Gençler Toplanın! Ekonomi Sevdalılarını Mest Edecek En İyi 15 Avrupa Üniversitesi

Dünya genelindeki üniversiteleri her yıl eğitim kalitesi, akademisyen ve mezunlar, araştırma olanakları, uluslararası öğrenci oranları, yayınlarına kaç kez referans verildiği gibi 42 parametre ile inceleyip 100 üzerinden puanlayan QS, 2016 için Avrupa'da ekonomi ve ekonometri alanında eğitim veren en iyi ilk 15 üniversiteyi belirledi. 

İnsanda bölüm değiştirme isteği uyandıracak kadar cazip ve birbirinden nitelikli bu okulları Dünya Ekonomi Forumu haberleştirmiş.

15. University of Mannheim / Almanya

Skoru: 73.8/100

QS'in araştırma sonuçlarına göre Almanya'daki en iyi ekonomi eğitimi Mannheim'da veriliyor. Üniversitenin mezunlar listesi ise bir nevi 'Almanya ekonomisinde kim kimdir' listesi gibi; neredeyse herkes bu okuldan mezun: Nobel Ödüllü Edmund Phelps, eski ekonomi bakanı Werner Muller, şu anki Bundesbank başkanı Jens Weidmann ve daha pek çok isim.

14. University of Zurich / İsviçre

Skoru: 74/100

Zürih zaten Avrupa'nın en kilit finans merkezlerinden biri. Bu durum elbette şehrin ekonomi eğitimi kalitesine direkt olarak yansıyor. Genel skoru 74/100 olduğu halde, aslında referans alınan makale sayısındaki skoru 88.

13. University of Tilburg / Hollanda

Skoru: 74.2/100

Hollanda'nın güneyindeki Tilburg şehrindeki üniversite her ne kadar isim olarak diğerleri kadar duyulmamış olsa da, akademik kadrosu ve eğitim kalitesinin yanında araştırma serbestisi ile de bu listede kendine yer bulmayı bilmiş.

12. University of Amsterdam / Hollanda

Skoru: 75.3/100

Listedeki en iyi 15 okulun 3'ü Hollanda'da; ve Amsterdam Üniversitesi bunlardan ikincisi. Ekonomi ve ekonometri alanında oldukça parlak bir karnesi olan okul örneğin Avrupa Merkez Bankası'nın ilk başkanı Wim Duisenberg'i de yetiştirmiş; hatta kendisi uzun yıllar bu okulda öğretim görevlisi olarak çalışmış.

11. Erasmus University Rotterdam / Hollanda

Skoru: 75.7/100

Hollanda'nın en iyisi QS raporu sonuçlarına göre kesinlikle Rotterdam'daki Erasmus Üniversitesi. 1969'da Nobel ödüllü sahibi olmuş ve geçmişte bu okulda ders vermiş ünlü akademisyen Jan Tinbergen'ın ismini taşıyan Tinbergen Enstitüsü de bu okulda bulunuyor.

10. ETH Zurich / İsviçre

Skoru: 76.2/100

Bilim sevdalıları, bu okulun ismini Albert Einstein'dan da hatırlayabilir; kendisi uzun süre burada ders vermiştir. Bunun yanında ETH Zurich ekonomi alanında verdiği eğitimin kalitesinde geçtiğimiz yıla göre 4 basamak birden yükselmiş.

9. Stockholm School of Economics / İsveç

Skoru: 76.7/100

Hem kendi ülkeleri İsveç'te hem de Avrupa'da, dönemlerinin en saygın bilim insanlarından kabul edilen Gunnar Myrdal ve Bertil Ohlin tarafından 1930larda Stockholm School adıyla kuruldu ve kuruluşundan beridir ekonomi alanında uzmanlaşarak Avrupa'nın en iyilerinden biri konumuna yükseldi.

8. London Business School / İngiltere

Skoru: 78.7/100

LBS yalnızca master ve doktora öğrencilerini kabul ediyor. İşletmecilik alanında Harvard'ın ardından dünyanın en iyi ikinci okulu kabul edilen LBS, ekonomi alanında da hem Avrupa, hem dünya listelerinin ilk 10'undan hiç düşmüyor.

7. University of Warwick / İngiltere

Skoru: 78.8/100

Warwick Üniversitesi isim olarak çok bilinmemesine rağmen QS'e göre ekonomi eğitimi konusunda bir 'dünya markası'. Bank of England'ın şu anki şef ekonomisti  Andy Haldane master derecesini buradan almış .

6. Universitat Pompeu Fabra / İspanya

Skoru: 80.1/100

Barselona'da bulunan Pompeu Fabra, kendi ülkesinin en iyi, Güney Avrupa bölgesinin ise en iyi ikinci ekonomi üniversitesi. 

Dünyanın en bilinen mikroekonomi kitabı olan 'Microeconomic Theory'nin yazarı Andreu Mas-Colell, burada akademisyen olarak görev yapıyor.

5. Universita Commerciale Luigi Bocconi / İtalya

Skoru: 81.8/100

İlk 5'teki 4 İngiliz'in arasında kendine yer bulan İtalyan Bocconi, bu anlamda İngiltere hariç tutulursa Avrupa'nın ekonomi eğitimi alanında en iyisi. Bir dönem İtalya başbakanlığı da yapmış olan dünyaca ünlü ekonomist Mario Monti buradan mezun.

4. University College London / İngiltere

Skoru: 82.2/100

Rapora göre UCL ekonomi alanında Avrupa'da en iyi dördüncü; tüm disiplinlerde ise dünyada en iyi 16. üniversite. Referans gösterilen yayınlar konusundaki skoru ise 90.1. 

19. yüzyılın en önemli iktisatçı ve filozoflarından John Stuart Mill buradan mezun.

3. University of Cambridge / İngiltere

Skoru: 88.5/100

Cambridge mezunlarının itibar skoru tam 99.7 ve böyle bir oran dünyada başka bir üniversitede bulunmuyor. Cambridge'li önemli ekonomistlerin arasında Joseph Stiglitz, Milton Friedman ve John Maynard Keynes gibi isimler var.

2. University of Oxford / İngiltere

Skoru: 89.6/100

Oxford elbette, eğitim verdiği her alanda tüm listelerin ilk 3'ünden asla düşmüyor; ekonomi de tabii istisna değil. Biz bile niyetlendik ama sonra ihtişamdan kalbimiz durdu :/

Oxford'lu mezun ya da akademisyenlerin toplamda tam 9 Nobel ödülü var; yanlış olmasın, bunlar sadece ekonomi alanında!

1. London School of Economics and Political Science / İngiltere

Skoru: 90.2/100

Avrupa'nın ekonomi ve ekonometri eğitimi alanındaki en iyi üniversitesi olan LSE, yıllardır üst üste bu dereceyi korumayı da biliyor. LSE mezunları ve akademisyenlerinin, ekonomik bilimler alanında tam 12 Nobel ödülü bulunuyor.

LSE, her anlamda adının hakkını tam olarak veriyor diyebiliriz...

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
19.04.2016

merkez bankası başkanı bile sahte diplomalı siz neden bahsediyorsunuz...

19.04.2016

Sahte değil "yetersiz" diplomalı. Hem adam sosyoloji mezunu paranın başına o geçmeyecek de iktisat mezunu olan babam mı geçecek?

19.04.2016

Lidyalılar parayı buldu ya, hah işte iyi bok yediler.

19.04.2016

Kanada da üniversite öğrencilerine anket yapmışlar Paranın nasıl üretildiğini biliyor musunuz diye. Bilen çıkmamış. Nasıl oluyor da insanlar için hayati bir öneme haiz bir konu hakkında okullar hiç bilgi vermez? Sanırım buradan bile müfredatı hazırlayan eğitim mühendislerinin kimlere hizmet ettiğini anlayabilirsiniz. Hadi aynı soruyu ben de sorayım. Sizce kağıt paranın şu anda tam olarak karşılığı nedir? A)Dolar B)Altın C)Mal ve hizmetler D)Borç

19.04.2016

Madeni para, üzerinde yazılı değer kadar olmasa bile bir değer taşır. Kâğıt paranın üzerinde taşıdığı değere karşılık gerçek değeri ise yalnızca kâğıt ve mürekkep değeridir. Buna fiat para deniyor. Fiat, Latince “öyle olması gereken” anlamını taşıyan bir sözcük. Yani kâğıt paranın üzerindeki değer, yalnızca hükümet veya yasalar öyle söylediği için var olan bir değerdir, başka bir karşılığı yoktur. ABD, 1971 yılında doların altın karşılığını kaldırınca dünyadaki bütün kâğıt paralar karşılıksız kalmış oldu. Bugün kâğıt paraların karşılığı yalnızca devletin itibarıdır. (Mahfi Eğilmez- Kendime Yazılar)

TÜM YORUMLARI OKU (12)