Gelecekte İş Olmadan Nasıl Para Kazanacağız?

Düşünebilecek, öğrenebilecek ve uyum sağlayabilecek makineler geliyor ve bu insanlar için ciddi bir işsizlik yaşayacağımız anlamına gelebilir. Bu konuda ne yapmalıyız? Fütürist Martin Ford, tartışmalı bir fikir hakkında yaptığı bu açık sözlü konuşmasında geliri geleneksel işten ayırma ve evrensel bir temel gelir tesis etme konusuna açıklık getiriyor.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
YORUMLAR
03.12.2017

İçerik başlığında sözü edilen sorunu dile getirip gerçekçi bir öneride bulunmadan bitirmiş. Dakikalarca verdiği tek öneri; sevgili iş insanları, sorumsuz çocuklarınıza değil, imkanı olmayanlara iş verin. Bu mudur yani? Yoldan geçen herhangi birisinin de söyleyebileceği bir şey. Tabi mevzu o sahne olunca insan nefes alır dese ayakta alkışlanır, yoldan geçen insan sonsuzluk teorisine açıklık getirse kimseye çaktırmadan sessizce ödüllendirilir. Makinelere gelecek olursak, elbette bu bir döngü. Gelişen teknolojiyle şimdi aklımıza dahi gelmeyen birçok meslekle yüzleşeceğiz. Makinelerin işleri komple ele alabildiği vakit ise iki seçenekten biri doğacaktır; para kazanma zorunluluğu olmadan temel gereksinimlere ulaşım kolaylığı ve dilediğini yapabilen insan (ki bu fazla iyi niyetli) ya da işlemeyen demir pas tutar misali insanın yok oluşu (geç bile kaldı).

03.12.2017

Komik görünse de çalışmak da ihtiyaçtır; bir işle meşgul olmak, hatta meşgul olabilmek lüks bile sayılır. İnsan meşgul oldukça gündelik stresten de sorunlardan da zihnen uzaklaşıyor sonuçta. Bu da sorunları daha az düşünmeye, haliyle daha az takmaya, daha az sıklıkta bunalıma girmeyi sağlıyor. Bunalım durumu şımarıklıktan değil, boşlukta bulunmuşluk halinden doğar bana göre. İşin esprisi, bizim korkmamıza gerek yok. Nitekim tarih boyunca teknolojiyi ötekileştirip, iş işten geçtikten sonra zorunluluktan doğan hevesle bir şeyler yapmaya (çoğu zaman ithal etmeye) başladık. Belki bu durum ilk defa bir işe yarar da bu sayede son yok olan millet de biz oluruz, robotların zihninde ayrıca yer tutarız.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ