Yargıtay İşçinin Tazminatsız Kovulmasını Onayladı: Gerekçe 'Müşteriden Kalan Yemekleri Yemek'

İstanbul'da bir otelin kat personeli, müşterilerden arta kalan yemekleri dolabına koyup yediği için tazminatsız kovuldu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da iş yerini haklı bulunca, işçinin hukuk mücadelesi aleyhine sonuçlandı. 

Habertürk'ten Yasemin Güneri'nin aktardığına göre, İstanbul’da lüks bir otelde kat görevlisi olarak çalışan Hayrettin D., otelde kalan müşterilerin kapı önüne bıraktıkları kahvaltıdan kalanları alıp, kahvaltı yapmak için dolabına koyunca işten atıldı. İşten atılma nedeni de, “İşyeri kurallarına uymamak ve işyerinin saygınlığını zedeleyici davranışlarda bulunmak.'

"Kahvaltı verilmediği için müşterilerden kalanları yedim"

Hayrettin D. haklı fesihle tazminatsız bir şekilde işten atılınca soluğu mahkemede aldı. Hayrettin D., işten atılmasına neden olan olayla ilgili; dolabında bulunan yiyeceklerin, misafirlerin bıraktığı ve yarısının yenilmiş yiyecekler olduğunu, sabahları kahvaltı verilmediği için kahvaltı olarak bunları yediğini belirtti.

İstanbul 8. İş Mahkemesi’ne dava açan Hayrettin D.'yi hayrete düşürecek bir karar çıktı. Mahkeme, otelde bulunan müşterilerin yemek artıklarını yemek için dolabına koyan işçinin tazminatsız bir şekilde işten atılmasının doğru olduğuna hükmetti.

Karar Yargıtay'dan döndü

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Yargıtay, “Somut olayda, davadaki bilgi ve belgelerden, fesih bildiriminde belirtilen olayların sabit olduğu anlaşılmakta ise de, belirtilen hususlar iş sözleşmesinin derhal ve tazminatsız olarak feshini gerektirecek ağırlıkta olmadığı ancak davalının davacı ile artık çalışması da beklenemeyeceğinden iş sözleşmesinin geçerli sebeple fesih edildiğini kabul etmek gerekir. Hal böyle olmakla birlikte, kıdem ve ihbar tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken, feshin haklı sebebe dayandığı gerekçesiyle tazminat talebinin reddi isabetli görülmemiştir” dedi.

"Doğruluk ve sadakatle bağdaşmaz"

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin oy çokluğuyla verdiği bozma kararı yeniden İstanbul 8. İş Mahkemesi’ne geldi. İşveren, bozma kararına verdiği yanıtta, hizmet sektöründe çalıştıklarını, işçilerinin her zaman özenli ve dikkatli davranmaları gerektiğini, işe alınan işçilerin bu yönde eğitimden geçirildiğini ve sorumluluklarının iş sözleşmesinde ve kendilerine imzalatılan görev tanımında yer aldığını belirtti. İşveren, doğruluk ve sadakatle bağdaşmayan davranışları nedeniyle iş akdinin fesh edildiğini de hatırlattı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu iş vereni haklı buldu

Yerel Mahkeme, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin verdiği karara direnince dosya Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yerel mahkemenin verdiği kararın onanmasına hükmetti.

Otelde müşterilerin artık yemeklerini yemek için dolabına koyan kat görevlisinin tazminatsız bir şekilde işten atılmasına vize verilmiş oldu. Oy çokluğuyla alınan kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde yazılacak.

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
YORUMLAR

Bir Turizim İşletme mezunu olarak söylebilirim ki bu masum bir olay değildir.Personel Kat Hizmetlerinde görevli bir çalışandır. Tüm otel çalışanlarının sağlık raporları eksiksiz olarak işe alımları yapılır. Bu kişi paketli açılmamış ufak tereyağı bal vs değil yarım kalmış yiyecekleri istiflemekte ve tüketmektedir. Müşterilerden Hepatit vs bulaşıcı hastalık kapma riski çok fazladır ve oda da bir çok yere temas eden personel için bu kabul edilemez.Ayrıca bu personelin diğer personele de bu hastalıkları aktarması çok olasıdır bu da oteldeki çalışanlar ve diğer müşteriler adına çok büyük risktir.Öte yandan bu istiflenen şeylerin otelde bakteri üremesine ve yayılmasına zemin hazırlar.Ahlaki olarakta bunu yapabilen bir personelin müşterilerin odada bıraktıkları şahsi eşyalarına aynısını yapabileceğinin temelini göstermektedir.İlla para çalınması değil çakmak,kızı için basit 1 toka alabilitesini konusunda tereddüte düşürdüğünden güven sarsıcıdır.Otel haklıdır.

26.02.2019

Bak bilen lişi ne güzel açıklıyor. +1

26.02.2019

Eee adamlar haklı iyi de. Sen şimdi o artıkları toplar yemeye kalkarsan eğer, adamlar onları toplayıp tekrar başkasına "kahvaltı" diye sunamaz. Nerelerde çalıştım ben. Üç gün önce yapılmış çorbayı "taze" satan yerler var. "Bana dışarıdan bir tane teneke cola al. Parasını vereceğim sana sonra." deyip, o kolayı müşteriye iki katı paraya satan sonra da keyif çatan adamlar biliyorum.

27.02.2019

Kemal Sunal filmleri gibisin kanka :D :D :D

26.02.2019

İş yerinin yatılı personel dışında kahvaltı vermek gibi bir zorunluluğu yoktur. Bunun için ya 30-45 dakika erken kalkar evde kahvaltı edersin ya da pastahaneden iki tane poğaça alır öğlene kadar idare edersin. İşçinin kendi kendine yaptığını cümle alem birleşsin yapamaz.

TÜM YORUMLARI OKU (50)