Gerçek Bir Kars Deneyimi

Kabul, Doğu Ekspresi ve Kars oldukça fotojenik. Hal böyle olunca, her Instagram paylaşımı, her blog yazısı ve her video peri masalı kıvamında. Sadece bir fotoğraf çekmek ya da tren deneyimi yaşamak için bile binlerce kilometre yol katetmek isteyebilirsiniz. Bu yolculuk sonunda ineceğiniz durak Kars ise; şaşaadan arınmış gerçek bir Kars deneyimi için bu içeriğe göz atın deriz.

Doğu Ekspresi Biletini Nasıl Bulduk?

Eğer TCDD'de bir tanıdığınız yoksa ya da aracı olan acentalara para kazandırmak istemiyorsanız her sabah 07.40 civarında ve yine her gün öğlen saat 13.00 gibi ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr adresini veya TCDD mobil uygulamasını ziyaret etmeniz gerekecek. Her gün bir ay sonrası için biletler bu saatlerde sisteme yükleniyor. Evet takip ve inanç gerektiriyor. Biz mutlu sona 2.5 ay sonrasında ulaştık. 

Bir hatırlatma: Kars'tan Ankara'ya bilet bulma itimaliniz daha yüksek.

Ermenistan ile Kırmızı Çizgimiz

Hepimizin çocukken sorduğu sorulardan biridir: Sınır nasıl bir şey? Haritalardaki gibi kırmızı bir boya mı var? Kırmızı olmasa da, evet Arpaçayı bir çizgi gibi derin bir vadi ile Türkiye ve Ermenistan sınırını belirliyor.

Kars İnsanı

Çıldır Gölü'nde günler önce ölmüş bir balığın fotoğrafını çektirmek için para isteyen insanları görsek de, Kars'ın insanı genel olarak dürüst, çalışkan, sıcakkanlı ve yardımsever. 

Buna en güzel örnek belki de Zümran Teyze. Boğatepe Köyü Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı olan Zümran Ömür'ün fotoğraftaki gülüşü bile, Kars insanının sıcaklığını yansıtıyor. Şuraya bir videosunu bırakıyoruz.

Kar ve Hava Durumu

Kars'a giderken en çok merak ettiğimiz şey ne kadar üşüyeceğimizdi. Kıyaslamak ne kadar doğru bilmiyoruz ama İstanbul'da 10 derecede üşüdüğümüz kadar, burada -10 derecede üşümedik. Küçük bir 'nem' meselesi :) 

Şehrin her yeri kar ve buz. Kars'ı özel yapan detaylardan biri ise bu bölgede yağan 'Kristal Kar'. Dünya üzerinde sadece Alpler ve Kars'ın Sarıkamış bölgesinde görülüyor.

Kızıl Tilki

Çıldır Gölü ve Ani Harabeleri civarında, Doğu Ekspresi ile giderken Kars-Erzurum arasında yolun çevresini dikkatle takip edin. Mutlaka bir yerlerden karşınıza bu bölgede yaşayan sevimli bir kızıl tilki çıkacaktır. Sizi farkettiğinde 10 sn yoluna devam edip sonrasında geri dönüp size bakacak ve bunu birkaç kez tekrarlayacak. Fotoğraf makinalarınızı hazırlayın, güzel bir fotoğraf çekme fırsatı bulacaksınız. 

Fotoğraf: korhanozkan.org

Çıldır Gölü'nden Çıkan “Sarı Balık”

Ne bir göl balığı ne bir deniz balığı, bu balık başka balık. Göl çevresinde 2-3 tane alternatif mekan olmasına rağmen en meşhuru Öncül Köyü'nde göl kenarındakidir. Palamut dilimleri gibi parçalar halinde kızartılarak servis ediliyor.

Bir ekleme: Bu fotoğraf, balıkçının 1 hafta önce attığı balık ağını toplarken çekilmiş ve ücret ödenen bir mizansen değildir.

Mimaride Rus Esintisi

Osmanlı-Rus savaşı sonrası, Kars 40 yıl boyunca Rus himayesi altında kalmış ve bu dönemde Kars Çayı'nın doğusunda kalan bölgede çokça bina inşa edilmiş. Halihazırda şu an birçoğu kamu ve özel mülk olarak kullanılmakta ve şehrin soğuk havasına yakışan bir ambiyans yaratmaktadır.

Fotoğraf: Milliyet

Aşık Atışması ile Başlayan Çılgın Kars Geceleri

Kars'ta gece hayatı çok hareketli olmasa da alternatifler ile keyifli bir akşam geçirmeniz mümkün. Yemek yediğiniz bir restoranda aşık atışması dinleyebilir, Kafkas dans gösterisi izleyebilirsiniz. Bu iki alternatif de aradığınız tadı vermediyse, hala devam eden gerçek Türkü Evi kültürünü deneyimleyebilirsiniz.

Bu kadar otantiklik bana göre değil diyorsanız da sizi Avrupa'da hissettirecek üçüncü nesil kahveciler de alternatifleriniz arasında. 

Fotoğraf: mustafaseven

Eski Kaşar vs Gravyer

Kars'a gideceğinizi söylediğinizde yakın çevreniz sizden peynir getirmenizi isteyecektir. Eski kaşarı büyükşehirlerde yakın tatta bulabilecek olmanıza rağmen, gravyer burda bir başka. 1 kg eski kaşar 30-40 TL, 1 kg gravyer 65-80 TL arasında değişiyor. Bu fiyat farkının sebebi ise gravyerde kullanılan süt kalitesinin ve yoğunluğunun daha yüksek oluşu ile açıklanıyor.

Peynir demişken Boğatepe'den bahsetmemek de olmaz. Kars peynirinin en güzellerini orada tadabilir, peynir müzesini gezebilirsiniz.

Turizm Patlaması

Doğu Ekspresi Kars ekonomisine katkı sağlarken bölgede turizmi de geliştirmekte. Buna paralel olarak, otel ve restoranların kapasitelerinin yetersizliği de bir karmaşayı beraberinde getiriyor. Aylar öncesinden otel, günler öncesinden ise restoran rezervasyonu yapmazsanız yandınız.  

Her ne kadar ekoturizmin en iyi örneklerinden bir tanesi Boğatepe köyü olsa da, merkezde bulunan ve atıl bırakılmış yapıların kültür turizmine kazandırılmamış olması üzücü. 

Kars Doğu Ekspresi ile geniş kitlelere ulaşmış olsa da, şimdi asıl yapılması gereken turizmin sürdürülebilir bir hale getirilmesi ve bulunduğu coğrafyaya örnek teşkil etmesidir.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı