yer. Bizim bulunduğumuz bölgede bir hava muhalefeti yoktu. Belki düştüğü yerde sis olabilir ama oraya kadar niye bu kadar alçaldı onu tabi biz bilmiyoruz uzmanlar bilebilir. Helikopterin düşeceği 40 yıl düşünsem aklımın ucuna gelmezdi. Bu olay hepimizi çok üzdü.'

Başbakan 'hava koşulları' demişti

Helikopterin düştüğü gün Genelkurmay'dan yapılan ilk açıklamada olayın nedeninin henüz tespit edilemediği belirtilmiş gelişmelerin kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edilmişti.

Başbakan Binali Yıldırım ilk açıklamasında hava şartlarından kaynaklı bir kaza olduğunu değerlendirdiklerini söylemiş, Giresun'da bulunan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de olumsuz hava koşullarını işaret ederek herhangi bir saldırı ya da dış müdahalenin söz konusu olmadığını söylemişti.

Genelkurmay'ın ön değerlendirmesi de hava şartlarını işaret ediyor

Genelkurmay olayın nedenine ilişkin henüz bir açıklama yapmadı. 

Sabah'ın haberine göre Genelkurmay tarafından yapılan ön değerlendirmede, kazaya bölgedeki ani hava yol açtığı sisin neden olduğu belirtildi. Değerlendirmeye göre kaza sırasında helikopter çok yoğun bulut kümesiyle karşı karşıya kaldı.

Şehit olan Pilot Yarbay Hilmi Özer ile yardımcısı Pilot Üsteğmen Yüksel Kandemir kaza sırasında bulut kümesinden kaçmak için önce güzergah değiştirdi. İniş için 7-8 dakika boyunca düz bir alan arandı.

Ancak pilotlar uygun yer bulamayınca, daha yumuşak bir iniş için ağaçları hava yastığı olarak kullandı ve helikopter düştü.

Yaralı komutanın ilk ifadesi

Habere göre kazadan yaralı olarak kurtulan Kurmay Albay Ünal Bayhan verdiği ilk ifadede bulutların içine girdiklerini söyledi.

Öte yandan helikopterin pilotaj hatasından düşmediğini belirten askeri kaynaklar pilotaj hatası olması halinde helikopterin bambaşka bir yere ve bambaşka şekilde düşeceğini belirtti.

.

Kaza kırım ekibi incelemelerini tamamladı, enkaz kaldırıldı

Helikopterin düştüğü bölgede kaza kırım ekibinin incelemesi dün sona erdi. Bugün de enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandı.

Çekici vasıtasıyla olay yerinden kaldırılan enkazın, Alucra'ya götürülüp, boş alanda yakılmak suretiyle imha edileceği öğrenildi.

Emekli Teğmen kazayı değerlendirdi

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde uzun yıllar helikopter pilotu olarak görev yapan Emekli Teğmen Mehmet Ali Çelebi, kazaya ilişkin düşüncelerini Sözcü gazetesine anlattı.

Uzun yıllar skorsky helikopterlerle bu bölgede görev yaptığını belirten Çelebi, “Görünen o ki, helikopterin kuyruğu kopmuş ve dönerek kaza kırıma uğramıştır. Burada önemli olan kuyruğun nasıl koptuğudur. Füze ya da roket mi yoksa bulut içine girdiği için pilotların vertigo olması sonucu helikopterin burnunun kaldırılıp kuyruğun yere çarpması mı?” dedi.

'Füze ihtimali çok zayıf'

Helikopterin enkazının tek parça göründüğüne dikkat çeken Çelebi, “Füze tehdidi de bir ihtimal. Kuyruğa gelmiş olabilir, ama inanmıyorum. Füzeyle vurulmuş bir görüntü yok. Bu nedenle füze ya da roket ile düşmüş olabileceği ihtimalini çok zayıf görüyorum” dedi.

'Pilotların vertigo olma ihtimali yüksek'

Helikopterin sise veya buluta girmesi sonucu pilotların vertigo olma ihtimallerinin çok yüksek olduğunu belirten Çelebi, “Vertigoda vücudun denge sisteminde bir sorun oluşur ve baş dönmesi olur. Bulut içinde kalıp vertigo neticesinde böyle anormal durumlara gidilebilir. Dönüş yaptığınızı zannedersiniz ama ters tarafa doğru gidersiniz. Vertigo olduğu zaman helikopterin başını öne çekip, süratin düşmesiyle kuyruğu vurunca, dönerek, ağaçları yastık olarak kullanarak iniş tercihini kullanmış. Pilotumuz 10 saniye içinde bu kararı verir. O kararı verebilmek de çok zor. Vertigo olmuşsa yapılacak bir şey yok. Pilotların büyük kahramanlığı var” diye konuştu.

"Bu havada neden çıkıldı?"

“Önemli olan bu havada neden çıkıldığıdır” diyen Çelebi şöyle devam etti. “Ne yazık ki Güneydoğu ve Karadeniz bölgesinde meteorolojik verileri sağlıklı alamıyorsunuz. Meteoroloji istasyonu yok, radar yok. Pilotlar cep telefonundaki uygulamalardan veya karakollardan verileri almaya çalışıyor. Karakola telefon edip, ‘Evladım bak bakalım bulut var mı?' diye soruyorsunuz. Yol boyu meteorolojik verileri bu şekilde alıyorsunuz. Giderken bir sorun yaşanmamış, ama dönüşte ne yazık ki böyle bir olayla karşılaşılmış.”

'İstasyonlar çoğaltılmalı'

Milyon dolarlık helikopterlerin olmasına rağmen meteoroloji istasyonları veya radarların olmadığına dikkat çeken Çelebi, “Devlet bunları çoğaltmalı. İstasyon ve radar sayıları artırılırsa bu kazalar azaltılabilir” dedi. Kazanın meydana geldiği bölgenin yayla olduğunu, sisin ve bulutun oluşumunun çok normal olduğunu belirten Çelebi, “Pilotlar 3-4 saat sonrası için sağlıklı bir meteorolojik veri alabilseler bu olay gerçekleşmezdi” diye konuştu.

'Pilotlarımızın risk alma alışkanlığı var'

Türk Silahlı Kuvvetleri pilotlarında, terörle mücadeleden dolayı şartları zorlama, daha fazla risk alma alışkanlığı ve aşırı özgüven olduğunu belirten Çelebi şöyle devam etti: “Bu, yoğun terörle mücadeleden kaynaklanıyor. Düşünün, çatışma ortasında kalan bir birliği kurtarmak zorundasınız. Riski alıyorsunuz. Bu da özgüveni yükseltiyor. Ama bu, Türk pilotlarının dünyanın en iyi pilotları olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Helikopterle gece operasyon yapabilen dünyanın üç, dört ülkesinden birisiyiz.”

'Pilotların büyük başarısı var'

Helikopter kazalarında yolcuların ya tamamının kaybedildiğini ya da yüzde 90'nının kurtulduğunu belirten Çelebi, Giresun'daki kazada 8 kişinin yaralı olarak kurtulmasını çok şaşırtıcı ve pilotların çok büyük bir başarısı olarak değerlendirdi.

'Skorsky en güvenli helikopter'

Skorsky'nin en güvenli helikopterler arasında olduğunu da belirten Çelebi, “Bu helikopterlerde çok sayıda yedekleme sistemi var. Bizde ‘Skorsky helikopter arıza yapmaz, ama yaptıysa da kurtulması zordur' denir. Çift motorludur ve bakımları her zaman zamanında yapılır. Kaldı ki o helikoptere komutan bineceği için bakımın aksatılması mümkün değildir” diye konuştu.

'Siviller taşınabilir'

Kaza yapan helikopterde sivillerin olmasıyla ilgili görüşlerini de aktaran Çelebi, şunları söyledi: “İnsanlar sivillerin taşınıp, taşınmaması konusunu gündeme getirdiler. VIP uçuşlarda eş ve çocuklar eşlik edebilir. Gerekli izinler alındıysa, sivillerin binmesinde hiçbir engel yoktur. Güneydoğu'da da birçok kez siviller, yaralılar bu helikopterlerle taşınmıştır” dedi.

Popüler İçerikler

Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
YORUMLAR
09.07.2016

Ben kaza olduğuna inanmıyorum mutlaka vardır bir iş.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ