Kendimize ait düşüncelerimizi, fikirlerimizi, inançlarımızı, görüşlerimizi doğru olarak kabul edip, karşıt görüşleri yanlış ve değersiz kabul etmek. Kısacası, hayata siyah ve beyaz olarak bakmak. Muhakeme yeteneğimizin kurbanı oluyoruz bir nevi.
Yanlış veya doğru bir tutum diye eleştirmek bize düşmez, fakat karşıt görüşlere eleştirel yaklaşmamak, yaşadığı döneme ayak uyduramayan, ee birazcık da cahil bir insan olmamıza yol açıyor diyebiliriz... Keşke sadece bunlarla kalsa!
Güzel içeriklerde bugün, işime gelen bilgi yanlılığı. Yale Üniversitesi örneğin de olduğu gibi kişiye hipotezlerinin karşıtlığını kanıtlarıyla sunduğunda geri tepme etkisi beklerken fikirlerine daha derinden bir inanç beslemesine sebep olabiliyorsunuz. Çünkü bizde çıkarlarını bilginin önüne koyan köylü kurnazları bencildir, eylemleri sadece bireysel istekler ve arzular tarafından güdülenir. Doğru bildiklerinin yanlış olduğunu öğrenip sürünün dışında kalmak istemez öğretilene ve güce tapar. Gel de bunlara kanıt sun veya tartış. Palu ailesi örneğine medya ve politika da kullanılan yankı odası etkisi olarak da bilinen echo chamber örnek verilebilir. İstenileni düşünmek ve ona göre yaşamak. Attitude polarization da benzerlik bulunur, çoğunluk olayları kendi bakış açısı çerçevesinde yorumlar ve olan bitenin kendi pozisyonunu desteklediğini düşünür, dolayısıyla savunduğu düşünceye daha da sarılır. Karşıt düşüncelere sağır kalma durumu.
Değişim körlüğü Doğrulama yanlılığı