Gerçeklikle Uzaktan Yakından Alakası Olmasa da Plasebo Etkisiyle Gerçek Gibi Hissettiren 13 Durum

Bazı maddelerin gerçek olduğuna yemin edebilirim ancak ispatlayamam. 😅

1. Bedava kargo kampanyasının verdiği karlı alışveriş hissi.

Kargo ücretinin ürün bedelini şişirmiş olmasının hiçbir önemi yok. Kargoyu bedavaya getirmek için sepete eklediğimiz diğer ürünlerin de öyle... Önemli olan kargoyu bedavaya getirmiş olmanın verdiği tarifsiz mutluluk (!)

2. İnternet sitelerindeki 'kişisel bilgilerimi gizli tut' butonunun verdiği güven...

Yani o butona tıklamasak kişisel verilerimiz herkesle paylaşılacak ancak biz butona tıklayınca verilerimiz %100 güvenli hale gelmiş oluyor... İlginç şekilde o butona tıklamak insana güven veriyor. 😅

3. Cihazların serviste kalma süresi uzadıkça karmaşık bir işlem yapıldığına inanarak daha yüksek fatura ödemeyi kabullenmek.

Özellikle yeni nesil teknolojik cihazların tamiri pek mümkün değil. Parça değişimi de genelde yalnızca dakikalar içerisinde çözülebiliyor. Yine de cihazın serviste bir hafta kalması, ustanın iş bildiği ve ekstra efor sarf ettiği izlemi yaratıyor. Konu oto tamircisi olduğunda işler daha ilginç bir hal alıyor: Motoru indirmemiz gerek!

4. Temizlenen arabanın performansındaki gözle görülür artış (!)

İç dış yıkama yaptıktan sonra sürüş performansı artmayan araç gördünüz mü? Göremezsiniz çünkü öyle bir durum söz konusu değil (!)

5. Google Docs. ve bunun gibi programlar her hareketi otomatik kaydetse de o 'kaydet' ikonuna tıklamanın verdiği huzur...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

6. Ebatlarına göre ağır olan nesnelerin yarattığı kaliteli hissiyatı.

Dayanıklı ürünlerin her zaman ağır metallerden yapıldığına dair bir veri yok. Hatta birçok ürünün hafifi makbul. Yine de ağır ürünlerin daha kaliteli olduğuna inanmaktan bir türlü vazgeçemiyoruz.

7. Çok ses çıkaran ev aletlerinin daha güçlü performans gösterdiği inancı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

8. Bol köpük çıkaran temizlik ürünlerinin köpüksüz rakiplerine karşı sağladığı ezici üstünlük.

Bir deterjanın ne kadar etkili olduğunu anlamak için çıkardığı köpük oranına bakmaktan daha mantıklı bir gösterge olamaz(!) Bol köpük, gerçekle alakası olsa da olmasa da hijyen göstergesi olarak kabul ediliyor.

9. Pahalı ürünlerin her zaman daha kaliteli/lezzetli olduğu gerçeği(!)

Birçok deneyde insanların ürün kalitesini fiyat etiketine göre belirlediğini görüyoruz. Buna örnek olarak şarap tadımı-fiyat ilişkisi deneylerini gösterebiliriz. Deney grupları fiyatları bildiğinde pahalı şarapları lezzetli bulurken etiketler üzerinde olmadığında çok daha farklı tercihler yapabiliyor.

10. İsmi birçok ülkede 'plasebo düğmesi' haline gelen düğmeli trafik lambaları.

Yalnızca yayaların geçeceği zamanlarda trafiğin durmasını sağlayan bu trafik lambaları birçok ülkede kullanılıyor. Bu düğmelerin her trafik ışığında, 7/24 aktif olduğunu düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Yine de sürelerin standart hale getirildiği durumlarda bile bu düğmeye basmış olmak bir şekilde iyi hissettiriyor.

11. Asansörlerin çoğunda bulunan ve genellikle çalışmayan kapıyı kapatma düğmesine basmak.

İşe yarasa da yaramasa da o düğmeye basmak ödevini yapmış olma hissi yaratıyor. Kapının daha hızlı kapanacağına olan inancımızı kimse sorgulamasın!

12. Uzun teslim süresi vermenin yarattığı 'değerli iş' hissiyatı.

Özellikle proje bazlı çalışanlar, yaptıkları işler için gereğinden daha uzun teslim süresi vererek işin gerçekten yoğun emek istediğini göstermek durumunda kalabiliyor. Kim 15 dakika içinde teslim edilebilen bir iş için fazla para ödemek ister ki?

13. Uygulamaların yüklenme esnasında gösterdiği karmaşık sembollerin yarattığı illüzyon.

Yüklenme süresinde bize yansıtılan görsel ne kadar karmaşıksa uygulamanın da o kadar kompleks olduğuna inanıyoruz. Halbuki tek sorun uygulamanın yavaş olması. 😅

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Gerçek Hayatta Sıkça Karşılaşmamıza Rağmen Filmlerde Pek Rastlamadığımız 13 Doğal Olay
Gündelik Hayata Dair, Öğrendikten Sonra Ruhunuzu Bir Tüy Gibi Hafifletecek 14 Psikolojik Gerçek
Popüler Kültürün Eline Düştükten Sonra Eski Havasından Eser Kalmayıp Sıradan Hale Gelen 13 Şey

Popüler İçerikler

Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR

Kimyager olarak, köpük oranı misel sayısı ile alakalıır ve doğrudur. Ne kadar k, pürürse o kadar iyi yıkar. Çünkü kiri sökecek ters iyonlar etkinleşmiş demektir. Diğerlerini bilemem. Ancak en az 1 hata var.

Robot süpürgeler işe yarıyor ya. Zengin olduk gibi story atanlar tamam da hiç bi boka yaramadığı yalan.

24.09.2020

Kavşak üzerinde ki trafik ışıkları için doğrudur. O düğme konsa bile çalışmaz. Fakat sadece yaya için yapılmış trafik ışıklarında ise o düğme çalışır.. Kimse basmadığı sürece daimi yayaya kırmızı yanar, biri basınca bir kaç saniye sonra yeşil ışık yanar.. Normalde trafik lambalarının olduğu yerde telekom kutuları gibi bir kutu olur. bu kutu o kavşakta ki trafik ışıklarının beynidir aslında. Ayrıca pahalı alettir. İşte sadece yaya geçişi için konulan ışıklarda bu beyne gerek yoktur onun yerine düğme koyarlar.. Düğmeye basılmadıkça araca yeşil yanar... Tabi bu nadir yaya geçişi olan yollarda hemen yanabilir fakat yoğun yaya trafiği olan yerlerde belli bir dakika bekletir. Asansörlerde de kapı kapama çalışır, sadece bazı yoğun merkezlerde iptal edilir o kadar..

TÜM YORUMLARI OKU (5)