Genetik Tasarımlı Bebeklerle Gündeme Gelmişti: Çinli Bilim İnsanına 3 Yıl Hapis Cezası

Çin'de geçen yıl dünyaya gelen Lulu ve Nana adlı ikizlerin anne karnındayken genlerini değiştiren Çinli bilim insanı He Jiankui, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

He'nin dünyada ilk kez uygulanan Crispr-Cas9 adlı gen değiştirme teknolojisi Çin ve dünya genelinde tartışma yaratmıştı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Şenzen'deki mahkeme yasa dışı bulduğu bu uygulama nedeniyle He'yi ayrıca 3 milyon Yuan (438 bin dolar) cezaya çarptırdı.

Araştırma ekibinden iki kişiye de, daha hafif para ve hapis cezaları verildi.

'Para ve şöhret için tıp etiğinde kırmızı çizgiyi aştılar'

Mahkemenin kararında bu tür araştırmalar için izinleri olmadığı belirtilen sanıkların 'şöhret ve para için tıbbi tedavi bilimsel araştırmalarla ilgili yasaları ihlal ettiği' belirtilerek, 'Bilimsel araştırma ve tıp etiğinde kırmızı çizgileri aştılar' denildi.

Embriyo üzerinde yapılan deneyler büyük yankı yaratmıştı. 👇

DNA'mızı Ele mi Geçiriyorlar? Dünya'da İlk Kez Genetik Tasarımlı Bebekler Doğdu!

Amaç HIV virüsü ile mücadele

Güney Şenzen Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde görevli olan He Jiankui, Kasım 2018'de, genlerini değiştirdiği ikiz kız bebeklerin HIV virüsüne karşı bağışıklık kazanmalarını sağladığını iddia etmişti.

He, tüp bebek tedavisi sırasında HIV virüsünün hücrelere girmesine izin veren bir protein oluşturan CCR5 genini devre dışı bıraktığını öne sürmüştü.

'İstenmeyen mutasyon tehlikesi'

Bu ay başında MIT Technology Review Dergisi'nde yer alan bir araştırmada He'nin, deneylerinde istenmeyen mutasyonlara yol açmış olabileceği öne sürülmüştü.

Bazı uzmanlar genlerle oynamanın erken ya da ileri yaşlarda ne gibi sorunlara yol açabileceğinin kestirilemeyeceğini belirterek bu tür deneylerin sağlıklı bebekleri büyük bir tehlikeye atabileceği uyarısında bulunmuştu.

Popüler İçerikler

Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
30.12.2019

Ceza verildi ama ortada bir devrim var. Etik dışı olsa da bu gelişmenin önü alınamaz.

30.12.2019

Bu önüne geçilemez bir gelişmedir geleceğin bebeklerinin iq seviyeleri daha yüksek hastalıklara karşı daha dirençli vs. olmaları zorunlu yoksa dünya aptal liderler ve onları takip eden cahil sürüleri etrafında savaş, yoksuluk ve hastalıklarla tükenicek zaten 10 çocuk yapayım amelelik yapsınlar dünyaya faydaları olsun dönemi bitti herşey robotlar ve yapay zeka tarafından insandan daha verimli şekilde yapılıyor ihtiyaç olan şey dünyaya faydalı bireyler fakat çoğumuz genetik olarak kısıtlıyız ortalama 9milyon kişiden sadece 1i dahi denilebilecek yetenekte oluyor.

Pasif Kullanıcı
31.12.2019

Bence de. Artık ortalama insanlara ihtiyaç yok. Her yönden mükemmel olmak zorundalar. Ve insan nüfusunun bu kadar fazla olması da anlamsız gerçekten. Ya ilerde çalışan çalışmayan herkese belli bi ücret verilecek, insanlar güneş ülkesi ütopyasındaki gibi sadece sanatsal faaliyetlerle ilgilenecek, başka bi şey yapmicaklar. Ya da işsiz güçsüz parasız kalıp ölecekler. Üzerlerinde çeşitli deneyler yapılacak. Bi şeyler için feda edilecekler. Bugün olduğu gibi.

30.12.2019

Hoşgeldiniz X-MAN ler .

TÜM YORUMLARI OKU (14)