Gelmiş Geçmiş En Önemli Sanat Eserlerinden Michelangelo’nun Davut Heykeli Hakkında Bilinmeyen 13 Gerçek

Rönesans döneminin en ünlü heykellerinden biri olan Davut Heykeli, Michelangelo tarafından 1501-1504 yılları arasında Floransa'da yapılmıştır. Heykel, İncil'de anlatılan Davut ve Goliat hikayesindeki Davut'u temsil etmektedir. İtalya'nın yeniden doğuşunu ve özgürlüğü sembolize ettiği düşünülen Davut Heykeli hakkında yeni öğreneceğiniz bilgiler!

1. Michelangelo, 1501 yılında Davut üzerinde çalışmaya başladığında sadece 26 yaşındaydı. Heykel, şehrin özgürlüğünü ve düşmanlarına meydan okumayı temsil etmek için Floransa şehri tarafından sipariş edildi.

2. Heykel, diğer heykeltıraşlar tarafından kusurları nedeniyle reddedilen tek bir beyaz mermer bloktan oyma yapıldı.

3. Heykel, insan boyutlarının neredeyse 3 katı olan 5.17 metre yüksekliğinde ve mermerden yapılmıştır.

4. Davut heykeli tamamen çıplak olarak tasvir edilir, bu da tamamen giyinik bir kahraman olarak Davut'un geleneksel tasvirine ters düşer. Michelangelo'nun Davut heykeli, insan vücudunun gücü ve güzelliği için bir kutlamadır.

5. Heykel, aslında Floransa Katedrali'nin girişine yerleştirilmek üzere sipariş edildi. Ancak heykel, büyük boyutu nedeniyle katedral kapısından geçirilemediği için Medici sarayına taşındı.

6. Heykelin gözleri, heykelin geri kalanından daha büyük yapılmıştır. Böylece heykelin izleyicilerinin, Davut'un cesaretini ve kararlılığını hissetmeleri amaçlanmıştır.

7. Davut heykenin çıkış noktası, İncil'deki Samuel Kitabı'nda yer alan Davut ve Goliath hikayesidir.

Filistin ordusu ile İsrail ordusu arasındaki savaşta, Filistin ordusu devasa askeri güçleriyle İsrail'e saldırmaktadır. Bu sırada, Filistin ordusunun en güçlü savaşçısı olan Goliath, İsrail ordusunun karşısına çıkar ve bir teke tek mücadele teklif eder. İsrail ordusunun cesaretsizliği karşısında, genç çoban Davut Goliath'ın karşısına çıkar ve onunla savaşır. Davut, Goliath'ı kullandığı sapan ile yere düşürür ve kılıcını kullanarak onu öldürür. Böylelikle, İsrail ordusunu galibiyete taşır ve Davut, İsrail halkının gözünde bir kahraman olarak anılır.

8. Davut'un sol eli vücudun geri kalanına göre orantısız büyüktür. Bu, dev Goliaht'ı yenmek için gereken güç ve gücü simgeler.

9. Heykel, 1990'larda bir restorasyondan geçerken heykele 19. yüzyılda şimşek çarpmış olduğu ortaya çıktı. Restorasyon sırasında hasar düzeltildi.

10. Davut heykeli, sol omuzunun üzerinde sapan taşıdığı şekilde tasvir edilmiştir. Ancak, Michelangelo Golihat'ı yenmek için Davut'un kullandığı taşı dahil etmeme kararı almıştır, çünkü bunun heykelin güzelliğinden ödün vereceğini düşünmüştür.

11. Davut heykeli şaşıdır. Sanat tarihçileri bu durumun Michelangelo tarafından bilinçli bir şekilde yapıldığını düşünmektedir.

12. Davut heykeli aslında hava koşullarından dolayı kir ve pasla kaplanmıştı. Bugünkü temiz ve beyaz haline gelmesi 19. yüzyılda yapılan restorasyonla birlikte olmuştur.

13. Davut heykeli görmek için Galleria dell’Accademia’ya yılda ortalama 8 milyon turist gelirken bu yoğun ziyaretler heykel üzerinde minik bir deprem etkisi oluşturuyor.

14. 2. Dünya Savaşı sırasında heykelin bombalardan korunması için tuğlalardan bir kabuk yapıldığı iddia edilmektedir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Dünyanın Dört Bir Yanındaki Kültürlerden Eserleri İçinde Barındıran Müze: British Museum
Fransa'nın Kalbinde Yer Alan ve Mona Lisa'ya Ev Sahipliği Yapan Dünyaca Ünlü Müze: Louvre Müzesi
Hikayelerini Öğrendikten Sonra Kültür Seviyenizi Arşa Çıkaracak Birbirinden İlginç Tarihi Fotoğraflar

Popüler İçerikler

Antakya Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Skandal Karar: "Kız Öğrenciler Ön Koltukta Oturtulmasın!"
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Galatasaray Taraftarından Heyecanın Bir An Bile Eksik Olmadığı Trabzonspor Maçına Tepkiler