Manda, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra gelişen bir olgudur. Manda, kendini yükseltemeyecek ve hatta yönetemeyecek durumda olan bir ülkenin, daha iyi konumlara gelene kadar başka devletler tarafından yönetilmesidir. Manda etkisi, yönetimin başka bir devlete devredilmesidir ve ülke toparlanana kadar bu etki devam eder.
Manda yetkisi, Milletler Cemiyeti adına büyük devletlere verilmiştir. Geleneksel sömürgeciliğin tasfiyesi olarak kabul edilir. Modern sömürgecilik olarak ortaya çıksada mandacılık geleneksel sömürgeciliğe benzeyen sonuçlar doğurmuştur. Manda kavramı 1919 yılında toplanan Paris Barış Konferasında ilk kez gündeme gelmiştir. 28 Haziran 1919 yılında imzalanmış olan Milletler Cemiyeti Sözleşmesi ile de resmi bir şekilde tanımlanmıştır.
Manda kavramının temelinde 1. Dünya Savaşı'nda yenilen devletlerin yönetim sorunları vardır. Bu devletler Osmanlı İmparatorluğu ile Almanya'dan ayrılan ve Avrupa dışında kalan bölgelerdir. Dünya kamuoyunda sömürgeciliğe duyulan büyük tepkiler, bu anlayışın gelişmesinin önüne geçti. Aynı zamanda ABD'de sömürgeci sistemin genişletilmesine karşı çıktı.