Genç ve Pürüzsüz Bir Ciltten Sağlam Kemiklere Kadar Faydası Bitmeyen Kolajen Nedir?

Vücudumuzdaki en bol protein olan kolajen, sağlığımızda hayati bir rol oynuyor. Peki, kolajen nedir? Kolajen kullandığınızda vücudunuzda meydana gelecek değişimler nelerdir? Buyurun içeriğe. 👇

Kolajen kemiklerimizde, cildimizde, tendonlarımızda, kıkırdağımızda, ve bağ dokularımızda bulunur.

Kolajenin temeli oluşturmak, hücre ve dokularımızı desteklemek gibi görevleri vardır. 

Kolajenin farklı türleri vardır ve hepsi sağlığımız için önemlidir. Kolajen tip 1, 2, ve 3 en yaygın olanlarıdır; cildimizi, kemiklerimizi, tendon ve diğer bağ dokularımızı güçlendirirler. Tip 4 ve 5 zarlarda bulunur ve hücrelerimizi sararlar. Kolajen ayrıca cildimizin büyük bir tamamlayıcı parçasıdır; cildin sıkı ve genç kalmasını sağlar. Yaşlandıkça cildimiz daha az kolajen üretir ve bu da kırışıklıklara ve diğer yaşlanma belirtilerine sebep olur.

Peki, kolajen sizin için iyi midir? Bunun cevabı; evet! Kolajenin vücudumuzda genç ve sağlıklı görünmemize yardımcı olan birçok işlevi var.

Vücudunuzda kolajen artışının olmasını istiyorsanız yapabileceğiniz birkaç yöntem var. Kemik suyu, yumurta ve turunçgil meyvelerini yemek yardımcı olabilir. Ayrıca kolajen içeren ek gıda ya da topik ürünler kullanabilirsiniz. 

Ne kadar kolajene ihtiyaç duyduğunuz yaşınıza, beslenme düzeninize ve sağlığınıza göre değişebilir. Eğer cilt sağlığınızı iyileştirmek istiyorsanız, her gün 5 gram gibi küçük bir miktarla başlayabilirsiniz. Eklem ve kemik sağlığı içinse, her gün 10 gram gibi daha yüksek bir doz yeterli olabilir.

Kolajen seviyeleri biz yaşlandıkça düşer ve bu da birçok farklı probleme yol açabilir. Kolajen takviyesiyle vücudumuz sağlıklı kalmasına yardımcı olabiliriz.

Peki, kolajen ihtiyacınızı nasıl karşılayacaksınız? :

  • Doğru tip kolajeni seçin. Her bir kolajenin, kendine özgü bir yararı var. Cilt sağlığı için tip 1 ve 3 kolajene ihtiyaç duyarken, eklem ve kemik sağlığı için tip 2 doğru seçim olacaktır.

  • C vitaminiyle beraber alın. C vitamini olmadan vücudunuz hiç kolajen üretemez. C vitamini bakımından zengin olan portakal suyu ve dolmalık biber gibi yiyecek - içecekleri tercih edin.

Peki, kolajen almamanız için bir sebep var mı? Elbette olabilir. İlk olarak herkesin kolajen takviyesi almasına gerek olmadığı anlaşılması gerek. Halihazırda sağlıklı bir beslenme düzeniniz ve yaşamınız varsa vücudunuz zaten yeterince kolajen üretiyordur. İkinci olarak, kolajen takviyelerinin yan etkileri olabileceğini unutmayın. Bunlar türlü sindirim sorunları, karın şişmesi, gaz ve ishal olabilir.

Kolajenin faydaları bilinen bir gerçek ve kullandığınızda vücudunuzda meydana gelecek değişimler de birer kanıtı niteliğinde.

Peki, kolajenin ortalama bir insana faydaları nelerdir?

  • Güçlü kemikler.

  • Kalın ve sağlıklı saçlar.

  • Parlayan bir cilt.

  • Sağlıklı tırnaklar.

  • Cilt elastisitesi ve hidrasyon.

  • Kızarıklıklarda azalma ve iyileşme.

Kolajene alternatif olarak kullanabileceğiniz seçenekler de var. Birincisi; jelatin. Jelatin de kolajenle aynı proteinlerden meydana gelir.

Kolajenin sağladığı faydaları da sağlar! Bir diğer alternatif ise kemik suyudur. Kemik suyu da kolajen bakımından zengindir. Kolajeni balık, tavuk ve yumurta gibi gıdalardan da alabilirsiniz.

Kolajen almak kilo almanıza sebep olmaz. Hatta, kolajen alımı bağırsakların sağlıklı çalışmasına vesile olarak kilo vermenize yardımcı olabilir. Kolajenin metabolizmayı hızlandırdığı ve kalori yaktığı da kanıtlanmış bir gerçek. Eğer kilo vermek istiyorsanız, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyetle devam edin. Kolajen takviyesi de ideal kilonuza ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Kolajenin etkileri kullanıma başlamanın birkaç hafta sonrasında kendini belli eder. Tüm etkilerini görmek ise iki ayınızı alabilir.

Ancak asıl sır azimde saklı. Düzenli olarak kolajeni aldığınızdan emin olun ve tüm faydalarından yararlanmak için bir süre bekleyin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Her Yaştan Bireyin Mustarip Olduğu Yetişkin Aknesi ile Başa Çıkmanın Yolları
Tırnaklarınızı Sağlıklı Uzatmak ve Ellerinizi Yumuşatmak İçin Hazırlayabileceğiniz 12 Kür
Şekersiz Olarak Satılan Ürünlerde Kullanılan Yapay Tatlandırıcı 'Sukraloz' Nedir, Sağlığa Zararlı mıdır?

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi