Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)'nin yayımladığı 2009 ve 2019 yılları arasını kapsayan rapora göre duygusal anlamda stres yaşayan lise öğrencilerinin sayısında bir artış olduğu belirlendi.
'Pandemiden sonra gençler mutsuzlaştı' ya da 'Ergenlik nedeniyle sinirli oluyorlar' açıklamaları artık anlamsız çünkü bu durumun pandemi öncesi raporlarda da benzer sonuçlar verdiği görüldü.
Diğer yandan Sarıkaya paylaşımına, '2019 yılında yapılan bir ankette, lise öğrencilerinin yüzde 37'sinin aşırı üzgün ve ümitsiz hissettiği, beş çocuktan birinin ciddi intihar düşüncelerini aklından geçirdiği, 11 öğrenciden birinin ise intihar girişimi olduğu sonucu elde edilmiş' sözlerini de ekledi.
Sarıkaya araştırmanın verilerine göre, ABD'deki ergenlerin 4'te1'inin açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtiyor ve ekliyor: 'Gençlerin yarıdan fazlasının aile içi istismara uğradığı, Asyalıların yüzde 60'ı, siyahlarınsa yüzde 50sinin ırkçılıkla karşılaştığı sonucu çıkmış.'
Gençlere ruh sağlığı ile ilgili eğitimler vermek ve bu konularda bilinçlenmelerini sağlamak en önemli adımlardan biri.
Bunlara ek olarak onlarla sağlıklı bir ilişki kurmak ve sosyalleşmelerine yardımcı olmakta önem arz ediyor. Araştırmaya göre sağlıklı iletişim kurabilen çocuklar depresyondan uzak yaşamını sürdürebiliyor.
istismar mı daha çoğaldı yoksa farkındalık mı? ergenliğimi Türkiye'nin 90'lı yıllarında yaşamış biri olarak "mental survival" konusunda bizim jenerasyonun geçtiği yolların biraz da tembellere göre temizlendiğini düşünüyorum. bu kadar ihtimama karşılık şimdinin ergenleri umarım dünyayı kendilerine değil de tüm topluma yararlı bir seviyeye taşırlar.