Gerçek mi Yoksa Şehir Efsanesi mi: Uçakta Doğan Bebekler Dünya Vatandaşı mı Oluyor?

Uçakta doğan bebeklerin dünya vatandaşı olması, yıllardır duyduğumuz ve çoğu zaman gerçekliğinden şüphe ettiğimiz bir söylenti… Peki, bu söylentinin gerçeklik payı ne? Uçakta doğan bebekler gerçekten dünya vatandaşı olur mu?

Kaynak

Öncelikle belirtmeliyiz ki bu bir şehir efsanesinden ibaret.

Uçakta doğan çocukların dünya vatandaşı olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor. Genel olarak, doğum hangi ülkenin sınırlarında gerçekleştiyse o ülkenin kuralları göz önünde bulunduruluyor.

Hangi ülkeler uçakta doğan çocuklara vatandaşlık veriyor?

Fransa başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi, vatandaşlık için soya dayalı esası benimsiyor. Yani bebek, seyahat sırasında bu ülkelerin hava sahasında doğmuş olsa bile vatandaşlık alma hakkına sahip olamıyor. 

Amerika Birleşik Devletleri ise uçakla seyahat ederken kendi sınırları içerisinde dünyaya gelen bebeklere ABD vatandaşlığı veriyor. Kanada da tıpkı ABD gibi doğum yeri ilkesini (Jus soli) benimseyen ülkeler arasında yer alıyor. Ancak Kanada, ABD'ye kıyasla ebeveynlerden en az birinin Kanada vatandaşı olma gerekliliği gibi ek şartlar talep edebiliyor.

Uçakta doğan bebeklerin elde ettiği haklar neler?

Uçakta doğan bebek hakları konusunda ciddi bir bilgi kirliliği mevcut. Kimileri uçakta doğanların ömür boyu bedava uçuş yaptığını iddia ederken, kimileri çocuğun eğitim masraflarının IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) tarafından karşılandığını öne sürüyor.

Ancak ne yazık ki bu söylentilerin büyük bir bölümü doğru değil.

www.mentalfloss.com

Bir bebek uçakta dünyaya geldiyse, hava yolu şirketine bağlı bazı jestler dışında herhangi bir hak elde edemiyor. Bazı hava yolu firmaları, tamamen kendi inisiyatifleri çerçevesinde uçakta doğanlara ömür boyu ücretsiz uçuş imkanı sunuyor.

Bazı firmalar ise sadece ufak tefek birkaç hediye vermekle yetiniyor. Kısacası, uçakta doğan bebeklerin hakları seyahat edilen hava yoluna göre değişiyor. Yine de, ömür boyu ücretsiz uçuş imkanı sunan hava yolu şirketlerinin oldukça güzel bir jest yaptığını söylemeden geçmeyelim!

Peki, bebeklerin uçakta dünyaya gelmesi sık gerçekleşen bir durum mu?

Uçakta doğum yapmak oldukça nadir gerçekleşen bir durum. Çünkü hava yolu şirketlerinin, hamile yolculara uçakla seyahat izni vermek için bazı şartları bulunuyor.

Genellikle 28-35 haftalık hamile yolcular, doktordan alınmış ‘’Uçakla seyahatinde bir sakınca yoktur’’ raporu ile uçuş yapabiliyor. Fakat gebeliğin 35. haftasından sonra doktor raporu olsa dahi çoğu hava yolu şirketi, hamile yolcuların uçakla seyahat etmesine izin vermiyor.

Bunlara da göz atın:

Yolculuğun En Konforlu Olanı Uçakla Seyahat Ederken Seni Keyiflendirecek 7 Şey
İlk Kez Uçak Seyahati Yapacaklar İçin Rehber
Uçak Seyahatlerinde Sakin Kalmanız İçin Bilmeniz Gereken Detaylar

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
21.09.2024

baaazı ülkelerde biletsiz yolculuk etmekten ceza kesebilirler ;)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ