Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Gençler sakın kula kul olmayın. Makam sahipleri önünde eğilmeyin. İster Cumhurbaşkanı olsun, ister işadamı olsun, ister paralı kişiler olsun sakın. Bu millet sadece rüku'da eğilir ve secdede diz çöker' dedi. Erdoğan ayrıca tarih ve dil vurgusu yaptığı konuşmasında “Dilimizden kopartıldık, 1000 yıllık bir birikimi kenara attık' ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla gençlerle bir araya geldi.
Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:
'Bütün savaşlarda hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum, şehitlerimize rahmet diliyorum. Rabbim onlardan razı olsun, kabirleri cennet olsun. Bu salondan sizlerin vasıtasıyla tüm dünya gençlerine sevgilerimi, saygılarımı yolluyorum. Şu an evladı – fatihanı karşımda görmenin mutluluğunu yaşıyorum.
Buradan bir mesaj vermek istiyorum. Tahrir meydanının gençlerini, Kudüs'ün, Halep'in çileli gençlerini selamlıyorum. Ortadoğu'nun tüm gençlerine kalbi duygularımı yolluyorum. İnsan tarihinde sadece geçmişini aynı zamanda istikbalini de arar. Bir milletin kendi gücünün farkına varması tarihinin farkına varmasıyla gerçek olur. Kendi tarihine yabancılaşanlar rüzgar misali savrulmaktan kurtulamazlar.
'DİLİMİZDEN KOPARILDIK'
Hangi tarihe zemine ayak bastığını fark etmeyenler, hata reddi miras edenler ülkenin geleceğini tehlikeye atarlar. 1876'da bir Rus generalinin demek ki yalnız Türkleri değil onların tarihini de yenmek lazım diyor. Bunu derken kast ettiği şey tam da budur. Sadeceleri kendilerini değil, onların tarihini de yenmek lazım, kökünü kazımış olalım. Ülkemizde işte yıllarca bunlar yapılmaya çalışıldı. Bir millet tarihinden koparılmak istendi. Dilimizden kopartıldık, 1000 yıllık bir birikimi kenara attık. Şah damarının kesilmesi işte budur. Bir şah damar kesilirse canlı yaşayamaz. Dil bu kadar önemlidir. Biz şu anda 1000 yıllık tarihimizi bilmiyoruz, okuyamıyoruz. Yeni bir adım atıldı şimdi. Osmanlıcanın öğrenilmesi konusu. Amacı tarihimizi öğrenelim, geleceğimizin temeli atalım.
'ŞİMDİ KÜRTÇE İBADET DİYE PEŞİNDE KOŞUYORLAR'
İnancımızdan kopartılmaya çalışıldık. Türkçe ibadet yaptılar. Şimdi Kürtçe ibadet diye peşinde koşuyorlar. Ozanlarımız, aşıklarımız hor görüldü. Geçmişe dayalı bir gelecek inşa edemezsiniz bitersiniz. Kökü derinlerde, tarihin beslediği bir milletiz. Ama birileri 150 yıldır ısrarla bizi kökümüzden koparmaya çalışıyor. Şayet kendimize aydınlık bir gelecek inşa etmek istiyorsak, köklerimizi sağlamlaştırmalıyız. Bizim 12 yıllık mücadelemiz irtibatı yeniden kurma mücadelesidir. Tarihimizi doğru şekilde anlama ve anlatma mücadelesidir.
'BİZ BİR KABİLE DEVLETİ DEĞİLİZ'
Çabamız aradaki yanlışları düzelterek, eksikleri gidererek tarihle milleti buluşturma mücadelesidir. Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulmuş olabilir ama bizim kökümüz daha derinlerdedir. 23 deyip orası sıfır noktası kabul etmeyeceğiz değil mi? Biz bir kabile devleti değiliz. Geçmişimiz 2200 yıla dayanır.
Seçme hakkı 21 iken seçilme 18 idi. Burada mantık var mı? Burada mantıksızlık var. İlk attığım dönem bu oldu. Dünyayı incelettim, baktım ki çok çok gerilerdeyiz. Seçme ve seçilme yaşının 18 olduğu ülkeler var. Bir programda izledim. 'Bu parlamentoyu çoluk çocukla mı dolduracağız' dedi bir profesör.
'PARLAMENTO SÜRECİNİ ASKERLİĞE SAYARSIN'
Ahmet Bey'e dedim 'Bak ne yapıp edelim seçme seçilme yaşını 18'e indirelim çekelim' Bahane hazır askerlik ne olacak? Parlamento sürecini askerliğe sayarsın olur biter, pratik zeka bunu üretir. Polislere de böyle yaptık. Bedelliyi parayla yapıyorsun, alternatif çok. Fatih, İstanbul'u fetih ettiğinde kaç yaşındaydı.
'DÖRT KAVRAM ÇOK ÖNEMLİ'
Dedelerimiz karadan gemileri yürüttü. Biz de denizden yürüttük Marmaray'ı yaptık. Hep büyük düşüneceksiniz, siz güçlüsünüz. Hayalleriniz büyük olursa uygulaması da büyük olacaktır. 19 Mayıs'ta Samsun'da zafer meşalesi yakılmıştır. 23 Nisan 1920'de Ankara'da ülkemizin tüm vilayetlerinden gelenlerle dualarla, şeriflerle, hatimler indirilmiş. Ardından TBMM açılmış. Gençler sakın kula kul olmayın. Makam sahipleri önünde eğilmeyin. İster Cumhurbaşkanı olsun, ister işadamı olsun, ister paralı kişiler olsun sakın. Bu millet sadece rüku'da eğilir ve secdede diz çöker. Şunu da bilin; Dört kavram çok önemli. Oku, düşün, uygula, takip et. Hep okuyun ama yetmez düşünmelisiniz.
23 Nisan'a, 30 Ağustos'a, 29 Ekim'e sahip çıkmak o günlerin anlamına sahip çıkmaktır. 1071'e, 1453'e bu tarihlerin anlamlarına sadakatle bağlı olduğumuz gibi bu tarihlere de sıkı sıkı sarılmalıyız. 19Mayıs'a sahip çıkmak 2023 hedeflerine, 2071 vizyonuna sahip çıkmaktır. Bizler 2053'ü göremeyeceğiz. İnşallah sizler 2053'ün Türkiye'sini göreceksiniz. Ama 2053'ün köşe taşlarını sizler yerli yerine koyacaksınız. Göreviniz çok ağır. Yeni Türkiye'nin neferleri sizlersiniz buna sahip çıkacağınıza inanıyorum.
'GENÇLERİ BİRBİRLERİNE KIRDIRMAK İSTEDİLER'
Onun için Alparslan'ı, Osman Gazi'yi çok iyi bilmek ve anlamak lazım. Türkiye ne zaman şaha kalktıysa Türkiye ne zaman prangalarından kurtulduysa kirli oyunlar çıkarılmıştır. Gençleri birbirine kırdırmak istediler. Sizler görmediniz ama 12 Eylül öncesini biz gençler yaşadık. Ben sorumlusu olduğum gençlik teşkilatlarımı bu olaylarını içine sokmadım, onları korumayı bildim ama genç kardeşlerimden şehit olanlar oldu. Ama o makama ulaşmak her yiğidin harcı değildi. Bu milletin evlatlarının nasıl karartıldığını gördük.
'BİR TANESİ ÇIKTI DEDİ YA...'
Gezi olaylarında yine gençler üzerinden, onların heyecanı üzerinden kurulan tezgah da aynı. Bir tanesi çıktı dedi ya; Sözde artist; 'Hala anlamadınız mı. Olay diyor ağaç kesme olayı değil' diyor. Olay ne? Olay gençleri birbirine düşürmek. Milletimizi köklerinden koparmak. Gezi olaylarında gençleri sokağa çağıran yine bunlardır. Olaylar durulduğunda soluğu yurtdışında alan yine bunlar olmuştur. Paralel örgüt en büyük oyunlarını gençler üzerinden oynuyor.
'BEN VARIM DİYECEK GENÇLER İSTİYORUM'
Adana, Mersin bütün bu olayların arkasında hep bu anlayış var. Emniyet teşkilatımız çalışıyor bakalım altından ne çıkacak. Siz sahip çıktığınız sürece bu millet batmayacak, aramıza nifak girmeyecektir. 'Kim var' diye sorulduğunda 'ben varım' diyecek gençler istiyorum. Gözlerinizdeki heyecanınızı görüyorum.'