René Magritte neden 1946 yılında yüzünde elma olan bir adam çizdi? İsmini neden Adamın Oğlu koydu? 'Gerçeküstücülük' olarak dilimize geçen sürrealizm akımının kapılarını aralıyoruz... 👇
René Magritte neden 1946 yılında yüzünde elma olan bir adam çizdi? İsmini neden Adamın Oğlu koydu? 'Gerçeküstücülük' olarak dilimize geçen sürrealizm akımının kapılarını aralıyoruz... 👇
Magritte, kendi eserlerini şöyle tanımlamıştı:
Benim resimlerim hiçbir şey anlatmayan görsel imgelerdir. Akla gizemi getirirler. Doğrusunu isterseniz, benim resimlerimi gören biri kendi kendine şu soruyu sorar: 'Bunun anlamı ne?' O resmin bir anlamı yoktur. Çünkü zaten gizem de aslında hiçbir şeydir; bilinmeyendir.
İlk başlardaki sanat anlayışı kübizmden epey etkilenmişti. Tıpkı Picasso gibi geometrik şekiller, renkler ve soyut imgeler mevcuttu.
Kendi tarzını bulmasına az kalmıştı...
Giorgio de Chirico, metafizik sanatı sürrealizme birçok katkıda bulunan İtalyan bir ressamdı.
Bu eserin Magritte'i ağlattığı bile söyleniyor. Magritte ilk defa düşüncenin bir eserde ifade edildiğini gördüğünü söyledi. Magritte'i etkileyen şey eserin entelektüel kapasitesiydi.
Magritte'in tarzının ne kadar çok değiştiğini fark etmişsinizdir.
Burada Magritte, sürrealizm (gerçeküstücülük) akımını tamamen benimsedi.
1920'li yılların sonunda oldukça üretken bir ressam olarak çalışıyordu ancak zamanla resimlerindeki karmaşıklığı azaltmaya başladı. Daha basit, net ve tuhaf imgeler kullandı.
İmgelerin İhaneti adını verdiği bu seri tabloda Magritte, sanatın bir aldatmaca olduğuna dair kendi fikrini ortaya koydu.
Bize hem gerçekçiliği hatırlatıyor hem de kafamızı karıştıracak kadar farklı şekilde sunuyor.
Magritte, bunun ustaca yapılmış ve derin bir etkiye sahip olan bir tuhaflık olduğunu düşünmemize sebep oluyor.
Bu, onun fikirlerinin ve hislerinin ifade edilmesi için harika bir aracı oldu. Duygusal sanattan ziyade entelektüel bir sanat vardı.
Golconde, Hindistan'daki yıkılmış bir kalenin ismi. Bunun gökten yağan şapkalı adamlarla ilgisi ne olabilir? Bilemiyoruz...
Belki de Magritte'in de desteklediği gibi: Hepsi sanatın bizi kandırması içindir.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlara buyurun!
bence de hakkını vermiş.