Gelecekte Kombilerin Yerini Alabileceği Söylenen Dev Isı Pompaları Doğal Gaza Alternatif Olabilir mi?

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna'yı işgaliyle birlikte pek çok konuda dengeler değişti. İki taraf arasındaki savaş, ülkelerin Rusya gazına bağımlılığını sorgulamasına ve doğal gaz yerine ne kullanabileceğini düşünmeye başlamasına yol açtı. Gelecekte kombilerin yerini alabileceği söylenen teknolojilerden biri de ısı pompaları. Peki bu ne kadar mümkün?

Isı pompalarının yakın gelecekte yaygın bir şekilde kullanılmasının hedeflendiği İngiltere'de Londra ve Gateshead'e kurulan iki büyük ısı pompasının çevreci ve ucuz bir ısınma imkânı yaratması bekleniyor.

Gateshead'deki ısı pompası, toprak zeminin 150 metre kadar altına inen bir eski kömür madeni tünellerini ısı kaynağı olarak kullanıyor.

Bir mühendislik tekniği sayesinde, iki insanın birbirlerine temas ederek ısı transferi yapmasına benzer bir şekilde madendeki suyun ısısı, ısı pompası sisteminde yer alan başka bir sıvıya transfer ediliyor.

Bu sıvı kompresörler tarafından sıkıştırıldığında ısısı 80 dereceye yükseliyor.

Bu sıcak sıvı da borularla etraftaki binalara gönderiliyor. Madenden alınan su madene geri verilerek tekrar ısınması sağlanıyor.

Bu büyük ısı pompası sistemi, insanların evlerine yerleştirdikleri küçük ısı pompalarına benziyor. Onlar da havadan veya zeminden ısıyı alarak eve aktarıyor.

Fakat Gateshead'deki bu ısı pompası o kadar büyük ki, tam kapasite ile çalıştığında 5 bin haneyi ısıtabiliyor.

Gateshead Belediyesi Enerji Hizmetleri Müdürü Jim Gillon, bölgenin madencilik geçmişinin bugün de bu şekilde kenti ısıtmak için kullanılmasından memnun.

Bu sisteme bağlanan evlerde kombi yerine farklı bir sistem var. Eve kadar gelen ısının sıvısını radyatörlere giden sulara aktarıyor.

BBC Türkçe

Bunu kullananlardan biri de Jacqueline Bell. Evini beş yıldır bu şekilde ısıtıyor. Evin ısınma altyapısını değiştirmek ise kolay olmamış, çok sayıda boru değişmiş.

Fakat sonuçtan memnun: 'Evim eskisine göre çok daha sıcak ve ödediğim fatura çok daha az.'

Enerji fiyatlarının artması ve Rusya gazına bağımlılığının Ukrayna savaşıyla birlikte endişe yaratması, alternatif enerji kaynaklarına ilginin artmasına yol açtı.

EON enerji şirketinin İngiltere yöneticisi Michael Lewis, doğal gazı bırakmanın yalnızca enerji fiyatlarındaki değişimlerden korunmayı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda iklim değişikliyle mücadele için de olumlu bir adım olacağını söylüyor.

EON'un Londra merkezinde dev bir ısı pompası bulunuyor. Citigen adı verilen bu pompa, kentin altındaki bir su katmanını kullanıyor.

Citigen Genel Müdürü Leke Oluwole 'Isı pompaları elektrikle çalıştığı için düşük karbon ayak izine sahip. Kullandıkları elektrik de yenilenebilir kaynaklardan geliyor' diyor ve ekliyor:

'1.000 evi tek tek karbon salımından arındırmak yerine merkezi bir konuma büyük bir ısı pompası kurarak etrafındaki 1.000 evi bir kerede karbon salımından arındırmak çok daha kolay.'

İngiltere'deki 30 milyon haneyi ısıtmak, bugün ülkenin karbon salımının çeyreğine yol açıyor.

Leeds Üniversitesi'nden Dr. Fleur Loveridge 'İklim değişikliğiyle mücadele edeceksek binalarımızı nasıl ısıtacağımızı baştan düşünmemiz gerekiyor' diyor.

İngiltere'de 2028'e kadar her yıl 600 bin haneye ısı pompası kurulması planlanıyor.

Fakat nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde bu tip merkezi ısı pompaları daha verimli olabilir.

Dr. Loveridge, İngiltere'nin 2050'de sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için merkezi bölgesel ısıtma sistemlerinin payının yüzde 2'den yüzde 18'e çıkarılması gerektiğini söylüyor.

İlginizi çekebilir:

iPhone'un Pek Bilinmeyen Gizli Özelliği Arkanızdan Konuşanları Bir Kez Daha Düşündürtecek!
Mark Zuckerberg’den Gençlere Tavsiye
Instagram CEO'su Açıkladı: Etiket (Hashtag) Kullanımı Paylaşımların Görüntülenmesini Artırıyor mu?

Popüler İçerikler

Ferdi Tayfur Hayranlığı ile Tanınan Talha Siraç Paylaştığı Video Sonrasında Tutuklandı
Abdullah Öcalan’ın İsteği Belli Oldu: Saygı Öztürk, Abdullah Öcalan’ın Talebini Yazdı
Aydilge'den ''Hayalim Cinsellik Yaşarken Ölmek'' Diyen Bennu Gerede'ye Tepki Dolu Yanıt!