Gerçek Hikayelerden Uyarlanmış Filmlerde Hikayelerin Nasıl Değiştirildiğini Biliyor muydunuz?

Bir film yaparken, her yönetmenin amacı gişede başarılı olmaktır. Filmin gerçek olaylara dayandığını iddia ederlerse, izleyicinin dikkatini çekeceklerini düşünürler. Aslında gerçekten bu, merakımızı uyandırır.  Ama bu filmler her zaman gerçek hikayelere sadık kalır mı?

Dokunulmazlar (The Intouchables), Olivier Nakache ve Eric Toledano / 2011

IMDb: 8,5

Filmde ana karakter Philippe Pozzo di Borgo bir dul. Gerçekte, onu tekerlekli sandalyeye mahkum eden kazayı yaşadığı sırada karısıyla hala evliydi. Zengin bir mirasçıydı ve olaydan 3 yıl sonra öldü. Ölmeden önce 2 çocuk evlat edindiler ancak çocuklar da hikayeden silindi. Filmin sonu da gerçeğe uymuyor. Philippe tekrar Fas'a taşındı, 2 küçük kız annesi olan genç bir Faslı ile yeniden aşkı buldu. Filmde, onunla ilgilenmek üzere tutulan eski hükümlü Abdel Yasmin Sellou, aslında filmde olduğu gibi Senegalli değil Cezayirli.

Piyanist, Roman Polanski / 2002

IMDb: 8,5

Piyanistin gerçek hikayesinin kahramanı Wladyslaw Szpilman, Varşova'da doğduğunu ve tüm hayatını orada geçirdiği hatıralarında belirtiyor. Ancak ekranda görünen sokaklar Krakow sokakları. Hitler Varşova gettosunu ve tüm Polonya başkentini tahrip ettiği için yapımcıların çekim yerini değiştirmekten başka seçenekleri yoktu. Polanski, Varşova'nın eski halini yeniden inşa etmek zorunda kaldı ve bunu yapmak için çalışmalarında Varşova sokaklarını resmeden İtalyan sanatçı Canaletto'nun resimlerinden faydalandı.

Akıl Oyunları (A Beautiful Mind) , Ron Howard / 2001

IMDb: 8,2

Russell Crowe'un başrol oynadığı film, Nobel Ödüllü John Forbes Nash'in hayatını anlatıyor. Bununla birlikte, hayatıyla ilgili gerçek olmayan bazı ayrıntılar da var. Örneğin, Nash Nobel Ekonomi Ödülü'nü aldığında bir konuşma yapmadı ama filmde yaptı. Ayrıca ABD Savunma Bakanlığı ile de çalışmadı ya da işbirliği yapmadı. Filmde onu örnek bir baba figürü olarak görüyoruz. Kendisinin bir oğlu vardı, fakat Nash karısını aldatmıştı ve çocuk Nash'ın bu ilişkisindendi. Nash hiçbir zaman onunla ilgilenmedi.

Alcatraz'dan Kaçış (Escape from Alcatraz), Don Siegel / 1979

IMDb: 7,6

Bu hikaye, neredeyse tamamen doğru bir biçimde filme taşınmış. Bunun nedeni ise gerçeğin kurguyu aşması .İzleyicileri çekmek için filme bir şey eklemenin gereği yokmuş. Film, Alcatraz'dan kaçmayı başaran Frank Moris ve iki kardeş olan Clarence ve John Anglin'in hikayesini anlatıyor. Hayatta olup olmadıklarını kimse bilmiyordu. Ancak yıllar sonra John Anglin'in FBI'ya gönderdiği bir mektupla hayatta oldukları ortaya çıktı. Anglin mektubunda, kanser tedavisi karşılığında hapise dönmeyi kabul edeceğini yazıyordu.

Sahneler Alcatraz'da da çekildi ancak küçük bir değişikle.

Kahramanların hücreleri, gerçek mahkumların kaldığı hücreler değildi. Filmde C blok kullanılmış ama gerçek hücreler B bloktaymış. Alcatraz'ı ziyaret ederseniz, kaçtıkları deliği ve kaplamak için kullandıkları kağıt ve sıvaları görebilirsiniz.

Haçiko: Bir Köpeğin Hikayesi (Hachi: A Dog’s Tale), Lasse Hallström / 2009

IMDb: 8,1

Gerçek hikaye ile Hollywood yapımı arasındaki en büyük fark, film ABD'de çekilmişken, asıl hikayenin Tokyo'da gerçekleşmesidir. Senaryodaki bir diğer değişiklik, baş karakterlerden birinin ölüm nedenidir. Profesör Hidesaburo Ueno beyin kanamasından sonra vefat etti, ancak filmde Profesör Parker Wilson kalp krizinden öldü. Filmde, hikayenin tartışmasız gerçek kahramanı Hachiko, bir tren istasyonunda bulunurken, gerçek Hachiko bir evcil hayvan dükkanından satın alındı.

Sıkıysa Yakala (Catch Me If You Can) Steven Spielberg / 2002

IMDb: 8,1

Gerçek hayatta, ana karakter Frank Abagnale evden kaçtı ve babasını bir daha hiç görmedi. Ancak Spielberg onları filmde yeniden bir araya getirdi. Frank’i pilot üniformasıyla gören babasının gururu hikayedeki duygusallığı arttırdı. Gerçek hikaye ile film arasındaki bir diğer fark, Frank'in Fransa'dan ABD'ye geri dönerkenki kaçışıdır. Abagnale, Boeing 737'nin arkasından kayboluyor, filmdeki gibi tuvaletten geçmiyor.

127 Saat, Danny Boyle / 2010

IMDb: 7.5

Bu korkunç hikayenin gerçek kahramanı Aron Ralston, filmin bir belgesele benzeyecek kadar doğru olduğunu söyledi. Hikayede çok az değişiklik yapıldı. Bunlardan biri, filmin ilk sahnelerinde Ralston'ın 2 yürüyüşçüyle karşılaştığı sahnedeki değişiklikti. Gerçekte, onlara sadece bazı tırmanma teknikleri gösterdi, filmde görüldüğü gibi onları gitmek istedikleri yere götürmedi.

Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness), Gabriele Muccino / 2006

IMDb: 8.0

Chris Gardner’ın oğlu, filme ilham veren olaylar gerçekleştiğinde bir bebekti. Filmde ise 5 yaşında. Yapımcılar hikayeye dram eklemek için bunu yaptılar çünkü bu, izleyicilerin çocuğun duygularını ve düşüncelerini film boyunca görmesini kolaylaştırdı.Yönetmen tarafından yapılan bir başka değişiklik ise filmde Chris'in stajının ücretsiz olmasıydı. Aslında gerçekte ödeme aldı.

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!