Gerçek Olduklarını Duyduğunuzda Sizi Hayrete Düşürecek Oldukça Nadir Olmasıyla Bilinen 13 Şaşırtıcı Hastalık

Bu hastalıklar dünyada oldukça nadir görüldüğü için çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Hastalar sürekli bu sendromlarla alakalı yeteri kadar çalışma yapılmadığını belirtiyorlar. Günümüzde bu hastalıklarla mücadele eden insanlar var ve onlara birinci elden yardım edemesek de bu hastalıklar konusunda en azından bilinçlenebiliriz.

1. Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (Taş Adam Sendromu/FOP)

Dokuların kemiğe dönüştüğü bir genetik hastalığa sahip bir bebeğin ebeveynleri, aileleri olası belirtilere dikkat etmeleri için uyardı.

Ocak ayında doğan Lexi Robins, doğduğunda gayet sağlıklı görünse de aslında Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP) isimli bir hastalıktan muzdaripti.

İki milyon insandan sadece birinde görülen FOP, dünyanın en nadir görülen sendromlarından bir tanesi.

2. Yabancı Aksan Sendromu (FAS)

Yıllar boyunca ameliyatlardan/komalardan uyanıp farklı bir aksanla konuşmaya başlayan insanlar, uzmanları hayrete düşürdü. Ancak yapılan araştırmalar, bunun Yabancı Aksan Sendromu'ndan (FAS) kaynaklandığını gösterdi.

Bu sendrom, en çok kafa travması, beyin tümörü, MS hastalığı ve felç gibi nörolojik durumlardan kaynaklanıyor.

Aussie Angie Yen, bademcikleri alındıktan sonra İrlanda aksanıyla konuşmaya başladığını söyledi.

En uç vakalardan biri Michaela Armer isimli bir kadındı. 2015 yılında Lancashire aksanını kaybeden Armer, bu sendromu tetikleyen şeyin kronik migreni için çektirdiği MR olduğuna inanıyor. MR'ın migrenini arttırdığını söyleyen Armer, artık ağzını açtığında hangi aksanla konuşacağını bilmiyor. Çin, Filipin, Güney Afrika, İtalya, Polonya ya da Fransız aksanları arasında gidip gelen kadın son bir kaç yıldır sürekli ırkçılığa maruz kaldığını söylüyor.

'İlk kez Temmuz 2015'de maruz kaldığım ırkçılık yüzünden ağladım. Birisi gelip 'şu Polonyalılar da her yerde' demişti. Sürekli Çinli gibi İngilizce konuştuğumu söyleyenlerin yanında, iş yerinde gelip benden pilav isteyenler bile oldu.'

'İnsanların bu tarz şeyler söylemesi, kimliğimin bu sendrom ile ne kadar esnekleştiğini gösteriyor. Sabahları uyandığınızda nasıl bir ses çıkaracağınızı bilmemek çok sinir bozucu.'

3. Yabancı El Sendromu

Beynin iki lobunu birbirine bağlayan korpus kallozum zarar gördüğünde ortaya çıkan Yabancı El Sendromu, kontrol edilemeyen el veya uzuvları içerir.

Karen Byrne, 27 yaşında epilepsisini kontrol altına almak için girdiği bir ameliyattan çıktıktan sonra sol elinin istemsiz olarak hareket etmeye başladığını söyledi.

Sol eli Karen'a tokat atmaya ve gömleğinin düğmelerini açmaya başladı. Ne kadar kontrol etmeye çalışsa da, eli üzerindeki hakimiyetini yitirmişti. Sol bacağıysa Karen'ı daireler çizerek yürümeye zorluyordu.

Karen, ameliyattan sonra yanına gelen doktor "Ne yapıyorsun? Elin seni soyuyor" diyene kadar durumun farkında olmadığını söyledi.

'Sağ elimle gömleğimi tekrar iliklemeye başladım. İlikledikten sonra sol elim düğmeleri tekrar açmaya başladı. Durumu gören doktorlar hemen acil durum çağrısı yaptı.'

'Bir sigara yakar ve kül tablasına koyardım, sol elim sigarayı söndürürdü. Ben farkında değilken çantamdan bir şeyler çıkarırdı, o yüzden çok eşyamı kaybettim.'

4. Todd Sendromu (Alice Harikalar Diyarında Sendromu/AWLS)

Lewis Carroll'un Alice Harikalar Diyarında isimli kitabında, Alice bir iksir içtikten sonra büyüyüp küçülebiliyordu. Todd Sendromu'ndan muzdarip insanlar tam olarak Alice'in yaptığını yapamasalar da, etraflarındaki dünyanın büyüyüp küçüldüğünü görüyorlar.

Bu sendrom, hastaların büyüklük, mesafe ve zaman algısını bozabilecek migrenlerle tanımlanıyor.

Bir uygulama tasarımcısı olan Robert Williams, stres altındayken 'baş döndürücü' migrenleri olduğunu söyledi.

'Yatak odamızdaki duvar, yatağımızdan yaklaşık beş metre ötede. Aniden yaklaştığını ve hemen dibimde durduğunu görüyorum. Duvarın bana doğru hareket ettiğini görmüyorum. Sadece aniden burnumun dibine geliyor.'

AWLS hakkında çok fazla çalışma yapılmamış olsa da, araştırmacılar sendromun çocuklukta başladığını ve genellikle migren, epilepsi ve viral enfeksiyonlara bağlı olduğunu söylüyor.

'İlla demin verdiğim duvar örneği gibi olması gerekmiyor. Oturma odanızda duran bir nesneye bakıyor da olabilirsiniz. Nesne aniden dibinizde belirdiğinde sanki oda üstünüze çöküyor gibi hissediyorsunuz. Ne kadar 'hayır bunu daha önce yaşadım, bu gerçek değil' deseniz de, o sırada algılarınız bunun oldukça gerçek olduğunu söylüyor. Dünyadaki en garip duygu.'

5. Cotard Sendromu (Yürüyen Ceset Sendromu)

Cotard Sendromu'na sahip olan insanlar öldüklerini düşünürler. Öldüklerini düşünmüyorlarsa organlarının, kanlarının ya da vücut parçalarının eksilmesinden korkarlar.

1788'de ilk kez kayda geçen akıl hastalığı, sanrılı bir psikoz şeklidir.

Haley Smith, Disney filmleri ile tedavi edilmeden önce 3 yılını öldüğüne inanarak geçirdiğini söylüyor.

'Ailem yeni boşanmıştı ve ben bu gerçekle başa çıkamadım. Bir gün İngilizce dersinde otururken içimde çok garip bir şey hissettim ve orada öldüğümü düşündüm. Bu hissi atlatması çok kolay değildi.'

"Okuldan sonra benim gibilerin (ölülerin) yanında olmak için bir mezarlığı ziyaret etmeye karar verdim. Gittiğimde yakınlarda kimseyi göremedim, bu yüzden doğruca eve gittim ve uyumaya çalıştım."

Haley gittikçe arkadaşlarından uzaklaştı ve sonunda bir uzmandan yardım istedi. Zamanla bu sendroma sahip olan bir sürü insan olduğunu öğrendi. Disney filmlerinin ona 'sıcak ve bulanık hissettirdiğini' ve yaşaması gerektiğini söyledi.

6. Hipertrikoz (Kurt Adam Sendromu)

Bir genetik mutasyonun neden olduğu durum, vücudun hemen hemen her yerinde anormal saç büyümesine neden olur ve lazer cerrahisi ile tedavi edilemez.

Hindistan'da yaşayan 13 yaşındaki Lalit Patidar, insanlar tarafından maymun olarak adlandırıldığını söyledi.

Durumuna alışmış olmasına rağmen çoğu zaman nefes alma ve görme güçlüğü çekiyor. Ailesi tedaviler denemiş olsa da, oğullarının bu problemine çözüm bulamamışlar.

Lalit Patidar durumuna rağmen gayet mutlu bir şekilde yaşıyor. Bir gün polis olup anne ve babasını maddi olarak desteklemek istiyor.

“Bazen diğer çocuklar gibi olmayı diliyorum ama bu konuda yapacak pek bir şeyim yok. Kendime alıştım ve rahatım.”

Annesi, Lalit için: 'Lalit'i doğurduktan sonra vücudunun saçlarla kaplı olduğunu görünce gerçekten çok şaşırdım. Farklı olması benim için bir şey değiştirmiyor, o çok özel bir çocuk.'

7. Auto-Brewery Sendromu (ABS)

Bu sendrom vücudun karbonhidratları fermente etmesine ve midede alkole dönüşmesini sağlar. Hastalar ağızlarına bir damla içki sürmeden sarhoş olurlar.

Bir temizlik firmasında 20 yıl boyunca çalışan Nick Carson'ın maruz kaldığı kimyasallar bu sendromu tetiklemiş.

'Ben temelde istemsiz bir alkoliğim. Bu sendrom siz isteseniz de istemeseniz de sizi alkolik yapıyor.'

'Biraz şeker ya da karbonhidrat almak beni çabucak sarhoş edebilir. Keto bazlı bir diyete bağlı kalmaya çalışsam da neredeyse her şeyin içinde karbonhidrat bulunuyor.'

Nick, ABS'nin semptomlarını ilk 2003 yılında fark etti. İş sırasında bayılacak gibi oldu ve eve gitti.

Zaman geçtikçe Nick'in semptomları kötüleşti. Bir gün, Nick'in karısı televizyon izliyordu ve Auto-Brewery Sendromu hakkında bir sağlık programına denk geldi. İzledikçe kocasının bu hastalıktan muzdarip olabileceğini fark etti.

Nick: 'Tatlı çok sevmememe rağmen, canım Victoria pandispanyası çekiyordu. Pandispanya yemek için çıldırdığım günler vardı. Biraz saçma aslında.'

8. Boantropi Sendromu

Boantropi sendromu oldukça nadir görülen delüzyonel bir bozukluktur. Bu sendroma sahip olan insanlar büyük baş bir hayvan olduklarına inanır ve bu şekilde davranırlar. Hastalar genellikle bu hayvanların olduğu tarlalara gider ve sürünün içine karışıp dört ayak üzerinde durur, ses çıkarır ve çim yerler.

Boantropi hastaları bu davranışlarının bir rüya sonucunda ortaya çıktığını söylerler.

Sendrom psikolojik destekle hafifletilebilse bile tam olarak tedavi edilemiyor. Tarihi kaynaklar, Hindistan'da kendilerini Tanrı olarak gören insanların bu şekilde davrandığını gösteriyor. Ayrıca, Babil Kralı 2. Nebukadnezar’ın da bu hastalıktan muzdarip olduğu biliniyor.

9. Elefantiyazis (Fil Hastalığı)

Elefantiyazis tropikal ve sıcak yerlerde yaşayan insanlarda görülür. Bir ipliksi solucanın larvalarının sivrisinekler tarafından insanlara bulaştırılmasıyla ortaya çıkar. Hastanın lenf damarları tıkanır ve iltihaplanır. Ellerde, ayaklarda, cinsel organın etrafında, kollar ve bacaklarda ciddi boyutta şişikler meydana gelir. Bu acılı bir süreçtir. Eğer şişliklere parmağınızla bastırırsanız, tıpkı ödemde olduğu gibi baskı uygulanan yerin çukurlaştığını görürsünüz.

Hastalık aynı zamanda kanserli bir dokunun lenf yollarını tıkamasıyla ya da ameliyat sırasında lenf yollarının hasar görmesiyle de oluşabilir.

Hastalık ilerledikçe deri kalınlaşır ve fil derisini andırmaya başlar. Deride gerginlik hissi başlar ve renk değişimi gözlenir. Bu içerikteki diğer hastalıklarla kıyasladığımızda, Elefantiyazis oldukça yaygındır. 

En çok Kenya, Tanzanya, Uganda, Sudan, Etiyopya gibi ülkelerde ve Alanya, Elazığ ve Samsun illerimizde rastlanmaktadır.

10. Ağaç Adam Sendromu

Dünyanın en nadir hastalıklarından biri olan Ağaç Adam Sendromu, bir tür deri hastalığıdır. El ve ayaklarda oluşan bu siğiller zamanla büyür ve sonunda kişinin uzuvlarını kullanmasını engeller.

Hastalığın oluşumunda genetik yatkınlık elbette rol oynuyor. Ancak uzmanlar asıl sebebinin "human papilloma virüsü" (HPV) olduğunda eminler.

Bu hastalık dünyada sadece 3 kişide görülüyor. Hastalık ölümle sonuçlanmasa da, kişinin günlük hayatını büyük oranda kısıtlıyor.

11. Wendigo Sendromu (Hannibalizm)

Bu sendroma adını veren Wendigo, aslında Kuzey Kanada'da yaşadığına inanılan mitolojik bir karakterdir. Wendigo Sendromu'na sahip olan kişi insan etine takıntılıdır ve eti elde etmek için elinden geleni yapar.

Bu sendroma sahip insanlar cinayete meyillidir.

Ete düşkün ve avlanmanın bir kültür haline gelen toplumlarda oldukça fazla görülür. İnsanlardaki yamyamlık duygusu günümüzde tedavi edilebilir.

12. Arjiri (Mavi Ten Hastalığı)

Bu hastalık, adından da anlaşılabileceği gibi bir deri hastalığıdır. Hastalığın hayati bir tehlikesi olmasa da, kişiyi psikolojik olarak sarsar. Gümüş takı sektöründe ya da dekorasyonla uğraşan insanlarda bu hastalık daha çok görülür. Zamanla, gümüşün içerisinde bulunan maddeler deride toplanır. Güneşe maruz kalan deri mavi-mor bir renge döner.

Nesilden nesle geçebilen hastalık, lazer tedavisiyle kısmen tedavi edilebiliyor.

13. Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık)

Shakespeare'in Othello oyunundan ismini alan sendrom, kişinin bir insanı hastalık derecesinde kıskanmasını ifade ediyor. Oyunda Othello, kıskançlığına yenik düşer ve ilk Cassio'yu, sonra da karısı Desdemona'yı öldürüp intihar eder.

Kişi, karşısındaki insanı sağlıksız denebilecek bir derecede sahiplenir ve herkesten korumaya çalışır. Bu sendroma sahip insanlar karşısındaki insana kıskançlıklarından dolayı zarar verebilir.

Kişinin kıskançlık duygusu arttıkça sevdiği insan tarafından aldatıldığını düşünür ve buna dair kafasında senaryolar üretir. Kafasında ürettiği senaryolara karşı önlemler almaya çalışır. Kişinin evden çıkmasına ve camdan bakmasına izin vermeyebilir, perde ve camlara işaretler koyabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Akıl Sağlığının Bozulmasıyla Ortaya Çıkan ve Hayatı Zehir Eden 13 Psikolojik Rahatsızlık
Belki de Hepsini İlk Kez Duyacağınız Nadir Görülen Sıra Dışı Psikolojik Bozukluklar
Hangi Psikolojik Rahatsızlığa Daha Yakınsın?

Popüler İçerikler

Melike Şahin'in Katıldığı PES Programında Zeynep Bastık'ın Lan Şarkısı Övülünce Tadı Kaçtı
Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
YORUMLAR

13 numara otello sendromu bende var

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ