Gölge oyunu, geleneksel olarak hayvan derilerinden kesilerek hazırlanmış insan, hayvan, eşya gibi figürlerin beyaz bir perdeye ışık kaynağı önüne koyularak gölgelerinin düşürülmesi ile oynanan bir oyundur.
Kökenleri üzerine çeşitli görüşler vardır. Asya'nın bu zengin oyun geleneğinin Endonezya, Çin ve Hindistan kültürlerinden yayıldığına inanılıyor. İslam ülkelerinde görülen oyunun ise içeriğine bakıldığında Cava'dan yani Endonezya'dan geldiği düşünülmekte.
Gölge oyunu Anadolu'ya 16. yüzyıl civarlarında gelmiş. Zamanla Türkler oyuna kendi yaratıcılıklarını katmışlar. Oyunun daha renkli ve eğlenceli olmasını sağlamışlar. Özellikle 19. yüzyılda Mısır'ı ziyaret edenler izledikleri oyunun Karagöz ve Hacivat olduğunu düşünmüş ve Mısır'a da Türkler tarafından geldiğini düşünmüşlerdir.
İlk başlarda 28 oyundan oluşan Karagöz ve Hacivat oyunları, zamanla türemiştir Ramazan aylarında Kadir Gecesi hariç her akşam oynatılmıştır.
Ne güzeldi be o günler. Çocuk çocukluğunu yaşardı gençler gençliğini. Bu kadar iğrenç değildi dünya.şimdi saat aşırı yeni bir olay. Her şahit olduğumuz olay bir diğerini geride bırakıyor. Cehalet sapkınlık canilik yarışıyor birbirleriyle