İnsanların hayatı eskiden nasıldı hiç merak ettiniz mi? Acaba hayatta zorlandıkları konular nelerdi ve nasıl yöntemler buluyorlardı? Gelin hep birlikte eskiden insanların kullandığı hayat kurtaran ipuçlarına bir göz atalım...👇
İnsanların hayatı eskiden nasıldı hiç merak ettiniz mi? Acaba hayatta zorlandıkları konular nelerdi ve nasıl yöntemler buluyorlardı? Gelin hep birlikte eskiden insanların kullandığı hayat kurtaran ipuçlarına bir göz atalım...👇
1876'da Hannah Mary Bouvier Peterson, The Family Save-All isimli kitabında okuyucularına çatlamış eller için evde geliştirilebilecek bir tedavi yöntemi bulmuştu. Eritilmiş hayvansal yağıyı önce suyla sonra gül suyuyla durulamanız gerekiyordu. Sonrasında iki adet yumurta sarısı, bir kaşık bal ve badem ezmesi ile iyice karıştırıp çatlamış ellerinize sürmenin iyi geleceğini söyledi.
Peterson, rahat kuş tüyü yataklarını karşılayamayan insanlar için kendi imkanlarıyla yapabilecekleri bir fikri sunmuştu. Güzel bir sonbahar sabahında dışarı çıkıp en yakın kayın ağacının yapraklarını toplayarak yatak döşeğinizin içini doldurabilirsiniz. Üstelik kuş tüyü ile dolu döşekleri aratmadığı da söyleniyor.
Viktorya döneminde, bazı insanlar sütün harika bir zemin temizleyicisi olduğunu düşünüyordu. Sütün kötü kokacağını düşünüyorsunuz değil mi? Aslında İngiltere genelinde yüzlerce tarihi yerleri yöneten bir kuruluş olan English Heritage'a göre çok iyi bir temizlik görevi yaptığını ve birkaç karışım ile kötü kokuyu da giderilebileceğini söylüyor.
Kırışıklıklardan kurtulmak için serumları ve botokları unutun. Lola Montez'in 1858 tarihli Secrets of a Lady’s Toilet kitabına göre, Paris'te birçok moda kadının sık sık yaptırdığı bir işlem olduğu söyledi. Her gece yatmadan önce ciltlerindeki kırışıklıkları önlemek için çiğ sığır etini dilimleyip yüzlerine koyuyorlardı.
Şişelerin içini tertemiz yapmak o kadar da kolay değildi. Bu yüzden cam şişenin içine bir avuç kum ve su ilave ederek hızlıca çalkalıyorlardı. İnanın bize günümüzde kullandığımız temizlik ürünlerinden daha etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Evet doğru okudunuz. Kulak kirinin, tırnak yaralarına ve çiziklere iyi geldiği söyleniyordu. Ayrıca Hannah Mary Bouvier Peterson çatlamış dudaklarınızın her yerine kulak kiri sürmenizi tavsiye etti. Eskiden ne kadar sık kullanıldığını bilmesek de kayıtlara geçmiştir.
Çatlamış yumurtaların aslında tekrardan haşlanamayacağını düşünüyorsunuz değil mi? Fakat eskiden insanlar çatlamış yumurtalarının bulunduğu kaba sirke ilave ederek haşlıyordu. Denemekte fayda var!
1901 tarihli Beauty's Aids isimli kitabında çilleri gidermek için birkaç yöntem vardı. Birincisi kafur, badem yağı ve yarım bardak turpentini karıştırıp yüzlerine sürüyorlardı. Bir diğeri ise hayvansal yağ, çinko ve kristalize edilmiş kurşuna ihtiyacınız var. Kitabın yazarı bu yöntemi kullananlar için gözlerinize temas etmemeleri gerektiğini de söylüyor.
The Young Housekeeper's Daughter, Wife, and Mother kitabına göre, eskiden tam yetişmemiş üzümleri suya batırıp biraz şap ve tuz ekliyorlardı. Daha sonra ise bir kağıda bu üzümleri sarıp yakıyorlar ve kül haline geliyordu. Böylece vücudunuzun yanmış bölgelerine sürerek iyileşiyorlardı.
Eskiden yumurtaları taze ve ilk gün ki gibi sağlıklı tutmak için insanlar tuzla dolu bir kabın içine koyuyordu. Böylelikle yumurtalar uzun süre taze kalıyordu ve ilk günkü gibi yenilebiliyordu.
Ağız kısmı küçük olan bir cam şişeye sıcak su konularak kesilen bölgeye bastırılıyordu. Böylece çam kesiğinin bulunduğu bölgeyi yavaş yavaş içine çekecektir ve içinde kalan cam parçalarını da çıkaracaktır.
Ayağınız burkulduğunda ilk yapılan işlem hareket ettirmeden sıkı bir bez ile sarmak olacaktır. Ancak eskiden sıcak bir bez parçasından ziyade nemli bir bez (tercihen soğuk) parçası ile sıkıca sarılıyordu. Böylece hem iyileşme süresi hızlanıyor hem de ağrıyı dindiriyordu.
Eksiden bu yöntem sık sık kullanılıyordu ve işe yaradığı da söyleniyor. Ancak günümüzde doktorlar direkt burnunuzdan değil de su ile karıştırıp içmenizi tavsiye ediyor.
Tereyağının bulunduğu kağıt parçasına az miktarda tereyağını bulaştırıp yakıyorlardı. Eğer yakılan kağıt parçasından güzel bir koku geliyorsa gerçek bir tereyağıdır. Ancak kötü bir kokuyu içinize çekiyorsanız muhtemelen margarindi.
Eskiden birbirlerine sıkışmış iki bardağı kırmadan ayırmak için epey bir uğraşırlardı. Ancak doğru yöntemleri kullanalar da oluyordu aralarında. Örneğin üstte olan bardağın içine soğuk su dolduruyorlardı ve alttaki bardağı da sıcak bir kabın içine koyuyorlardı. Biraz böyle durduktan sonra birbirlerinden kolayca ayrılıyordu.
son bilgi hala işe yarar
Çatlamış yumurtayı sirkeyle haşlamak işe yarayan bi yöntem. Sirke yumurtanın dağılmasını önlüyor yıllardır kullanırım.
Genç insanın kendisinin doğmadan önce yapılan şeyleri "eski" diye adletme hastalığı var. Bizde böyleydik açıkçası. Ama 2018 de yapılan bir şeye eski demekte, ne bileyim, bilemedim şimdi...