"Gereğinden Fazla Merhamet Vatana İhanettir" Sözü Atatürk'ün mü?

Kayseri'de bir çocuğun istismar edilmesine tepki olarak sığınmacılara karşı yapılan eylemler saldırılara dönüştü. Bunun üzerine Suriye'deki TSK kontrolü altındaki kentlerden de bayrak yakma, görevlilere saldırma gibi görüntüler düşünce dün akşam ülke çapında ortam daha da gerginleşti. Özellikle Suriye'den gelen görüntülere öfkelenen pek çok kişi sosyal medyada bir sözü paylaştı. Peki o meşhur söz Mustafa Kemal Atatürk'e mi ait?

via:teyit

Geçtiğimiz gün Kayseri'de başlayan olaylar pek çok ile yayıldı.

Ardından Azez ve El Bab'tan da Türk milletini öfkelendiren bazı görüntüler düştü. Bu halihazırda olan öfkeyi daha da büyüttü.

Sosyal medyadan tepkisini göstermek isteyen pek çok kişi de "Gereğinden fazla merhamet vatana ihanettir" sözünü paylaştı. Peki bu söz Atatürk'e mi ait?

Peki bu söz Mustafa Kemal Atatürk'e mi ait? Yoksa Atatürk'e atfedilen pek çok ünlü söz gibi sonradan mı dolaşıma sokuldu?

Teyit'e göre benzer bağlamda sözler uzun yıllardır dolaşımda.

Hem tarihi açıdan hem de Ulu Önder'in farklı meselelere bakış açısını anlatması açısından önemli bir eser olan Nutuk'ta ise böyle bir söze rastlanmamış.

Merhamet kelimesi aratıldığında ortaya çıkan söz ise mevzubahis sözün bağlamından uzak.

1930 tarihli Atatürk'ün de katkılarının bulunduğu Afet İnan imzalı Medeni Bilgiler kitabında ise bu söze rastlanmıyor. Merhamet kavramı yine farklı bir bağlamda ele alınıyor.

Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri ve Atatürk’ün Türklük ve Milliyetçilik Anlayışı kitaplarında ise birebir aynı söz bulunmamakta.

Atatürk bir demecinde düşmana gösterilen merhametin acizlik ve zaaf olduğu belirtiyor. Vatana ihanet gibi bir kavramla özdeşleştirilmiyor.

Suriye’de Tansiyon Yükseldi: Türk Vatandaşlarına, Araçlarına ve Türk Bayrağına Saldırılar Yapıldı
İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Kayseri'deki Olaylara İlişkin Açıklama: "Yabancı Düşmanlığına Müsade Etmeyiz"
Türklere İsyan mı Tarihsel Sebepler mi? Arap Ülkelerinin Bayrakları Neden Birbirine Benziyor?

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
02.07.2024

her zamanki gibi kaynak götüm. zaten Atatürk ömrü boyu konuşmuş olsa bu kadar özlü söz söyleyemez. Allahtan napeleon çok tarihi bir karakterde 'para,para,para' sözünü Atatürke atfetmiyorsunuz

02.07.2024

İyi de Atatürk'e ait olmayan bu söz yıllardır internet ortamında kullanılır. Tıpkı Ömer Hayyam'a ait olmayan "Celladına aşık olmuşsa bir millet..." diye başlayan dizelerin kullanıldığı gibi. Soru şu. Neden açıklamak için bugünü seçtiniz?

02.07.2024

sözün orijinali zayıfa acımak doğaya inahettir olup hitler e aittir

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ