Dicle'li Heyet Akdoğan'la Görüştü

İlk kez Hatip Dicle'nin katıldığı HDP Heyeti, Başbakan Yardımcısı Akdoğan'la bir araya geldi. Sırrı Süreyya Önder çıkışta, Kandil'e gitmeden önce Akdoğan ile bir kez daha görüşeceklerini söyledi. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan hafta içinde Avrupa Parlamentosu'na bilgi verecek.

Sürecin hareketli haftasının ilk teması HDP heyeti ile Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan arasında kuruldu. Hatip Dicle'nin de dahil olduğu heyet ile Akdoğan arasındaki görüşmede, Abdullah Öcalan'ın 'Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı' adıyla tarif edilen önerilerinin ele alınması bekleniyordu.

HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder çıkışta yaptığı açıklamada, hükümetin taslağa yaklaşımını, belli önerilerini ve mutabık kalıp kalmadıkları kısımları değerlendirdiklerini ifade etti. Kandil'e gitmeden önce bir kez daha Yalçın Akdoğan ile görüşeceklerini söyledi.

Önder gazetecilerin bir sorusu üzerinde de 'oyalandıklarını düşündemidiklerini ve oyalamaya izin vermeyeceklerini' belirtti.

Bir başka gazetecinin Meclis'te görüşülen güvenlik paketi ile ilgili sorusuna ise, 'Belki bunları da görüşüyoruz' diye yanıt verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sık sık vurguladığı 'kamu düzeninden vazgeçmeyecekleri' mesajı da Önder'e hatırlatıldı. Önder 'Kamu düzeni meselesine hükümetin baktığı yer son derece sorunlu bir yer. Aynı düşüncede olan insanlar müzakere yapmazlar zaten. Özgürlüklerin daha çok kısılması değil daha çok genişletilmesidir. Bizim yaklaşım felsefemiz bu. Hükümet meseleye asayiş meselesi gibi bakıyor' dedi.

Buldan Avrupa'ya gidiyor

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan 10-11 Aralık tarihlerinde Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenecek Kürt Konferansı için Brüksel'de olacak. Buldan konferansın ilk günkü oturumunda bir sunum yapacak. Buldan Öcalan'ın Kürt Konferansı'na yönelik mesajını da okuyacak. HDP Grup Başkanvekili Buldan bu mesajın Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili olduğunu açıklamış, 'AP'den, AB'den ve Avrupa'da yaşayan tüm kurum ve kuruluşlardan sürece yönelik beklentilerini aktarıyor' demişti.

Yunanistan temaslarını tamamlayan Başbakan Davutoğlu, Cumartesi günü akşam saatlerinde Başbakanlık Resmi Konutu’nda iki gün gecikmeyle yapılan çözüm süreci toplantısına başkanlık etti. Toplantıda, Öcalan’ın İmralı’da kaleme aldığı “Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı” ile sürece yönelik gelişmelerin ele alındığı öğrenildi.

Mesajlar Kandil'e de iletilecek

HDP, Akdoğan görüşmesi ve Avrupa temaslarının ardından mesajları bir kez de Kandil'e iletecek. Kandil'in ardından mesajlar İmralı'yla da paylaşılacak. Bu görüşmede siyaset yasağı 14 Aralık'ta dolacak Leyla Zana'nın da Hatip Dicle ile yer alması bekleniyor.

Öcalan'ın önerileri

HDP’nin İmralı heyeti ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin 29 Kasım’da görüştüğü PKK lideri Abdullah Öcalan, dört ana başlıkta özetlediği Kürt sorununun çözümü için “Barış ve Demokratik Çözüm Taslağı”nı açıkladı.

HDP’nin İmralı heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder'in açıkladığı taslak yöntem, tarih ve felsefe, temel gündem maddeleri ve eylem planı başlıklarından oluşuyor. Öcalan önerilerinde sürecin belirleyici yanının demokratik siyaset olduğunu belirterek, 'yasal temelin netlik kazanmasını' istedi. Sorunun çözümüyle ilgili geçmişten bugüne ve geleceğe bakışın özetlendiği taslakta 'vatandaşlık tanımı, hakikatler komisyonu kurulması, kültürel çoğulculuk ve özgürlük' talepleri de var.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder taslağın eylem planı bölümüyle ilgili içerik vermedi. Önder, hükümet ve Kandil görüşmelerinin ardından Öcalan'ın bu taslağının tümünün kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Atina'daki temaslarının ardından Cumartesi akşamı yaklaşık beş saat süren Çözüm Süreci Kurulu toplantısına başkanlık etti. Toplantıya Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, Başbakanlık Başdanışmanı Hatem Ete ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal katıldı.

Toplantının Perşembe günü Atina ziyareti öncesinde yapılması planlanıyordu. Ancak İşadamı Fahrettin Tivnikli'nin vefat etmesi ve Davutoğlu başkanlığındaki çözüm kurulunun bazı üyelerinin de İstanbul'daki törene katılacak olması nedeniyle iptal edilmişti. Kurul üyeleri bu toplantıdan önce en son 11 Kasım'da bir araya gelmişti. Çözüm sürecinde 6-7 Ekim Kobani eylemlerinin ardından askıya alınan HDP ile temas trafiği de bu görüşmenin ardından yeniden başlamıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve ajanslar

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'