Gençler Nerede? Türkiye'de Eğitim ve Çalışma Hayatında Olmayan Gençlerin Sayısı Dikkat Çekti

Türkiye'de gençlerin eğitim ve çalışma hayatında yer almadan yaşaması dikkat çekerken, oranlardaki yükseklik düşündürücü oldu.

4 gençten biri ortada yok!

NEET kavramı Dünya Çalışma Örgütü tarafından 'Not in Education, Employment, or Training' Türkçesi 'Öğretimde, İstihdamda veya Eğitimde Değil' şeklinde bir ölçüm göstergesidir. Eğitim hayatını bırakmış ya da tamamlamış ancak çalışmayan, fırsatını bulamayan gençleri tanımlıyor.

Bu gençlerin Türkiye'deki oranı da düşündürücü bir gerçeklik olarak sadece ekonomik değil sosyal boyutuyla önemsenmesi gereken bir durum oluyor.

TÜİK 2023 yılı son çeyrek İşgücü İstatistikleri'ne göre, 'Ne eğitimde ne istihdamda olan' 15-24 yaş arası genç nüfusu 2 milyon 525 bin genç olurken, 11 milyon 796 bin gencin içinde bu oran yüzde 21,4 oluyor. 

Kısaca, bu 4 gençten biri demek olurken, toplam nüfusun içinde bu oran ise yüzde 2,95 oluyor.

Türkiye'de okuma yazma bilmeyen 123 bin genç bulunduğu tahmin edilirken, bu gençlerin yüzde 80'i iş ve eğitim hayatında yer almıyor.

Lise altı eğitim almış gençlerin yüzde 17,6'sı boşta olurken, lise mezun gençlerde de NEET oranı yüzde 22,1 oluyor. 

Altın bilezik olsun diye okutulan meslek lisesi mezunu gençlerdeyse NEET oranı yüzde 24,4 olurken, yükseköğretimde eğitim görmüş 15-24 yaş arası gençlerde eğitim ve iş hayatında yer almama oranı yüzde 26,3'e çıkıyor.

15-24 yaş arası genç erkeklerde çalışmama ve okumama oranı yüzde 14,7 olurken, kadınlarda bu oran yüzde 28,5'e çıkarak iki katı oluyor.

Okuma yazma bilmeyen genç erkeklerde NEET oranı yüzde 72,2 olurken, kadınlarda bu oran yüzde 87,8 olarak korkutuyor.

Sosyal medyada gündem olan bu oranlara yapılan yorumlar da ilgi çekti.

twitter.com

İşte ne eğitimde ne istihdamda olan gençlere yapılan yorumlardan bazıları.

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

Sizce bu kadar genç neden boşta?

twitter.com

Eğitimde olmayan gençlerin çalışma hayatına da girememesi mi, girmemesi mi ana sorun?

twitter.com

Yorumlara bekliyoruz.

twitter.com

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
18.03.2024

Sigortasız çalışanların oranı çok yüksek özellikle 18 yaş altı çocuklarda, işin daha kötü yanı bu çocukların eğitim hayatında olmamasını da kimse sallamıyor ve denetlemiyor. Geri kalan da çalışmıyor zaten, işsizliğin geldiği durum ortada ama sorarlarsa iş beğenmiyor derler. Hepsinin sebebi de "gelecek sizindir" deyip konumundan vazgeçmeyen yöneticilerdir.

18.03.2024

Eskiden memura-askere-polise kız vermezlerdi.. Şimdi en popüler meslekler oldu. Nice mühendis,mimar arkadaşım işsizlikten bu sektörlere yöneldi..Eskiden Lise mezunu bir bankanın genel müdürü olabilirdi. Üniversite mezunu kamu amiri ya da üst düzey yönetici.. Hele yüksek lisans yapan direk peygamberliğini ilan ederdi... Okuyan hakkını alırdı, okumak istemeyen hakettiğini.. Kimse şikayetçi değildi.. Babamla aynı bölümden mezun olduk. Onun aldığı dersleri görünce aklımı kaybettim. Herşeyi öylesine detaylı ve özenli öğrenmişler ki.. gerçekten o bölümden mezun olanı gönül rahatlığıyla ülkenin başına yönetici olarak koyabilirsin.. Şimdi ise eğitimin içi boşaltıldı. Herkes okuyor... ama boş... AB uyum süreci bokuna tüm ülkeyi lise-üniversite mezunu yaptılar. Her apartmanda bir üniversite var.. Arz-talep dengesi patladı.. at izi bok izine karıştı. Kim amir kim şef kim patron belli değil..

Pasif Kullanıcı
18.03.2024

Sigortasız çalışıyorlardır tiktok videoları çekiyorlardır eline silah tespih alıp fotoğraf çektiriyorlardır parti peşinde koşuyorlardır hırsızlık yapıyorlardır okuyup çabalayıp atanmayınca başka işlerde çalışıyorlardır vs vs ….

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ