'Türk' ya da 'Türük' sözcüklerinin tarihte bilinen ilk kullanımına Orta Asya'da Göktürkler tarafından Göktürk alfabesi kullanılarak sekizinci yüzyılda dikilen Orhun Yazıtları'nda rastlandı. Sözcüğün günümüzdeki halinin orijinali ilk kez 12. yüzyılda İtalyanlar tarafından Orta Çağ Latincesi kullanılarak Turchia veya Turcmenia şekillerinde oluşturuldu. Bunların yanı sıra Orta Çağ'ın Alman seyyahları bölgeyi Turkei veya Tirkenland şeklinde, Fransızlar ise Turquie şeklinde andı.
Sözcüğün Yunanca soydaşı Tourkia, Bizans imparatoru ve bilgini VII. Konstantin Porfirogennetos tarafından De Administrando Imperio kitabında kullanıldı. Ancak imparator buradaki 'Türk' kullanımlarıyla Macarları kastetti. Benzer şekilde Bizans kaynakları, Karadeniz ile Hazar Denizi'nin kuzeyinde ömür süren bir Türk devleti olan Hazar Kağanlığı için de Tourkia (Türklerin ülkesi) sözcüğünü kullandı. Osmanlı İmparatorluğu ise kendi çağdaşı olan diğer ülkeler tarafından zaman zaman Türkiye veya Türk İmparatorluğu şeklinde anıldı.
Kaynak
1 2 3 4 5
Norveç, daha hala kuzeye gitmeyi düşünüyorsun acaba?
#15 Bahreyn haritasında Katar kıyılarında görülen adalar (Hawar adaları) Bahreyn'e aittir arkadaşlar. Hep haritalarda Katar'ınmış gibi gösteriliyor. Fazla bilgi göz çıkarmaz diye ekleyeyim dedim :)
Jean Paul Roux da kitabında Kırgızistan ismini kırk kelimesine bağlıyor. Bu milleti meydana getiren kırk aile, boy ya da kabileye atıf olabileceğini vurguluyor. Azerbaycan ismiyle en uyumlu ülke belki de. Ülkede Zerdüştlük mutlak hakim. Olukça yanlış tanınan bu inanış için eğer ki Bakü'ye yolunuz düşerse Ateşgah Tapınağı'na gitmenizi ve oradaki tura katılmanızı tavsiye ederim. Cezayir'in kökeni de muhtemelen Arapça'ya dayanıyor. "Ceza yeri" teorisi pek tutarlı değil.