Gemilere Genellikle Kadın İsmi Verilmesinin Ardındaki Sebep Nedir?

14. yüzyıldan beri birçok gemiye kadın isimleri verilmiştir. Peki, bu gelenek nasıl başladı ve neden hala devam ediyor? Gemilerin kadın isimleriyle anılması aslında düşündüğünüzden çok daha derin anlamlara sahip.

14. yüzyıldan beri gemilere kadın isimleri verilmesi, denizcilerin gemilerine duydukları derin bağlılıktan kaynaklanıyor.

O dönemde denizciler, gemilerine adeta ailelerinden biri gibi yaklaşırlardı. Gemiler, kaptanların tehlikeli deniz yolculuklarında yanlarında taşıdıkları sevgili, eş, anne veya kız çocuğu gibi kabul edilirdi.

Denizciler, gemilerini sadece bir araç olarak değil, değer verdikleri kadınlarla özdeşleştirdikleri bir varlık olarak görürlerdi. Ayrıca gemilerin yelkenli ve buharlı dönemlerinde mülkiyet genellikle kaptanın kendisine ait olurdu.

Kaptan, gemisiyle çıktığı bu zorlu ticari yolculukta hem maddi hem manevi bir yük taşırdı, bu yüzden gemiyi sevdiği bir kadının adıyla adlandırmak bir saygı göstergesi haline gelmişti.

İngilizce ve Roma kökenli dillerdeki "gender" yani cinsiyet ayrımı, bu geleneğin bir başka önemli nedenidir. Latince ve diğer "Romance" dillerinde cansız nesneler, örneğin şehirler, kiliseler ve gezegenler dişi olarak kabul edilmiştir.

Dilbilimsel ayrım, gemilerin de dişi olarak anılmasına yol açmıştır.

Bu dillerde gemiler "she" olarak tanımlanmış ve gelenek, denizcilerin gemilerine verdikleri isimlerle de pekişmiştir.

İlginizi çekebilir 👇🏻

Bazı Ağaçların Köklerinin Beyaza Boyanmasının Çok Mantıklı Gelecek Sebebi
Herkes Bi' Mutsuz: Eski Fotoğraflarda İnsanlar Neden Zorla Çektirilmiş Gibi Hiç Gülmezdi?
Modanın da Böylesi: Amerika'da İnsanlar 1920'li Yıllarda Neden İnek Toynağı Giyiyordu?

Popüler İçerikler

MAM 6284 Özel Bölüm'de Söz Alan Erkekleri Koruma Derneği Başkanına Oğuzhan Uğur'dan Ders Niteliğinde Cevap!
Büyük İddia: Çaycuma Cumhuriyet Başsavcısı, Sevgilisinin Eski Sevgililerini Gözaltına Aldırdı
Mustafa Destici'den 750 TL'lik Kredi Kartı Vergisine Destek: "Vermezsen Sonun Suriye Gibi Olur"
YORUMLAR
17.10.2024

demek o uzun yolun motivasyonunu bu şekilde kazanıyorlar. geçen yaz gittiğim tekne turundaki teknede Medusa yazıyordu. kaptan sevdiği kadına baktıkça donup kalıyor sanırım 😁

17.10.2024

1979 yılına kadar tüm kasırgalara da kadın ismi verilmiş, sonrasında erkek isimleride verilmeye başlanmış ama son yıllarda Abd de görülen tüm kasırga isimlerine bakıldığında yine kadın ismi. Özel bir nedeninin olmadığı söylensede hiç öyle gözükmüyor.

17.10.2024

Demir atan yalnızlığın sebebi olan kadın olduğu için..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ