Gezegenimiz Alarm Veriyor: Yaban Hayvanlarının Nüfusu 50 Yılda Yüzde 68 Azaldı

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) raporu aşırı tüketim nedeniyle 50 yıldan az bir zaman dilimi içinde vahşi hayvan popülasyonunda üçte ikiden fazla azalma olduğunu ortaya koydu.

Dünyadaki vahşi hayvan popülasyonunda aşırı tüketim nedeniyle 50 yıldan kısa bir zaman dilimi içinde üçte ikiden fazla azalma gözlendiği belirtildi. 

DW Türkçe'nin  'Living Planet 2020' Raporu’ndan aktardığına göre kuş, balık, memeli hayvan, hem karada hem suda yaşayan hayvan ve sürüngen nüfusunda 1970 - 2016 yılları arasında yaklaşık yüzde 68 oranında azalma oldu.

Söz konusu WWF Raporu 4 binden fazla omurgalı türü gözlemleyerek oluşturuldu.

Türleri en fazla tehlike altında olan hayvanların Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yaşayan doğu ova gorilleri, Kosta Rika’da yaşayan deri sırtlı deniz kaplumbağaları ve 1970 yılından bu yana popülasyonlarında yüzde 97 oranında gerileme gözlenen mersin balığıgiller olduğu belirtildi.

''Gezegenimiz alarm veriyor''

1970'den bu yana gezegenin biyoçeşitliliğinde kademeli bir düşüş gözlemlediklerini söyleyen WWF Genel Direktörü Marco Lambertini, 

'30 yıldır artan bir düşüş gözlemliyoruz ve bu (artış) yanlış yöne doğru gitmeye devam ediyor' şeklinde konuştu. 

WWF Genel Direktörü, milyonlarca yıldır dünyada yaşayan türler göz önüne alındığında tüm bu kötü gidişatın oldukça kısa bir zaman diliminde gerçekleştiğine de dikkat çekti.

Lambertini, vahşi yaşam türlerindeki bu ciddi düşüşün gezegenin kırmızı alarm verdiği anlamına geldiğini söyledi.

Düşüşün nedeni ne?

Bu radikal düşüşün en önemli nedenleri arasında tarımsal genişleme, ormanların yok edilmesi ve vahşi hayvan ticareti gösteriliyor. 

Bilim insanları ormansızlaşmadaki hızlı ilerlemenin yeni koronavirüs gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların yayılmasının da ana nedeni olduğuna dikkat çekiyor.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
10.09.2020

Türkiye'de dahil insanlar hayvanları öldürüp sergilemek istiyorlar ya da bu bir güç gösterisi olarak görülüyor. Türkiye'de bu sebeple nesli tükenmiş hayvanlar var. Örnek olarak, anadolu parsı. Daha bilmiyorum. Sayısız böyle örnek vardır. Ne kadar bilinçli çoksa bilinçsizi de çok. Daha adamlar kendi canını önemseyip maske takmıyor. İlkel ilkel geziyorlar ortalıkta. Bu ciddi konuyu haberlerde konu edip insanlara sorsalar, ya güler geçerler, ya da zevzek zevzek zeka yoksunu cevaplar verirler. Dünyanın sonu gelir. İnsanlar o an ağlarlar. Bu hep böyle. Gamsız ve yarını düşünmeden yaşamanın cezası da vardır elbet.

10.09.2020

Fil yavrusu çok tatlı lan kulağını ısırdığım dişi çıkmamış daha

10.09.2020

napalım, makarnayla ve somun ekmekle besleniyoz onu da mı yemeyelim? Bunların sorumlusu türkiyede yaşayan herhangi bir vatandaş değil, hollanda abd almanya gibi alımgücünün yüksek ve savurganlıgın fazla oldugu ülkeler.

10.09.2020

Aga haklisin da yani Turkiye de savurganlikta hic geri kalmiyor. Birde burada bahsedilen yabani hayvan. Mesela biz bile naylon poset, dizel arac, hatta israf ettigimiz suyla bu olaya katkida bulunuyoruz. Amazon ormanlarin yanmasina goz yumanlar daha fazla sorumlu ama bizde tuketerek sorumluluk aliyoruz aga.Sutten cikmis ak kasik degiliz. Hatta orman ve yabani hayata (kendi ulkelerindeki) bizden daha cok sahip cikiyorlar,ama dunyanin diger ucunun icine ediyorlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ