Gelir Adaletsizliği Raporu: Küresel Servetin Yüzde 82'si Yüzde 1'in Cebinde

İngiliz Yardım Kuruluşu Oxfam, küresel gelir adaletsizliğinin 2017'de arttığını ifade ederek yaratılan küresel servetin % 82'lik bölümünün en zengin % 1'lik kesimin cebine gittiğini söyledi.

Davos'ta salı günü başlaması planlanan Dünya Ekonomik Forumu öncesinde 'Çalışmayı ödüllendir, zenginliği değil' adlı raporunu açıklayan İngiliz Yardım kKuruluşu Oxfam, dünyanın fakir % 50'lik kesimindeyse herhangi bir servet artışı gözlenmediğini açıkladı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Adaletsizliğin başlıca nedenler 👇

Kuruma göre, vergiden kaçınma, şirketlerin siyaset üzerinde artan etkisi, işçi haklarının uğradığı erozyon ve kemer sıkma politikaları gelir adaletsizliğindeki uçurumun derinleşmesinde başlıca nedenler.

Milyarder sayısı 2043'e ulaştı.

Aynı rapora göre; 2010 yılından bu yana milyarderlerin serveti sıradan çalışanlara göre altı kez daha hızlı büyürken, Mart 2016 ile Mart 2017 arasında her iki günde bir yeni bir milyarder ortaya çıktı ve milyarderlerin sayısı rekor bir seviye olan 2043'e ulaştı.

10 milyarderden 9'u erkek.

Raporda kadınların erkeklerden daha az para kazandığı ve en düşük ücretli işlerde çalıştığı belirtilirken, 10 milyarderden 9'unun erkek olduğu açıklandı.

Gelir adaletsizliği

Rapora göre, dünyanın en büyük beş moda markasının genel müdürlerinin maaşlarının sadece dört günlük toplamının Bangladeş'teki tekstil işçilerinin bir hayat boyu kazandığından daha fazla olduğu açıklandı.

Eşit işe eşit maaş çağrısı.

Oxfam artan eşitsizlikle mücadele için hükümetleri hissedar ve genel müdür seviyesindeki çalışanların gelirlerini sınırlamaya, eşit işe eşit ücret vermeye, vergi kaçıranlara darbe indirmeye ve sağlık ve eğitime daha fazla bütçe ayırmaya çağırdı.

Popüler İçerikler

Tarihe Geçti: Milli Gururumuz Mete Gazoz Avrupa Şampiyonu!
Harçlığını Çıkarmak İçin Kuryelik Yaparken Bıçaklanarak Öldürülmüştü! Olay Anı Güvenlik Kamerasına Yansıdı
Arka Sokaklar'a Dönen Şevket Çoruh'tan Kahkaha Attıran Serenay Sarıkaya Göndermesi!
YORUMLAR
23.01.2018

Hepimiz yarın tekrar işe gidebilmek için bugün işe gidiyoruz. Zira çalışmamız karşılığında kazandığımız parayı beslenme, barınma, giyim, ulaşım gibi tekrar çalışabilmemizi sağlayan temel giderlere ayırıyoruz.

22.01.2018

Şirketlerin siyaset üzerindeki etkisi azalmadıkça hiçbir değişiklik mümkün değil. Bu da fakir halkın bilinçlenmesine bağlı. Kısır döngü.

22.01.2018

Gelir eşitsizliği, geleceğe yönelik en çok endişe uyandıran konulardan birisi. Ama yıllardır "endişe veriyor" demekten başka hiçbir şey denmiyor. 2017 yılında dünya zenginleri kasalarına 1 trilyon dolar daha eklerken, zengin - fakir arası uçurum her geçen gün biraz daha artıyor. TÜİK verilerine göre 2014 yılında en zengin % 5’lik kesimin geliri en yoksul % 5’lik kesimin gelirinin 20 katıydı. 2016 yılında ise bu oran 23 kata kadar çıktı. 2020 yılına kadar bu eşitsizlik daha da artacaktır. Zaten Türkiye için konuşursam zengin daha zengin, fakir daha fakir oluyor. Ödediğimiz vergiler, fakirlik olarak geri dönüyor!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ