Gıda Fiyatları Ücretleri Aşındırmaya Devam Ediyor: Yoksulluk Sınırı 4.893,74 TL

TÜRK-İŞ tarafından otuz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasına göre, 4 kişilik bir ailenin 'insan onuruna yaraşır bir şekilde' yaşaması için yapması gereken harcama tutarı yılın ilk iki ayında 229 TL artış gösterdi ve bu tutarın 70 TL’si gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Rapora göre gıdada fiyat artışları ücretleri aşındırmaya devam ediyor, yoksulluk sınırı 5 bin TL'ye dayandı. Asgari ücretin 1.404.06 TL olduğu ülkemizde açlık sınırı ise 1.502 TL olarak açıklandı.

Raporun girişinde şöyle denildi:

'2017 yılı için öngörülen enflasyon hedefi, özellikle gıda fiyatlarında görülen artışa da bağlı olarak daha yılın ilk iki ayında tartışılır duruma geldi. Çalışanların geçim koşullarını ortaya koyan temel göstergelerden olan asgari ücret bu yıl için günlük net 46,80 TL olarak tespit edilmişken, bir işçinin günlük yaşam maliyeti daha Şubat ayında 62,50 TL olarak hesaplandı.'

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.502,38 TL

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.893,74 TL oldu.

Rapora göre, gıda fiyatlarında görülen artış mutfak harcamasına da olumsuz yansıdı. Günümüzde dört kişilik bir ailenin sadece açlık sınırı günlük 50 TL’yi aşarken, gıda yanı sıra yapılması gereken diğer zorunlu harcamaları da kapsayan yoksulluk sınırı günlük 163,12 TL oldu.

Yaş sebze-meyve grubundaki ortalama fiyat artışı bu ay aile bütçesini olumsuz etkilemeye devam etti.

Pazardaki 17’si sebze ve 8’i meyve olmak üzere toplam 25 ürün ortalaması olarak yüzde 12,77 oranında fiyat artışı tespit edildi ve geçtiğimiz ay 3,76 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 4,24 TL oldu.

Tavuk ile balık fiyatı yükseldi. Özellikle fazla tüketilen hamsi ve istavrit fiyatındaki artış dikkati çekti.

Yumurta fiyatındaki artış bu ay devam etti.

Bakliyat ürünleri fiyatları geçen ay görülen artış sonrası bu ay aynı kaldı.

Raporda "Son 6 ayda gıda fiyatlarındaki artışın % 10,34 oranında gerçekleştiği de dikkate alındığında, özellikle düşük gelirli kesimlerin aile bütçesi içinde ağırlıklı bir bölümü oluşturan mutfak harcamasının “hissedilen enflasyon” olarak daha fazla etkide bulunduğu görülecektir" denildi.

Tamamını incelemek için 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
24.02.2017

hala evet diyenlerin aklından şüphe ederim

24.02.2017

Sanki Hayır çıksa bir anda İsveç,Norveç olacağız puff diye.Bunları çok düşünme sen de oyunu evete bas.

24.02.2017

Yorumları okudukça sinirleri tepesine çıkan bir ben miyim???? İçimde deli deli laflar dolanıyor... allah'ım sabır!!!! HAYIR' li güzel günlere...

24.02.2017

Durmak yok açlığa, yoksulluğa devam

TÜM YORUMLARI OKU (29)