Girdiğiniz Her An İçinde Kalmak İsteyeceğiniz İstanbul'un En Güzel Kütüphaneleri

Ders çalışmak ya da çalışamamak işte bütün mesele bu diyenler, kütüphaneleri çok seviyorum ama boğuk ve kasvetli diyenler evet sizde... Bu yazımızda ders çalışırken ya da araştırma yaparken ferah, manzaralı ve mimari açıdan beğenilen İstanbul'un en güzel kütüphaneleri listesi hazırladım. O zaman daha bekliyoruz? Gelin listemize bir bakalım.

Küçük bir not: bazı kütüphanelerimiz geçici olarak kapatıldığı için listeye eklenmemiştir.

İBB Atatürk Kütüphanesi

Cumhuriyet döneminden günümüze kalan ilk kütüphanelerden olan Atatürk kütüphanesi ilköğretim öğrencisinden uluslararası araştırma yapanlara kadar geniş bir yelpazeye hizmet vermekte. 50.000'den fazla yazma, albüm, atlas-harita, takvim, salname, kartpostal, ayrıca gazete ile Atatürk, İstanbul hakkında esere ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu dokümanlar dijital ortama da aktarıldığı için kaybolma ya da deforme halinde sorun oluşmuyor. Çok sayıda kitap alabilen deposu, onarım ve ciltleme atölyesi, fotokopi, mikrofilm, konferans ve sergi salonlarıyla hizmet vermekte. Oluşturulan veri tabanı sayesinde aradığınız kitabı çok yönlü sorgulayabileceğiniz kütüphane İstanbul'un en güzel kütüphaneleri listemizde yer alıyor.

Adres: Gümüşsuyu, Miralay Şefikbey Sk. No:6, 34437 Beyoğlu/İstanbul

Açılış- Kapanış Saati: 24 saat açık

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu:'Çok rahat serin ve boğaz manzaralı'

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi; 'Sanatın evrensel dilinden' yola çıkarak Türkiye ve dünya arasındaki köprüyü kuran, İstanbul'un en güzel kütüphaneleri arasında yer alan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, 10. yaşında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulan Atatürk Kültür Merkezine taşındı. Türkiye'nin en güncel ve kapsamlı sanat kütüphanesi olarak halkın kullanımına açılan kütüphane, dünyanın en bilinen yayın evlerine ait özel edisyonlar ve kütüphaneye özel imzalı yayınların bulunduğu 15.000 kitap ve sürekli güncellenen arşiviyle akademisyenlerden sanat meraklılarına ve çeşitli ülkelerden Türkiye'yi ziyaret eden turistlere hizmet veriyor.

Adres: Gümüşsuyu, AKM, Mete Cd. No: 2, 34437 Beyoğlu/İstanbul

Açılış- Kapanış Saati: 10:00- 17:00 (Pazartesi günleri kapalı)

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu:'Muhteşem bir kütüphane, son derece etkileyici. Mimarisi, ambiansı son derece farklı. Atatürk Kültür Merkezi içerisinde üç katlı (?) inşa edilmiş. Raflardaki kitaplar da son derece dikkat çekici. Yolunuz düşerse görmeden geçmeyin derim.'

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Kütüphanesi

İstanbul Planlama Ajansı içinde bulunan alan ihtisas kütüphane olarak hizmet veren İPA İstanbul Kitaplığı ferahlığı ve konumu ile İstanbul'un en güzel kütüphaneleri arasında yerini alıyor. Kütüphanede 20 binin üzerinde basılı kaynak, İstanbul ve kent araştırmaları üzerine eşsiz kaynaklar, ücretsiz wi-fi hizmeti ve ortak çalışma alanları bulunduruyor. İPA İstanbul Kitaplığı, bir araştırma kütüphanesine dönüştürülen Atatürk Kitaplığı ile senkronize çalışarak, orada yer alan 40.000’den fazla İstanbul araştırmalarını konu alan basılı yayını da kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Ayrıca Atatürk Kitaplığı ile birlikte geliştirilecek kapsamlı bir dijital veri tabanı en kısa zamanda kullanıcıların hizmetinde

Adres: Basınköy, Valilik Yolu Cd. No:2, 34153 Bakırköy/İstanbul

Açılış- Kapanış Saati: 09:00- 18:00 (Hafta sonları kapalı)

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Bünyesinde birden fazla akademik düzeyde birim bulunan İPA, planlama ve vizyonuna dair çalışmalar yürütüyor. Florya'nın tam kalbinde, orman içerisinde yer alıyor. Daha önce lojman olarak kullanılan bu yer, yapıların işlevi dönüştürülerek amaca uygun hale getirilmiş.'

Beyazıd Devlet Kütüphanesi

2 Haziran 1884 yılında Beyazıd Külliyesi içinde açılan kütüphane ilk devlet kütüphanelerinden. İlk cilt ve matbaa atölyesinin kurulduğu kütüphane 1952 yılında ilk çocuk kütüphanesi de açarak hizmet vermeye başlamıştır. Ayrıca görme engelli insanlar içinde seslendirilmiş kitaplar bulunuyor. Sahaflar çarşısına yakın bu kütüphane görsel olarak da dikkat çekiyor. Tavanında bulunan işlemelerle İstanbul'un en beğenilen kütüphaneleri arasında.

Adres: Beyazıt, Çadırcılar Cd. No:34126 D:no 4, 34126 Fatih/İstanbul

Açılış- Kapanış Saati: 09:00- 23:00

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Türkiye’de yayınlanan her yazılı eserin bir suretinin mutlaka gönderilmesi gereken üç kütüphaneden biridir. Diğer ikisi TBMM kütüphanesi ve Milli kütüphanedir.'

Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi(TESAK)

100 yıllık bir tarihe sahip bina 'Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi' (TESAK) olarak Mart 2014’te hizmet vermeye başladı. TESAK, bir ihtisas kütüphanesi olarak kapsamlı kitap, süreli yayın, görsel materyal, CD koleksiyonu ve fotoğraf negatifi arşivin yanı sıra bilimsel toplantı, konferans, sempozyum, seminer ve sergiler gibi nitelikli kültürel etkinlikler de gerçekleştirerek bir kültür merkezidir. Binanın tarihi görevini başarıyla sürdürmeye devam eden kütüphane  zamanında birçok tarihi olayın tanığı. Birinci Ulusal Mimarlık Döneminin en önemli eserleri arasında yer alan kütüphane İstanbul'un en güzel kütüphanelerinden.

Adres: Caferağa, Rıhtım Cd. No:2 D:3, 34710 Kadıköy/İstanbul

Açılış- Kapanış Saati: 09:00- 19:00 (Pazar günleri kapalı)

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu:'Tarihi Şehremaneti Kadıköy Dairesi, yani belediye eski Kadıköy şubesi, sembolleşmiş güzel bir tarihi yapı'

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi

Süleymaniye Kütüphanesi, İstanbul'daki Süleymaniye Camii medreselerinde, 1927 yılında kurulmuştur. İstanbul'daki Yazma Eser Kütüphanesinde toplam 70.000 cilt kadar yazma ve 120.000 basma eser bulunuyor. Bunlardan 12.000 cilt kitap Türkçe; 50.000 cilt kitap Arapça; 3.680 cilt kitap ise Farsçadır. İçinde Ayasofya ve Laleli gibi padişah kütüphanelerinde bulunan eserlerin de bulunduğu kütüphane okuyucularına e-kitap hizmeti de veriyor. Dünya üzerinde tek nüshası bulunan ve padişahlara hediye gelen el yazmaları da kütüphane tarafından muhafaza ediliyor. Medresenin güzelliği ve hala ayakta durabilmesi İstanbul'un en beğenilen kütüphanelerden olması imkansız kılıyor.

UNESCO tarafından oluşturulan 'Dünya Belleği'ne giren ve Türkiye'de bulunan 3 belgeden biri olan İbn-i Sina'nın elyazmaları da bu kütüphanede bulunuyor.

Adres: Süleymaniye, Ayşe Kadın Hamamı Sk. No:27, 34116 Fatih/İstanbul

Açılış- Kapanış Saati: 09:00- 16:30 (Hafta sonları kapalı)

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Tarihimizi öğrenmek ve görmek açısından mutlaka gidin arastirma yapin'

Alman Arkeoloji Kütüphanesi

DAİ’nin 100. kuruluş yıl dönümü kutlamak için 1929 yılında kurulan Alman Arkeoloji Kütüphanesi Türkiye'nin arkeolojisini araştırmakta ve belgeleri bünyesinde barındırmakta. Yapılan araştırmalar özellikle Türkiye'nin batısında ve Orta Anadolu’da Boğazköy Hattuşa, İstanbul tarihi öncelikle Bizans mimarisi ve zengin Osmanlı mirası olmak üzere araştırmalara devam ediyor. İstanbul Şubesi arkeoloji alanında Türkiye’deki en büyük kütüphane unvanına sahip. Yapısı ve ferahlığı ile İstanbul'un en güzel kütüphanelerinden birisi.

Adres: Gümüşsuyu Mah., İnönü Cad. No:10, 34437 Beyoğlu/İstanbul

Açılış- Kapanış Saati: 09:00- 15:30

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu:'Kaliteli'

İstanbul Araştırma Enstitüsü

İstanbul'un en güzel kütüphanelerinden birini içinde barındıran enstitüde konu ne olursa olsun araştırma yapmak isteyen herkese kapıları açık. Kendilerine 'Kullanıcı Dostu' diyen kütüphanenin galerisinde 1.kat 'Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları', 2. kat 'Osmanlı Araştırmaları' ve 3. kat 'Bizans Araştırmaları' bölümlerinin yanı sıra kamuya açık kütüphanesi ve Bilgi-Belge Merkezi' ile hizmet vermekte. Kütüphane dışarıya kitap çıkarılmasına izin vermiyor.

Adres: No:, Meşrutiyet Cd. No:47, 34430 Beyoğlu

Açılış- Kapanış Saati: 11:00- 18:00 (Pazar günleri kapalı)

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Tüm kullanıcılara açık, geniş bir İstanbul koleksiyonun sahip bir kütüphane. Doktora ve yüksek lisans çalışanlar için bir vaha. Ayrı basım koleksiyonunu başka bir yerde bulmanız çok güç. Fotokopi ve tarama hizmeti mevcut.'

İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM)

Kütüphane, TDV İslâm Ansiklopedisi'nin hazırlanması sırasında ihtiyaç duyulacak yayınları toplamak ve bunları kullanıma sunmak amacı ile 1984 yılında kurulmuştur. Ayrıca kütüphanede İslam kültürü, tarihi ve medeniyeti ile ilgili yayımlanan kitap ve süreli yayınlarla araştırmacıların hizmet vermekte. Yaklaşık 20.000 doküman dosyasından oluşan geniş bir dokümantasyon birimiyle Türk tarihi, kültürü ve edebiyatı başta olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında da zenginleşen kütüphane ile hizmet vermekte. Geniş ve ferah salonu ve düzeni ile İstanbul'un en güzel kütüphaneleri arasında yerini alıyor.

Adres: Altunizade, İcadiye Bağlarbaşı Cd. No:38, 34672 Üsküdar/İstanbul

Açılış- Kapanış Saati: 09:00- 23:00

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Araştırma görevlisi, akademisyenlerin ve yüksek lisans ve doktora öğrencileri için gayet iyi bir araştırma ve çalışma ortamı sağlayan bir kurum. Ayrıca bazı arşiv belgelerine de ulaşabilirsiniz.'

Merkezefendi Millet Kıraathanesi

Merkezefendi Millet Kıraathanesi bünyesinde ; çalışma salonu, bekleme salonu, konferans salonu, 1 adet kafeterya, 1 adet seyir terası ve ıslak alanlar barındıran toplam 778 metrekare alan üzerine inşa edilmiş bir kütüphanedir. 23 bin 600 kitaptan yararlanabilinen kıraathanede 35 süreli yayının da güncel sayılarına ulaşmak mümkün. 28 bin 200 kayıtlı üyesiyle en büyük kıraathane geleneksel ve aynı zamanda modern görünümü ile İstanbul'un en güzel kütüphaneleri listemizde .

Adres: Merkezefendi, Dere Sk. No:7, 34015 Zeytinburnu/İstanbul

Açılış- Kapanış Saati: 24 saat açık

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Hem okuyorsun hem sıcak çorba içiyorsun güzel hizmet'

Kadın Eserleri Kütüphanesi

Kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri araştırmacılara derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamak” amacıyla kütüphane Aslı Davaz, Füsun Akatlı, Füsun Ertuğ-Yaraş, Jale Baysal ve Şirin Tekeli tarafından kuruldu. Kütüphane; özel arşivler ve koleksiyonlar temin ettiği gibi bu arşiv ve koleksiyonları daha çağdaş bir düzende, okuyucuya ve araştırmacıya sunulması amacıyla yeni düzenlemeler yaparak ve erişimi hızlandırmak ve kolaylaştırmak için dijitalleştirme çalışmalarına devam etmekte. Kadın tarihi adına elde ettikleri bütün kaynakları koruyan bu kütüphane mimari yapısı ile İstanbul'un en güzel kütüphanelerinden sayılıyor.

Adres: Balat, Balat, Fener Mahallesi, Mürsel Paşa Caddesi, No: 8, Fener Vapur İskelesi Karşısı (Tarihi Bina), Haliç, Mürselpaşa Cd., 34220 Fatih/İstanbul

Açılış- Kapanış Saati: 09:00- 16:30 (Hafta sonları kapalı)

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu:'Kim bilebilirdi ki, 1987’de sadece 100 kitaplık koleksiyonla kurulan kütüphanenin bugün bir milyondan fazla esere sahip olacağını. Üstelik tümü Türkiye’deki kadın örgütlerine ait belge, özel arşiv, efemera ve kadın sanatçılar koleksiyonundan oluşuyor. Fener semtinde.'

SALT Galata

Salt Galata; 19. yüzyıl sonlarından günümüze başta İstanbul olmak üzere Türkiye, Güneydoğu Akdeniz havzası ve Güneydoğu Avrupa’ya kadar olan bütün mimari eserlerin kaydını barındırmakta. 1950 sonrası Türkiye sanat tarihi ve 20. yüzyıl Türkiye’sinde mimarlık ve tasarımın gelişimini, Osmanlının son yıllarında Türkiye Cumhuriyetinin 1990’lı yıllarına toplum ve coğrafyanın evrimini detaylandıran her türlü yazılı ve görsel belge ve kaynak erişime açık. Kitap ve dergilerden oluşan yayınlar Salt Galata araştırma mekanında incelenebiliyor. Fransız Mimar Alexandre Vallaury'in tasarımı bu bina Han Tümerketin'in dokunuşlarıyla İstanbul'un en güzel kütüphanesi olarak adını yazdırmayı başarıyor.

Adres: Azapkapı, Bankalar Cd. No:11, 34420 Beyoğlu/İstanbul

Açılış- Kapanış Saati: 11:00- 19:00(Pazartesi günleri kapalı)

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu:'Buranın kütüphanesine A-ŞI-ĞIM! dirsek çürüttüğüm çok günlerim geçmiştir. Ferah, aydınlık, beyazzz!'

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR

Maslak'ta bulunan İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi çok güzel ve zengindir. Estetik olarak Kadir Has Üniversitesi'nin kütüphanesi çok güzeldir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ