Gerilemeye Devam Ediyoruz: Türkiye Yolsuzluk Algısında 176 Ülke Arasında 75. Sırada

Türkiye, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün her yıl düzenlediği 'Yolsuzluk Algı Endeksi' kapsamında incelenen 176 ülke arasında 75. oldu. Türkiye, bu alanda, 2013 yılından bu yana düşüşte.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, dünyanın 176 ülkesinden elde ettiği verilerle hazırladığı Yolsuzluk Algı Endeksi'ni 1995 yılından bu yana her yıl düzenli olarak açıklıyor. 176 ülke için, 12 uluslararası kurumun yürüttüğü 13 araştırmanın bulgularına dayanarak hazırlanan 2016 Yolsuzluk Algı Endeksi; uzmanların, sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyası temsilcilerinin kamu kesimindeki yolsuzluğa ilişkin algılarını yansıtıyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün her yıl düzenlediği 'Yolsuzluk Algı Endeksi' 2016 verilerine göre, Türkiye'nin puanı ve sıralamadaki yeri, 2013 yılından bu yana gerilemeye devam ediyor. 168 ülkenin yer aldığı 2015 sonuçlarında 66. olan Türkiye, 176 ülkenin incelendiği 2016 araştırmasında 41 puanla 75. oldu. Araştırma metodolojisine göre 0 puan en yüksek yolsuzluk algısına, 100 puan ise en düşük yolsuzluk algısına işaret ediyor.

Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin, son sıradaki Bulgaristan ile aynı puana sahip olduğu görülüyor

G20 ülkeleri arasında 2014’te 10, 2015’te ise 12. sırada bulunan Türkiye, 2016 yılında da 13. sıraya düşerek gerileyişini sürdürdü

Yolsuzluk Algı Endeksi'nde Türkiye, 19 ülkeden oluşan Doğu Avrupa ve Orta Asya liginde ise geçtiğimiz yıla göre bir basamak düşerek Gürcistan, Karadağ ve Sırbistan’ın ardından 4. sıraya geriledi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün Türkiye kolu olarak faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin açıklamasında, 'Endekste demokrasi deneyimi oldukça zayıf olan, yaygın hak ve özgürlük ihlalleri, istikrarsızlıklar ve toplumsal sözleşmelerin eksikliği ile dikkat çeken Suudi Arabistan, Brunei, Namibya, Botsvana ve Karadağ gibi ülkeler Türkiye’den daha yüksek sıralarda bulunmakta' ifadesi kullanıldı.

Geçen sene ise tablo şu şekildeydi

13 Maddeyle Türkiye'nin Uluslararası Yolsuzluk Endeksi'ndeki Çarpıcı Düşüşü

İlk üç sırada Danimarka, Yeni Zelanda ve Finlandiya yer aldı

Türkiye'nin puanı 9 farklı araştırma sonucu belirlendi

Açıklamada, bu yıl, Türkiye’nin puanı belirlenirken bulguları kullanılan 9 araştırma sırasıyla şunlar: World Economic Forum, Global Insight Country Risk Ratings, Bertelsmann Foundation Transformation Index, IMD World Competitiveness Yearbook, Bertelsmann Foundation Sustainable Governance Index, World Justice Project Rule of Law Index, PRS International Country Risk Guide, Varieties of Democracy Project, Economist Intelligence Unit Country Ratings’dir.

Yolsuzluğun ilk 3 nedeni, gelir dağılımındaki eşitsizlik, kamu görevlilerinin kazanç ve güç elde etme istekleri ve yasal mevzuatın uygulanmaması olarak ortaya çıkıyor...

Popüler İçerikler

'Skibidi Bop' Şarkısıyla Dans Ederek Çiftçi Hayatından Milyoner Hayatına Adım Atan 'Göbek Reis' Aslında Kim?
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
YORUMLAR
25.01.2017

Ateistlerin çoğunlukta yaşadığı İskandinav ülkeleri , eğitimde gelişmişlikte ilk sıralarda yer alırken , yolsuzluk gasp tecavüz vb olaylarda ise son sıralarda yer alması TESADÜF müdür ? ( 10 puanlık uzman sorusu)

25.01.2017

Deist birisin sanırım. Mevzunun kökü inanca yani dinlere bağlayabiliriz. Dinlere tanrıya inanmayan "bilinçli" bir topluluk başarısız olduğunda "bir yerde yanlış yapıyorum , hatamı bulup düzeltmeliyim" der ve başarılı olmaya çalışır.. İnancı olan bir topluluk ise "Kısmet , kader böyleymiş" diyerek durumu kabullenir. Bu söylediğim yüksek çoğunluk için (hem ateistler hem inançlılar için) geçerlidir. Tamamı için değil.

25.01.2017

Şaşırtıcı değil bunlar iyi günlerimizmiş gibi geliyor bana!

25.01.2017

Bunlar hep dış mihrakların oyunu güçlenmemizi istemiyorasdhdjnfjkmf ... .Maşallah inşallah inzibillah ... Örnekler çoğaltılabilir.

TÜM YORUMLARI OKU (33)