Gezginlerin, Turistlerin ve Rant Peşinde Hükumetlerin Kendi Elleriyle Bir Bir Yok Ettiği 14 Yer

Günümüz sosyal medyası sayesinde artık birçok yer, çok daha kısa sürede turistlerin cazibe odağı haline gelebiliyor. Yapılan araştırmalara göre de birçok tatilci ya da gezgin, gidecekleri yeri internet üzerinden etkilenerek seçiyor. 

Peki mesafelerin artık hiçbir şey ifade etmediği günümüzde, bir yerlere bu kadar kolay gidebiliyor olmak bu yerleri değersizleştirmiş olabilir mi? Yoksa insan ırkı zaten hiçbir şeyin değerini pek bilmiyor muydu? Sizler için derlediğimiz bu turistik atraksiyon insan elinde yok olmaya yüz tutmuş durumda...

Daha önce de sizlerle benzer durumdaki yerleri paylaşmıştık...

Aşırı Turizm ve Bilinçsiz İnsanlık Yüzünden Eski Tadından Eser Kalmamış 16 Popüler Tatil Yeri

1. Maya Bay, Phi Phi Adaları / Tayland

Leonardo DiCaprio'nun efsane Kumsal filmi ile ünlenen bu ada parçası, geçtiğimiz yıl 2018'den bu yana turist girişine tamamen kapatıldı. Ne zaman açılacağı konusunda Tayland hükumeti bir açıklama yapmadı.

2. Avustralya'nın Christmas Adası'ndaki resif

Yaklaşık 10 aydan daha kısa bir sürede, resifin %90'ı yok oldu. Bazı resif bölgeleri solarken bazıları tamamen öldü. Tüm bunların sebebi ise iklim dengesizlikleri ve küresel ısınma oldu.

3. Brezilya Paraguay sınırında bulunan Guaíra Şelaleleri

Bu göz alıcı güzellikteki yer, bir zamanlar gürül gürül akan şelaleler ile doluydu. 1982'de Itaipu hidroelektrik barajı için su ile dolduruldu ve kayalar, dinamitler kullanılarak yok edildi.

4. Altamira Mağarası / İspanya

Mağara 2002 yılında ziyaretçi girişine tamamen kapatılmıştı. Çünkü büyük turist gruplarının nefeslerindeki buhar ve karbondioksit, tabloların küflenmesine sebep olmuştu. 

Fakat müzenin ve mağaranın bir replikası yapıldı ve turistlerin orayı ziyaret etmesine izin veriliyor.

5. Chacaltaya Buzulu / Bolivya

18.000 yıl önce oluşan bu buzul, Güney Amerika'nın en yüksek noktalarından biridir. 1980 yılından bu yana, hızla yok olmaya başlayan buzul, 2009 yılında küresel ısınmaya bağlı olarak tamamen yok oldu.

6. Nohmul Piramidi / Belize

Bu 2.300 yıllık Maya piramidi, 2013 yılında De-Mar Taş Ocağı şirketinin buldozeri tarafından yıkılmıştı.

Piramitten çıkan alçı taşı, yakınlardaki bir yolun doldurma çalışmasında kullanıldı. Gerçekleştirilen soruşturmadan sonra buldozer sürücüsü, ustabaşı, 2 adet yönetici para cezasına çarptırıldı.

7. Poopó Gölü / Bolivya

İklim değişikliği yüzünden 2016 yılında tamamen kuruyan göl, yakındaki tarım ve maden ocaklarından da oldukça zarar gördü. 

Bu göl daha önce 1994 yılında da tamamen kurumuş ve yağmurlar sayesinde yeniden dolmuştu.

8. Düğün Pastası Kayası / Avustralya

www.nationalparks.nsw.gov.au

2015 yılında çok popüler olan bu doğal kayalık, güvenlik sorunları ve kayanın sağlamlığının riske girmesi yüzünden kapatıldı. 

Fakat girişin kapalı olması, verilen cezalar ya da polisin orada gezmesi turistlerin demir parmaklıkların üzerinden atlayıp geçmesine engel olamıyor. Avustralya hükumeti kayanın üzerini girişe kapalı tutmaya devam edecek.

9. Raja Ampat Adaları / Endonezya

Gelen gezi tekneleri ve büyük yolcu gemileri yüzünden 2017'de, toplam 1600 metrekare mercan resifi yok oldu. Bilim insanlarına göre resifin tekrar oluşması yıllar sürebilir.

10. Duckbill / Oregon

29 Ağustos 2016 günü, daha önce bir arkadaşları burada bacağını kırdığı için bir grup vandal Duckbill doğal kaya oluşumunu yerle bir ettiler.

11. Pont des Arts / Paris

Aşk için bağlanmış asma kilitlerle dolu köprü çökme tehlikesi ile karşı karşıya kalınca, devlet köprüye kilit asmayı tamamen yasakladı.

12. Tüm bunlarına yanında Antratika'daki buzullar küresel ısınma...

13. Çin Seddi, oraya giden saygısız turistler yüzünden,

14. Kolezyum gibi ünlü turist çeken bölgeler ise yoğunluk ve bakımsızlıktan dolayı benzer risklerle karşı karşıya kalıyor!

Umarız Lut Gölü'nde burada gördüğümüz gibi şu anlamsız merak ve gittiği yeri tamamen kullanıp bırakma temeline dayalı gezginlik bir an önce son bulur!

theroadlestraveled.com

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
YORUMLAR
06.02.2019

Sosyal medyayı kapatın, ziyaretçi sayısı %90 düşer; dünya mirasları kurtulur.

06.02.2019

malesef insanların iletişim özgürlüğünü kısıtlamak bir çözüm olamaz :(( doğal güzellikleri ve tarihi miraslarımızı korumak için en güzel adım hükümetlerin işbirliği olur. ve daha çok bilinçli insana da ihtiyacımız var tabiki karınca gibi üreyen ve hiç bir işe yaramayan insanlar da bizi bu hale getiriyor

06.02.2019

Oraya bir de Salda Gölü ekleyin.

2 ayaklı hayvan her yerde

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ