Genç İşsizlik Oranı Alarm Veriyor: Peki Uzmanlar Ne Diyor?

Haziran ayında açıklanan işsizlik verilerinin ardından, gözler son 14 yılın en yüksek düzeyine ulaşan genç işsizliğine çevrildi...

Mevsim etkisinden arındırılmış genç işsizliği yüzde 25,8

DW Türkçe'den Recep Oktay'ın haberine göre, Haziran ayında açıklanan işsizlik verilerinin ardından gözler, son 14 yılın en yüksek düzeyine ulaşan genç işsizliğine çevrildi. 

Türkiye'de işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 2,8 puanlık artışla yüzde 13 seviyesine çıkarken, 15-24 yaş arası nüfusta işsizlik ise 5,4 puanlık artışla yüzde 24,8'e yükseldi.

Mevsim etkisinden arındırılmış genç işsizlik oranı ise 25,8'lik çarpıcı bir düzeye ulaştı. Bu oran, 2009 yılından beri gelinen en yüksek genç işsizliği düzeyini ortaya koydu.

'Mezun olduktan sonra işsiz kalma korkusu yüzünden okulunu kasıtlı devam ettiren gençler var'

Emek örgütlerinin temsilcileri, muhalefet ve ekonomistler, yaşanan durumun ekonomideki yavaşlamadan kaynaklandığı ifade etti. 

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nden Doç. Dr. Gökçe Uysal, Türkiye'nin büyüme potansiyelinin yüzde 5 olduğunu, yüzde 1-2 büyüme ile genç nüfustaki işsizliğin azalmasının zor olduğunu belirtti. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ise şu ifadeleri kullandı:

''Üretim yerine rantı, vatandaş yerine yandaşı kollayan keyfi, kuralsız düzenin sonucu milyonlarca insan, özellikle de gençler işsizliğin pençesinde. Sırf mezun olduktan sonra işsiz kalma korkusu yüzünden okulunu kasıtlı devam ettiren gençler var.''

Kıdem tazminatı etkisi mi var?

BETAM’dan Doç. Dr. Gökçe Uysal, Türkiye'deki kıdem tazminatı uygulamasının genç işsizliğini artıran bir etken olduğunu öne sürdü.

Uysal, işverenlerin kıdemli çalışanlarını, kıdem tazminatından ötürü işten çıkarmaya zorlandığını, bunun da gençlerin istihdamının önünde bir engel olduğunu belirtti.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Cemal Poyraz ise, Uysal'ın görüşüne karşı çıkarak, şu ifadeleri kullandı:

''Türkiye’de tarım ve turizm gibi sektörlerde bir yılın altında çalıştırılan birçok kişi bulunuyor. Bu çalışanlar bir yılın altında çalışma süresine sahip oldukları için kıdem tazminatından yararlanamıyor. Bunun gibi unsurları dikkate aldığımızda toplamda çalışanların yüzde 70’inin kıdem tazminatından faydalanmadığını görüyoruz.''

15-24 yaş arası işsiz sayısı 1 milyon 314 bin

Verilere göre, Türkiye'de şu anda genç nüfustaki işsiz sayısı 1 milyon 314 bin. Son aylarda genç işsizliği oranındaki artış Haziran'da da sürse de, önceki aylara göre ivmesi kırılmış durumda.

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
YORUMLAR
17.09.2019

Uzmanlarımız işsizliğe ya da sendikasızlığa vurgu yaparken çalışanların ve Türkiye'de sendikaların durumunu görmezden gelerek asıl noktayı atlıyorlar. Bugün bir emekçi işe başlarken işverene "doğrudan" şunun garantisini veriyor. "Ben tüm sosyal haklarımdan feragat ederek, gecemin gündüzümün belli olmamasını umursamadan fazla mesai yapmayı, yıllık sefalet (asgari) ücreti zammı dışında herhangi bir zam bekletisi içinde bulunmamayı ve 45-50 günde bir maaş almayı kabul ediyorum."

17.09.2019

28 yaşında Üniversite mezunu işsizim. Uzmanlar ne diyorsunuz bu duruma ?

17.09.2019

Normal. Herkesin durumu benzer, bence zirlama kendine yatirim yap.

17.09.2019

ve hala kimsenin el attığı yok bu duruma...

TÜM YORUMLARI OKU (18)