Gelin Hüngür Hüngür Ağlamak Zorunda! Çin'de Yaşayan Tujia Halkının Epey Tuhaf Düğün Gelenekleri

İnternet sayesinde dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerin bize enteresan gelen gelenek görenekleriyle, festivalleriyle, seremonileriyle karşılaşıyoruz. En şaşırtıcı adetler ise genellikle düğün törenlerinde gerçekleşiyor; Çin'de yaşayan Tujia halkı da bu durumun bir kanıtı. Gelinin tüm ailesiyle günlerce ağlamasından düğün öncesi edilen küfürlere, Tujialar'ın geleneksel düğünlerini merak ediyorsanız buyrun içeriğe! 👇

Tujialar, yaklaşık 8 milyonluk nüfuslarıyla Çin'de yaşayan en kalabalık sekizinci etnik grup. Genellikle Hunan eyaletinin Wulin dağlarında yaşayan Tujialar, ilginç gelenekleriyle sık sık Çin basınında yer alıyorlar.

Geçtiğimiz aylarda ise Guzhang bölgesinde yaşayan 24 yaşındaki bir Tujia kadınının düğün töreninde ağladığı görüntüler tüm dünyanın ilgisini çekti!

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Tujia adetlerine ve geleneksel düğün törenlerine göre kadınların ailelerinden ayrıldığı için mutlaka ağlaması gerekiyor. Hatta bir gelin ne kadar güzel ağlarsa ona göre sahip olduğu zekası ve erdemi ölçülüyor!

twitter.com

Olayı asıl enteresan kılan taraf ağlama seremonisinin sadece düğün sırasında gerçekleşmiyor olması. Gelinlerin, düğün tarihinin 30 gün öncesinden başlamak üzere her gece bir saat ağlaması gerekiyor.

twitter.com

Gelin ağlamaya başladıktan 10 gün sonra annesi de seremoniye dahil olarak kızıyla beraber ağlamaya başlıyor. Bir 10 gün daha geçtikten sonra anneanne, eğer varsa kız kardeşler, teyzeler, halalar da ağlama törenine katılıyorlar.

twitter.com

Düğünden önceki gün gelinin ailesi, aynı mahallede yaşayan komşular arasından 8 bekar genç kızı evlerine çağırıyor ve hepsi minderlere oturup sabahlara kadar şarkı söylüyorlar.

O gece gelin toplam 10 defa ağlıyor ve her ağladığında bir tabak yemek önlerine koyuluyor. Yani gelin, ortada 10 tabak olana kadar ağlamaya devam ediyor ve en sonunda tabaklar teker teker toplanıyor.

twitter.com

Seremonide gerçekleşen ağlama aslında sıradan ve hüzünlü bir ağlama değil. Gözyaşı döken gelin ve annesi aynı zamanda şarkı söyleyerek bir nevi ağıt yakıyorlar. Törenin tüm amacı ise düğün günü gelinin tüm hüznünü döküp evliliğinin geri kalan kısmında mutlu olması.

twitter.com

Gelinin ağlamadığı durumlar da olmuyor değil. 'Peki o zaman ne yapıyorlar?' derseniz gelinin annesi, kızı ağlayana kadar dövüyormuş...

Yine bir diğer Tujia adetine göre düğün günü gelin, kendisini damatla tanıştıran kişiye küfür ediyor! Bunun sebebi ise geçmiş dönemlerde kadınların uyması gereken 'üç kural ve dört erdem' isimli bir adetten dolayı kendi evliliklerinde söz sahibi olamamaları.

twitter.com

Yani evleneceği kişiyi seçemeyen gelinler, düğün günlerinde kendilerine damat adayını ayarlayan arabulucuya epey küfür ederek sinirlerini atıyorlar. Hatta arabulucu olan kişiye küfür edilmesinin daha iyi olduğuna inanıyorlar!

twitter.com

Çünkü gelin küfür etmezse içinde kalan sinirden dolayı arabulucunun lanetleneceği, hayatı boyunca kötü şansla karşılaşacağı düşünülüyor...

Tujia'nın evlilik gelenekleri arasındaki en büyük tabu bir akrabayla evlenmek. Akraba olma olasılığı olduğundan aynı soyada sahip iki insanın evlenmesi çok zor.

twitter.com

İlginç evlilik törenleriyle ülkeye nam salmış Tujia insanlarının diğer gelenekleri arasında Sheba ve Moni isimli yıllık festivaller sırasında giydikleri geleneksel kıyafetleri, oynadıkları oyunlar ve dans gösterileri bulunuyor.

Siz nasıl buldunuz Tujia geleneklerini? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Dünyanın Dört Bir Yanından Turistlerin Uzun Süre Etkisinden Çıkamadığı Birbirinden Enteresan 17 Kültür Şoku
Bakalım Siz Ne Kadar Özelsiniz! Sadece Doğuştan Gelen ve Toplumda Oldukça Nadir Görülen 25 Genetik Özellik
Doktorlar Bile İnanamadı! 70 Yaşında İlk Çocuğunu Doğurarak Dünyanın En Yaşlı İkinci Annesi Olan Kadın
Brezilya'nın Dünya Üzerinde Başka Hiçbir Ülkeye Benzemediğini Kanıtlarken Kahkaha Attıran 31 Fotoğraf
İlk Bakışta Epey Sıradan Görünse de Ardında Yatan Hikayeyi Öğrendiğinizde Boğazınızı Düğümleyecek 15 Fotoğraf

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı