Gençlerin Türkiye’de Yaşama İsteği Azaldı: Yüzde 43'ü Bıkkın

Artan yoksulluk ve işsizlik herkesin korkulu rüyası haline geldi. Gün geçtikçe alım gücünün düşmesi insanları sosyal hayatlarından uzaklaştırdı. Eskisine oranla standartları düşen ya da isteklerine ulaşamayan insanlar kendilerini evlere kapatarak umutsuzlukla mücadele etmeye başladı. Gençlerin Türkiye’de yaşama isteğini azalırken, ağır geçim koşulları nedeniyle ekonomiden de umutları kesildi. Araştırma şirketi Ipsos’un gerçekleştirdiği ve gençlere odaklanan araştırma, 18-24 yaş aralığındaki yurttaşların, Türkiye geneline göre daha umutsuz ve kötü bir ruh haline sahip olduğuna işaret etti.

Gençler ekonomik ve sosyal hayatlarındaki gelişmelerle aidiyetlerinde kırılma yaşıyor. 18-24 yaş arası her 10 gençten 8’i Türkiye’nin ekonomik durumunun kötü olduğunu söylerken, yüzde 56’sı ise gelecekte daha da kötüye gideceğini düşünüyor.

2021 yılında gelirlerinin yarısını kiraya veren beyaz yakalı gençlerin oranı yüzde 17 iken, bu oran 2023 yılında yüzde 45’e çıktı.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre; Her 4 gençten 1’i Türkiye’de yaşamak istemediğini kaydederken, yurt dışında çalışmak isteyenlerin oranı ise artıyor.

Araştırma şirketi Ipsos’un gerçekleştirdiği ve gençlere odaklanan araştırma, 18-24 yaş aralığındaki vatandaşların, Türkiye geneline göre daha umutsuz ve kötü bir ruh haline sahip olduğuna işaret ediyor. Araştırmaya göre her 100 gençten yalnızca 8’i ekonomik gidişatta bir düzelme bekliyor.

Maaşının yarısını kiraya verdiğini açıklayanların oranı yüzde 45 olurken, yüzde 36’sı ise 4’te 3’ü gibi büyük bir kısmı ile kira ödediğini açıklıyor. Bu durum gençlerin sosyal hayatı üzerinde büyük etki etmiş durumda. Her 10 gençten 3’ü sosyal hayata ayıracak bir parasının olmadığını aktarırken, yüzde 15’i ise ev dışında sosyal hayatının olmadığını açıkladı. Gençlerin yüzde 43’ü ruh halini ‘bıkkın’ olarak açıklıyor. Gençlerin yüzde 23’ü gelecekte Türkiye’de yaşamak istemediğini açıklarken, yüzde 38’i ise yurt dışında çalışmak istediğini belirtti.

Gençlerin ruh hallerinde bıkkınlık ve kafa karışıklığının öne çıktığını kaydeden Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Mevcut ekonomik ve sosyal koşullardan duydukları memnuniyetsizlik, milli değerler ve aidiyet duygularında bir kırılmaya neden oluyor denilebilir” dedi.

Her 10 gençten sekizinin Türkiye’nin ekonomisinin mevcut durumunu kötü bulduğunu ve gençlerin sosyal aktivitelere ayıracak parasının olmadığını kaydeden Gedik, şöyle devam etti:

“2020 yılında her 10 gençten sekizi Türkiye vatandaşı olmaktan gurur duyarken, 2024’te her 10 gençten 7'si gurur duyduğunu belirtiyor. Yurt dışında çalışmak isteyen gençler kendini geliştirmek ve dünya çapında fırsatları değerlendirmek istiyor.”

Estetik Ameliyatı Facia ile Bitti: Plastik Cerrah, Ameliyat Ettiği Eşinin Ölümüne Neden Oldu
Tatilden Dönen Mine Tugay: 'Kilolar Alındı Ama Verilecek'
17 Yıl Sonra Çocuklarının Kendisinden Olmadığını Öğrendi: “Çocuklara 13 Yıl Babalık Yaptım”

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
YORUMLAR
19.06.2024

Bi de bu gencleri şükürsüz ve hain olarak görenler var. Kimse hakki olmayan seyi istemiyor özelliklede gencler. Emeğinin karsiligini adaletli bir sekilde almayi istemek herkesin hakki.

19.06.2024

Neden acaba eğitim sağlık ekonomi işsizlik gıda terörü yolsuzluklar istikrarsızlıklar siyasal kadrolaşma ,gençlerimizin çocuklarımızın geleceğini bile çaldılar ,dinin milliyetçiliğin ardına saklanıp lüks bir hayat sürdüler ülkenin durumu ortada ,öyle bir hale geldik ki 50 yılda zor düzelir...

19.06.2024

Bıktık yalan yok

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ