Gezegenimiz Hakkında Ufkunuzu 10 Katına Çıkaracak 10 İnanılmaz Bilgi

Bizi her gün farklı bir şekilde şaşırtan gezegenimiz hakkında 10 yeni ufuk açıcı bilgiyi sizler için derledik.

1. Ozon deliği git gide küçülüyor.

Araştırmalara göre 2000 yılına kıyasla 2015 yılında Antarktika'nın üstünde yer alan ozon deliği 4 milyon kilometre kare küçüldü ve küçülmeye de devam ediyor. Stratosferik ozon parçalanmasına sebep olan insan yapımı bileşenleri yavaş yavaş kullanımdan kaldırmayı amaçlayan uluslararası bir anlaşma olan Montreal Protokolü, şu ana kadarki en önemli ve en başarılı uluslararası çevre anlaşması olarak kabul ediliyor. Bilim insanları ozon tabakasının iyileştiğini iddia ediyorlardı ve artık somut bir kanıtları var.

2. Dünya üzerinde gözlemlenen en düşük sıcaklık -86.1 C.

23 Temmuz 1983 günü Antarktika'daki Vostok İstasyonu'nda soğuk bir yaz günüydü.

3. İlkbahar saatte 3.21 kilometre hızla hareket ediyor.

Araştırmacılar bu bilgiye farklı bölgelerde çiçek açan bitkileri gözlemleyerek ulaştılar.

4. Tian Shan (solda) kan basıncınızın artmayacağı tek dağ.

Dağ tırmanışı yapan insanlarda çok sık rastlanan bir durum bu. Ancak Dünya üzerinde bunun yaşanmadığı tek bir yer var: Tian Shan. Buranın yerlileri platolarda yaşayan insanlara göre çok daha düşük tansiyona sahip.

5. Kimolos Adası'nın toprağı sıvı sabundan oluşuyor.

Ege Denizi'nde bulunan Yunan adasının yüz ölçümü yalnızca 53 kilometre kare. Yağmur yağdığında adanın üstü sabun köpüğüyle doluyor. Olayın özü şu: Kimolos Adası'ndaki toprak sabun kilinden oluşuyor, yerliler bunu normal sabun olarak kullanıyor.

6. Tektonik plakalar Dünya'yı aşırı ısınmadan koruyor.

Dünya tektonik plakalara sahip olduğu bilinen tek gezegen. 7 devasa plaka (kıtalar) yılda 10 cm kadar farklı yönlere doğru hareket ediyor. Tektonik hareketler sayesinde gezegenin aşırı ısınmasını engelleyen karbon sirkülasyonu oluşuyor. Karbon, Dünya üzerindeki yaşamı mümkün kılan en önemli elementlerden biri.

7. Amazon Nehri'nin yer altında bir ikizi var.

Hamza, (Rio Hamza) Amazon Nehri'ne 4 km yerin dibinden paralel akan nehir. 5950 km uzunluğunda ve 400 km genişliğinde. Hamza Nehri çok yavaş akıyor, her yıl birkaç metre kadar; buzullardan daha yavaş. Hamza Atlas Okyanusu'nun derinliklerine dökülüyor.

8. Pangea kıtası geri dönüyor.

Yaklaşık 300 milyon yıl önce Dünya üzerindeki karaların tamamı bir kıtada bulunuyordu. Jura çağında Pangea iki kıtaya bölündü ve bu iki kıta kendi içinde bölünmeye devam etti. Journal of Geophysical Research'teki bir makaleye dayanarak Gondvana (bugünkü Afrika, Güney Amerika, Antarktika, Hindistan ve Avustralya) ilk önce Lavrasya'dan (Avrasya ve Kuzey Amerika) ayrıldı. Bundan 150 milyon yıl sonra Gondvana bölünmeye başladı. Hindistan Antarktika'dan koptu, Güney Amerika ve Afrika ayrıldı. 60 milyon yıl önce de Kuzey Amerika Avrasya'dan ayrıldı. Araştırmacılara göre 250 milyon yıl sonra kıtalar tekrar bir bütün haline gelecek: Yeni Pangea.

9. Antarktika, son 25 yılda 3 trilyon ton buz kaybetti.

2017 yılında Larsen S aysbergi Antarktika kıtasından koptu. Ağırlığı 1 trilyon ton ve Jamaika büyüklüğünde.

10. Dünya'yı kaplayan büyük gölge 2034 yılında tekrar gözlemlenebilecek.

Popüler İçerikler

Kayyum Atamaları Sonrası İlk Kez Konuşan Devlet Bahçeli, 'Öcalan' Çağrısını Yineledi
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
YORUMLAR
30.08.2018

Güzel içerik. "Demet Akalın ne yedi , kıvanç ne zaman osurdu ?" gibi saçma içeriklerden ziyade böyle şeyler görmek isteriz.

Pasif Kullanıcı
31.08.2018

Temmuzda Antartikada yaz olmaz. Çünkü orası güney yarım kürede temmuzda güney yarım küre kış mevsimini yaşar.Dünyanın eksen eğikliği durumundan dolayı :D (Antartika da bildiğimiz sıcak yaz olmaz o ayrı sadece küçük ısı değişimleri olur :)

Pasif Kullanıcı
01.09.2018

#7 Bizim gibi bir bu kadar da yerin altında var sözü tam da bu duruma işaret ediyor 😄😄

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ