Gıdalar Hakkında Şimdiye Kadar Sürekli Duyup Savunduğunuz Doğru Bildiğiniz Yanlışlar

Küçüklüğümüzden beri anne, babalarımızdan, arkadaşlarımızdan kısacası tüm çevremizden gıdalarla ilgili bir şeyler duymuşuzdur. Peki sürekli duyduğunuz ya da yaşamınızın bir döneminde muhtemelen duymuş oldunuz bu bilgiler gerçekten doğru muydu?

1. "Serbest gezen tavuk yumurtaları çok daha sağlıklıdır."

Yumurta ambalajlarının üzerinde gördüğünüz 'Serbest gezen tavuktan üretilmiştir.' ibaresi tavukların serbestçe dolaşmasına izin verildiği anlamına gelir, ancak bu gezinme bir tavuk eviyle sınırlandırılabilir. Tavuklar hala aşırı kalabalık ve sağlıksız koşullarda yaşayabilir. Ayrıca kafes ortamından gezmesi için salınan tavukların dışarıda geçirdikleri süre ve bu dış alanın koşulları tanımlanmamıştır, bu nedenle kalabalık bir kümeste, tavukların teorik olarak izin verilen küçük bir beton alanda geziniyor olması da muhtemeldir.

2. "5 saniye kuralı"

Yediğiniz şey yere düştükten sora hemen eğilip yerden alır ve ağzımıza atardık. 5 saniye dolmadığı için bir şey olmaz, yiyebiliriz derdik ancak, Rutgers Üniversitesi çalışmasına göre bakteriler bazı durumlarda düşmüş yiyeceklere bir saniyeden daha kısa sürede geçebilir. Araştırmacılar, gıda ne kadar ıslak olursa, bakteri transferinin o kadar hızlı gerçekleştiğini buldular.

3. "Bal bozulur, bu yüzden son kullanma tarihi vardır."

Bal aslında bozulmuyor. National Honey Board'a göre, kapalı kaplarda düzgün bir şekilde saklandığında bal, yüzyıllarca bozulmadan kalabiliyor. Bununla birlikte, zaman içinde aroma ve lezzetinin bir kısmını kristalize edebilir veya kaybedebilir, bu nedenle bal kavanozlarının üzerinde bir son kullanma tarihi görebilirsiniz.Tabii ki bahsettiğimiz gerçek doğal bal.

4. "Bir yiyeceğin güvenli olup olmadığını (bozulup bozulmadığını) koklayarak anlayabilirsin."

Birçok insan, görünümüne bakarak hatta koklayarak bir yiyeceğin yemek için güvenli olup olmadığını anlayabildiğini düşünür. Ancak E. coli veya Salmonella gibi tehlikeli mikroplar yemeğinizin farklı görünmesine veya kokmasına neden olmaz.

5. "Patates kızartması ilk Fransa'da yapıldı."

National Geographic'e göre patates kızartmasının kökeni biraz karışık olsa da çıktığı yeri Fransa'ya değil Belçika'ya kadar takip eden iyi kanıtlar var.

6. "Külahta sunulan kremamsı ürünler de dondurmadır."

Bir ürünün dondurma olarak kabul edilebilmesi için ürünlerin en az yüzde 10 süt yağına sahip olması gerekir;ancak bu yumuşak ürünlerin çoğu sadece %5 süt yağına sahip.

7. "Asfalta yumurta kırsam pişer."

Hava sıcaklığı bazen (Özellikle Adana'da) insanı çığırından çıkartsa da asfalt sanıldığı kadar iletken değildir ve yumurta pişmek için yaklaşık 70 derecelik bir sıcaklığa ihtiyaç duyar. Ancak bir asfalt ancak 63 derecedeki ısıya kadar çıkabilir (K).

8. "Sakız midede 7 yıl sindirilmez."

Çocukken muhtemelen sakızı yutmamanız gerektiğini çünkü sindiriminin çok zor olduğunu duymuşsunuzudr. Ancak rahatlayabilirsiniz: Sakız, ayakkabılarınızın tabanında olduğu gibi bağırsak sisteminize yapışmaz. Duke Üniversitesi Sağlık Sistemine göre, vücudunuz sakızı diğer yiyecekler gibi sindirir.

9. "Beyaz çikolata, çikolatadır."

Teknik olarak beyaz çikolata, çikolata değildir. Şeker, süt ürünleri, vanilya, kakao yağı ve lesitin ile yapılır, ancak içerisinde çikolata maddeleri yoktur (K)

10. "İncir bir meyvedir."

İncir vitaminlerle doludur ve pastadan pizzaya ve salatalara kadar her şeye tatlı ilaveler olabilir. Ama incir aslında meyve değildir. Atlantik'e göre, küçük eşek arıları ile tozlaşan ters çiçek ve tohum kütlesidir.

11. "Kültür somonunun rengi de deniz somonu gibi pembedir."

Yabani somon, pembe pigmentasyonlarını karides ve kril yemekten alır. Ancak, çiftlik somonu doğal olarak beyaz veya gri olacağından, çiftçiler genellikle çiftlik somonunu besledikleri yiyeceklere pigmentli bileşikler ekler, böylece yabani somon ile aynı pembe renktedirler.

12. "Tatlı patates ve normal patates akrabadır."

Birbirlerine ne kadar çok benzeseler de tatlı patates ve patates farklı bitki ailelerine aitler (K).

13. "Tüm etler pişirilmeden önce yıkanmalıdır."

Birçok kişi, kümes hayvanlarını pişirmeden önce yıkamanız gerektiğine inanmaktadır. Ancak gıda güvenliği uzmanları buna karşı tavsiyede bulunurlar, çünkü bunu yapmak aslında mikropları mutfağınızın etrafına yayabilir. Ayrıca, su kendi başına bakterileri öldüremez (K).

14. "Gözlere en iyi gelen besin havuçtur."

Havucun göz sağlığınızı olumlu yönde etkilediği doğru olsa da gözleriniz için harika olan çok sayıda sebze var. Harvard sağlık uzmanlarının belirttiği gibi yeşil yapraklı sebzeler ve taze meyveler C ve E vitamini gibi daha fazla antioksidan içerir ve gözleriniz için havuçtan çok daha iyidir (K).

Popüler İçerikler

Bir Dönemin En Parlak İş Fikriydi: İnternet Kafeler Mazi Oluyor!
Adana'da Skandal Görüntüler: Kesilmiş At ve Eşek Kalıntıları Kanalda Bulundu!
Ruslar, Moskova'yı Kana Bulayan Teröristleri Cinsel Organına Elektrik Vererek Sorguladı!
YORUMLAR
25.02.2020

#7 Çukurova coğrafyasında yaşamasak yiyeceğiz.

25.02.2020

Vay mk

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ