33 Maddede Gelişimi ve Kendisinin Bambaşka Olduğunu Kanıtlayan Yer: DUBAİ

Çok değil... Kim bilirdi 1990'lı yıllarda bir balıkçı kasabası olan çöl çorak bir yerin şimdi dünyanın en ihtişamlı yerlerinden biri ve dünya ticaret merkezlerinden olacağını. Hem gelişimi hem de şehri ile kendine hayran bırakan, ''lüks şehir'' tanımının yeni jenerasyona rahatça anlatılabileceği Dubai'nin kendisi de, gelişimi de gerçekten hayret verici.

İşte Arap dünyasının lüks şehri:

1. Önce Dubai'ye tarihten bakalım; 1990'lı yıllardan bir kare.

Dubai, 1900'lü yıllarda küçük bir balıkçı ve liman kasabasıydı. 1930'larda Dünya Genel Ekonomik Krizinin, Dubai İnci Piyasasını da etkileyerek çökmesine yol açmasından uzun bir süre sonra 1969'da Dubai'de petrol bulunarak ihraç edilmeye başlandı. Bölgeyi himayesinde bulunduranİngiltere 1968'de bölgeden çekileceğini açıkladı. İngiltere'nin bölgeden çekilmesinden sonra Dubai, 2 Aralık 1971'de Abu Dabi, Şarika, Acman, Füceyre ve Ummül Kayveyn emirlikleri monarşik bir federasyon yapılanması ile birleşerek Birleşik Arap Emirliklerini kurdular. 1972'nin başlarında Resü'l-Hayme de diğer altı emirliğe katıldığında Birleşik Arap Emirlikleri'nin bugünkü yedi emirlikten müteşekkil yapısı oluştu. Bölgede petrolün bulunmasından sonra Dubai'nin geliri devamlı ve hızla yükseldi ve emirlik bir TİCARET, alışveriş ve turizm kenti haline geldi.

2. İşte bu mükemmel gelişimi kolaylıkla anlatabilecek fotoğraf

3. 2015

4. Bir gökyüzü tanımı... Dubai'nin hayran bırakan tek yönü, yüksek gökdelenleri değil tabi ki.

5. 45 milyon çiçek ile dünyanın en büyük bahçesine sahip aynı zamanda.

6. Dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa'ya da.

7. Dubai Mall akvaryumu. Şunlara bakınca hepsi 20-30 senede mi oldu diyesi geliyor insanın.

8. Aynı zamanda dünyanın en iyi alışveriş mekanları ile, alışveriş festivalleri atlanacak değil.

9. Bugün, Dubai Ortadoğu ve Basra Körfezi bölgesinde sürekli gelişen dünya çapında bir kent olarak ticari ve kültürel bir merkez, kozmopolit bir metropol kenttir.

Aynı zamanda yolcu ve kargo taşımacılığı bakımından taşımacılık merkezlerinden birisi. Dubai ekonomisi tarihsel olarak petrol sanayisi üzerine kurulmuş olsa da, Emirlik batı tipi işletmecilik usulleriyle yürüttüğü turizm, havayolları, gayrimenkul işlemleri ve MALİ hizmetler alanında önemli gelir kalemlerini oluşturmuştur.

10. Lüks şehir kavramı Dubai için doğrudur çünkü Dubai'nin bir kısmını yabancılar oluşturuyor.

Üstelik çoğu, ticaret için gelen ve yerleşen dünyanın zenginlerinden. Bu yüzden şehir için de, insanları için de bu kavram doğrudur.

11. Çoğunluğunu petrol zengini Arapların oluşturduğu bir bölge için bu manzaralar pek garip değil aslında.

12. Ya da bunun gibi sıradan takılar!

Bunun için sıradan kavramı doğrudur çünkü yaşayan Arap kesimin zenginliği ile bunlar çok garip şeyler değil. Seyahate gidenler en az bir kez bile olsa Arap kadınlarının üzerinde olanlara bakmadan edememiştir.

13. Dubai son zamanlarda geniş ölçekli inşaat projeleri ve sportif karşılaşmaları ile dünyanın ilgisini çekmektedir.

Dubai, aralarında dünyanın en yüksek binası olan Burç Dubai'nin de bulunduğu çok sayıda gökdelen ve yüksek binaları, iddialı bir proje olan insan yapımı Palmiye Adaları, otelleri ve bölgenin ve dünyanın en geniş ölçekli alışveriş merkezleriyle bir sembol durumuna gelmiştir. Palmiye Adaları; Palm Deyra, Palm Cumeyra ve Palm Cebel Ali olmak üzere üç ayrı adadan oluşmakta ve Palm Deyra ile Palm Cumeyra arasında Dünya Adacıkları yer almaktadır. Yükselen bu ekonomisiyle Güney Asya'dan bir iş gücünü çekmiştir. Dubai emlak piyasası, dünya çapındaki 2008-2009 krizinin bir sonucu olarak 2008-2009' da önemli bir bozulma yaşadı. Bununla birlikte, 2013 tarihli Oxford Bussiness Grup tarafından düzenlenen bir rapor, Dubai'nin komşu emirliklerden gelen katkılarla tedrici bir iyileşme gösterdiğini belirtmektedi

14. Palmiye Adaları

15. Dubai Meydan Köprüsü

16. Pearly Night

17. İnsan eliyle yapılmış olmasına inanası gelmiyor insanın.

18. Belki de Dubai'nin simgesi haline gelmiş Burj al Arab.

19. Burj al Arab ile lüks hayat.

20. O hep gördüğümüz, su altı yatma keyfi denilen şey bu oluyor.

21. Atlantis desek?

22. Dipnot: 2012 yılı verilerine göre, Dubai en pahalı kentler sıralamasında Ortadoğu'da birinci, Dünya sıralamasında ise 22. kenttir.

2011' de Dubai, Amerikan Danışma Firması Mercer tarafından Ortadoğu' da yaşanabilecek en iyi kentlerden birisi olarak değerlendirilmiştir. 2012'de Ekonomist Bilgi Toplama Ünitesi'nin indeksine göre, toplam 55.9. miktarla 40. sırada yer almıştır. Aynı firmanın 2013 yılı ekonomik araştırma raporunun, geleceğin rekabetçi kentleri sonucuna göre; Dubai 2025 'te aynı indekste 23. sıraya yükselecektir. Hindistanlılar Dubai emlâk piyasasında en başta gelen yabancı yatırımcılar olmaktadır

23. Meşhur polislerimiz

24. Güvenlik Dubai'de üst düzeyde; Ferrarili polislere bir de Glass.

Güvenlik gerçekten üst düzey!

25. Bu manzaralar...

26. Ya da bu?

27. Bankamatik mi desek?

28. Starbucks bile bir farklı.

29. Gelecek projelerden: Hydropolis, sualtı oteli.

30.

31.

32.

33. Onun haricinde Emir'ini seven, sıcakkanlı, kültürel değerleri hala unutmamış bir halk.

Mutlaka her yerin bir de eksisi de vardır. Ama 20-30 yıl öncesi Dubai'si ile şimdiki şehre baktığımızda, çöllerin gökdelenlere dönüştürüldüğü gibi, eksilerin de artılara dönüştürüleceği şüphesiz. Derler ya; bardağın bir dolu tarafından, bir de boş tarafından bakmak diye. İşte Dubai söz konusuysa, dolu tarafı demeyi tercih eden onca insan...Ve Ortadoğu'da inanılması güç bir yer: Dubai

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!