"Gençlere Neler Oluyor?" Diye Merak Ediyorsanız: Ergenlerde Ruh Sağlığı Problemleri Ayyuka Çıktı

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre lise çağındaki gençler şiddetli duygusal stres yaşıyor. Üstelik son yıllarda bu durumda büyük bir artış kaydedildi. 'Bu gençlerin derdi ne?', diye şikayet etmeden önce iki kez düşünmek gerekiyor. Gelin detaylara bir bakalım...

ABD son yıllarda ergenlerin ruh sağlığı ve sinir hastalıklarında bir artış yaşandığını ön görerek çalışmalara koyuldu.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)'nin yayımladığı 2009 ve 2019 yılları arasını kapsayan rapora göre duygusal anlamda stres yaşayan lise öğrencilerinin sayısında bir artış olduğu belirlendi.

Haberi kamuoyu ile paylaşan Nörolog Sevda Sarıkaya, bu artışın ilerleyen yıllar için bir tehlike arz edebileceği tahmin ediliyor, açıklamasını yaptı.

twitter.com

'Pandemiden sonra gençler mutsuzlaştı' ya da 'Ergenlik nedeniyle sinirli oluyorlar' açıklamaları artık anlamsız çünkü bu durumun pandemi öncesi raporlarda da benzer sonuçlar verdiği görüldü.

Pandemi sırasında yapılan bir ankette hastalık korkusunun ve karantina gibi zorunlulukların gençlerin hayatını olumsuz yönde etkilediği belirlendi.

Diğer yandan Sarıkaya paylaşımına, '2019 yılında yapılan bir ankette, lise öğrencilerinin yüzde 37'sinin aşırı üzgün ve ümitsiz hissettiği, beş çocuktan birinin ciddi intihar düşüncelerini aklından geçirdiği, 11 öğrenciden birinin ise intihar girişimi olduğu sonucu elde edilmiş' sözlerini de ekledi.

Duygusal stres, intihar düşünceleri kız ve LGBTQ öğrencilerde daha yüksek oranda olduğu saptanmış.

Sarıkaya araştırmanın verilerine göre, ABD'deki ergenlerin 4'te1'inin açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtiyor ve ekliyor: 'Gençlerin yarıdan fazlasının aile içi istismara uğradığı, Asyalıların yüzde 60'ı, siyahlarınsa yüzde 50sinin ırkçılıkla karşılaştığı sonucu çıkmış.'

Uzmanlara göre sorunun çözümü gençlerin depresyon hakkında bilinçlenmesini sağlamak.

Gençlere ruh sağlığı ile ilgili eğitimler vermek ve bu konularda bilinçlenmelerini sağlamak en önemli adımlardan biri.

"Pandemi döneminde okuldan diğer arkadaşları ile iletişimi sağlıklı bir şekilde sürdüren ergenlerde ruh sağlığı sorunlarına çok daha az rastlandığı, intihar düşünceleri ve teşebbüsünün de aynı şekilde daha az olduğu saptanmış."

Bunlara ek olarak onlarla sağlıklı bir ilişki kurmak ve sosyalleşmelerine yardımcı olmakta önem arz ediyor. Araştırmaya göre sağlıklı iletişim kurabilen çocuklar depresyondan uzak yaşamını sürdürebiliyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Eşin Haberi Olmadan Aileye Para Göndermek Ekonomik Aldatmadır Açıklaması Sosyal Medyayı Karıştırdı
Çocukların Geleceğini Etkileyen Bir Sorun: Daddy Issues'a Detaylı Bir Bakış
Doğru Bilinen Yanlışlarda Bugün: Depresyon Hakkında Doğru Sanılan Yanlışlar
Günlük Hayatta Maruz Kalıyor Olabileceğiniz Birbirinden İlginç Psikolojik Gerçekler

Popüler İçerikler

Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor
Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi
Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
YORUMLAR
20.12.2022

istismar mı daha çoğaldı yoksa farkındalık mı? ergenliğimi Türkiye'nin 90'lı yıllarında yaşamış biri olarak "mental survival" konusunda bizim jenerasyonun geçtiği yolların biraz da tembellere göre temizlendiğini düşünüyorum. bu kadar ihtimama karşılık şimdinin ergenleri umarım dünyayı kendilerine değil de tüm topluma yararlı bir seviyeye taşırlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ