İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, gıda fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisiyle ilgili, 'Artış aracılardan değil, doğrudan doğruya üretim maliyetindeki artıştan kaynaklanıyor. Üreticiyi de perakendeciyi de potansiyel suçlu ilan etmek doğru değil' dedi.
Çağlar, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile İTO Gıda İhtisas Komitesi'nin düzenlediği Gıda Enflasyonu Toplantısı'nda, hanelerin toplam tüketiminin yüzde 25'ini gıda harcamalarının oluşturduğunu söyledi.
Enflasyonun ciddi bir tehdit olduğuna işaret eden Çağlar, enflasyon çift haneye oturursa bunu aşağıya indirmenin zor olduğunu kaydetti.
Çağlar, dünya gıda fiyatlarının tarihi düşük olduğu bir noktada içerideki gıda enflasyonun kabul edilebilir olmadığını vurgulayarak, 'Sorunu çözmek için sebebi doğru tespit etmeliyiz' dedi.
Gıdada üretim maliyetindeki artışın sebebini anlamak için üretimin en önemli üç girdisine bakılması gerektiğine işaret eden Çağlar, Türkiye'nin mazot, gübre ve tohumda dışa bağımlı olduğunu dile getirdi.
Çağlar, üç yılda dolarda yüzde 60'ın üzerinde artış gerçekleştiğini, kurun artmasının hem girdi maliyetini artırdığını, hem de arzı dengeleyecek ithal ürünü pahalandırdığını ifade etti.
Gübre fiyatlarında ortalama yüzde 20, tohum fiyatlarında ise yüzde 30 artış olduğuna dikkati çeken Çağlar, 'Demek ki gıda fiyatını kalıcı olarak düşürebilmek için bu girdilerde dışa bağımlılığı azaltmak zorundayız' şeklinde konuştu.
Artış paralelden kaynaklanıyor nerden olacak :)
Araci denen sefersiz vampirlerden kaynaklaniyor. Kooperatifler arttirilip uretici tuketici arasindaki belesci sayisi azaltilmali.
ito derki gıda fiyatlarındaki yükseliş üretim maliyetlerindeki artıştan kaynaklı, bende itoya derimki üreticiden 40-50 kuruşa alınan ürünler tezgahta 2-3 liraya satılıyor. hatta bazı ürünlerin satışı ürünün toplanma maliyetini dahi karşılamadığından tarlada bırakılıyor. ito palavrayı kessin, gitsin bi köylüyle konuşsun.