Gezegeni Kurtarmaya Şimdi Başlayın! Asla Çöpe Atmamanız Gereken 13 Madde

Sonra değil şimdi! Küçük adımlar büyük değişikler başlatır. 

Kaynak: 1 2 3 4 5

1. Piller

Çöpe atılan her pil zamanla içindeki kimyasalları doğaya bırakır. Toprağın ve canlıların zehirlenmesine sebep olur. Biten pilleri pek çok noktada bulunan atık pil toplama kutularına atarak bunu önleyebilirsiniz.

2. Yağlar

Türkiye'de yılda 350.000 ton atık yağ oluşturulmakta. Suların kirlenmesinin etkenlerinden %25'i atık yağlar. Biriktirdiğiniz 5lt atık yağınızı geri dönüştürmesi için Alo Atık Hattını arayabilirsiniz.

3. Cam Termometreler

Cam termometrelerin içerisindeki cıva çöpe atıldığı zaman istenilmeyen düzeyde solumaya neden olabilir. Bu sebeple satın alırken elektronik termometre almaya özen gösterin. Cam termometrelerinizi elden çıkaracağınız zaman ise sağlık kuruluşlarında bulunan tıbbi atık çöplerini kullanın.

4. Elektronik Aletler

Telefon, bilgisayar, tablet gibi elektronik aletler elektronik atık sınıfına giriyor. Bir çoğunun sarf malzemesi de tehlikeli atık konumunda. Hurdalarını birçok elektronik firması alıyor.

5. Beyaz Eşyalar

Beyaz eşyalarda kullanılan elektronik aksam, izolasyon malzemeleri ve gazlar doğada çözünmüyor. Bu kimyasalların doğayı kirletmesini istemeyiz. Eskiyi getir yeniyi götür kampanyalarından faydalanarak geri dönüşümünü sağlayabilirsiniz.

6. İlaçlar

Tonlarca suyu kirletmek yerine en yakın sağlık kuruluşuna doğru şekilde imhası için götürebilirsiniz.

7. Araç Lastikleri

Ömrünü tamamlayan araç lastiklerinizi aldığınız yere geri götürebilirsiniz. Lastikler yüksek ısı değerlere sahip olduklarından çimento fabrikaları gibi tesislerde  yakıt olarak kullanılır.

8. Yapıştırıcılar

İçerdikleri toksik maddeler nedeniyle doğaya zarar veren yapıştırıcılar mutlaka kimyasal atık çöplerine atılmalı.

9. Tasarruflu Ampuller

Cıva içerdikleri için pillerle aynı sebepten dolayı geri dönüştürülmesi gerekir. Elektronik mağazalarındaki atık ampul kutularına atabilirsiniz.

10. Plastikler

Plastikler için ayrı bir çöp oluşturmak o kadar da zor değil aslında. Biriken plastikleri dönüşüm çöplerine atabilirsiniz. Böylece atık düzeyini azaltmaya katkıda bulunabilirsiniz.

11. Cam

Cam atıklar doğada 4000 yıl sonra çözünmekte. Bunun yerine geri dönüştürüp fayda sağlayacak hale getirebiliriz. Pek çok mahallede yer alan cam geri dönüşüm kutularına şişelerini, kavanozlarınızı atabilirsiniz.

12. Gözlükler

Dünya'da gözlüğe erişimi olmayan milyonlarca insan var. Lions Club International ABD'de bu geri dönüşümü sağlayan kurumlardan. Reçeteye göre sınıflayarak gözlükleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Yakında Türkiye'de de böyle bir oluşum görmeyi umut ediyoruz.

13. Kıyafetler

Kıyafetlerin pek çoğu sentetik maddeler içerir. Bu durum kıyafetlerin doğaya karışmasını geciktirir. Kullanmadığınız kıyafetleri kıyafet toplama merkezlerine bırakabilirsiniz. Böylece kullanıma uygun olanlar ve dönüşüme gidecek olanlar ayrılır.

Başka neler yapılabilir?

Önerilerinizi yorumlarda bizimle paylaşın.

Popüler İçerikler

Cem Garipoğlu'nun Fethi Kabir Tutanağı Ortaya Çıktı: Kefen Yok, Plastik Poşet Bulundu!
Sezona Büyük Umutlarla Başlayan ATV Dizisi Erken Final Kararı Aldı!
Olumsuz Eleştirilere Daha Fazla Dayanamadı: Dilan Polat Gönderisine Gelen Yorumlara Ateş Püskürdü!