Gelecek Yıllarda Türkiye Ekonomisinde Söz Sahibi Olacak Ekonomi Kurmaylarının Kadrosu Belli Oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabinede yer alacak bakanları açıkladı. Türkiye'nin ekonomisine yön verecek isimler de belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ekonomiyi yakından ilgilendiren tüm bakanlıklarda büyük değişiklikler yaşandı. İşte Türkiye'nin yeni ekonomi kurmayları.

Kabinede yeni isimler

Yeni kabineyi açıkalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski kabine üyelerine çalışmalarından dolayı teşekkür etti ve açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

'Yeni kabinemize geçmeden önce şimdiye kadar beraber çalıştığımız, nice sorunu birlikte çözdüğümüz, nice badireyi beraber aştığımız eski kabine üyelerimize huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. 28'inci dönem milletvekili olarak yüce Meclis'te ülkemize hizmet mücadelesini sürdürecek mesai arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Bu arkadaşlarımız, milletimize yaptıkları hizmetlerle, ülkemize kazandırdıkları eserlerle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk döneminin kabine üyeleri olarak adlarını şimdiden tarihe yazdırmışlardır. Rabbim eski kabine üyelerimizin hepsinden razı olsun diyorum.'

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek

Mehmet Şimşek, gelecek beş yılda ekonominin kontrolünü ele alacak isimler arasında yer alacak. 1967 yılında Batman'da doğan Şimşek, uluslararası kuruluşlarda ekonomist, stratejist ve yönetici olarak Ankara, İstanbul, New York ve Londra'da görev yaptı. Ayrıca, AK Parti hükümetinde Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak beş dönem boyunca ülkenin ekonomik süreçlerinde etkili oldu.

Mehmet Şimşek'in liderlik dönemi boyunca Türkiye, en düşük işsizlik oranına sahip bir dönem yaşadı. İşsizlik oranı yüzde 9,2 olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisi, 2010 ve 2011 yıllarında üst üste yüzde 9,2 ve yüzde 8,5 büyüme oranlarına ulaştı. Bu dönemde, Türkiye'nin kredi notu dört basamak yükseldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na Vedat Işıkhan

Vedat Işıkhan, 1966 yılında Mardin'in Artuklu ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini İzmir'de tamamladı. Lisans, yüksek lisans, doktora, doçentlik ve profesörlük eğitimlerini ise Ankara'daki Hacettepe Üniversitesi'nde sosyal hizmetler alanında aldı. Hacettepe Üniversitesi'nde profesör olarak görev yaptı.

8 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu üyesi olarak atanan Işıkhan, 17 Aralık 2021'de ise Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili olarak görevlendirildi. Bu süre boyunca, Türkiye genelinde sosyal politika alanında saha çalışmaları yaptı, ilgili kurumların çalışmalarını takip etti ve illerdeki mevcut sosyal politika alanlarının gelişmesine yönelik yerinde incelemeler gerçekleştirerek politika stratejileri oluşturdu.

Ayrıca, Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde 'Yüzyılın Sosyal Politikaları' kitabının literatüre kazandırılmasına katkıda bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Mehmet Nuri Ersoy

Ersoy, İstanbul'da 1968 yılında doğdu. Alman Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Lise eğitimine devam ederken turizm sektörüne ve iş dünyasına adım atarak rehberlik yapmaya başladı. 1991 yılında üniversite eğitimini tamamladıktan sonra kendi şirketini kurarak paket tur ve otel konaklama hizmetleri vermeye başladı. 2000 yılında ise otelcilik sektörüne adım attı.

Ersoy, turizm sektöründe 33 yılını geçirdikten sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinde Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirildi. Ersoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni kabinesinde de Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev alacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na Alparslan Bayraktar

Bayraktar, lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı. Ayrıca Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Ekonomi Hukuku ve Fletcher School of Law and Diplomacy'de Uluslararası İlişkiler alanlarında yüksek lisans yaptı. Doktorasını ise ODTÜ Yer Sistem Bilimleri Bölümü'nde Enerji Ekonomisi ve Politikası alanında gerçekleştirdi.

Bayraktar, 2010-2016 yılları arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda Kurul Üyeliği görevini üstlendi. Ardından 2016 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak atandı. 2018 yılında ise Enerji Bakanlığı bakan yardımcısı olarak görev yapmaya başladı. Uluslararası enerji yönetimi ve düzenlemeleri alanında çalışmaları bulunan Bayraktar, Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu (ICER) ve Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) Başkanlığı görevlerini üstlendi. Şu anda hala Dünya Enerji Konseyi Türkiye Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'na Mehmet Özhaseki

Özhaseki, 1957 yılında Kayseri'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamladı. Avukatlık kariyeri yerine ailesinin tekstil şirketinde yönetici olarak çalışmaya başladı. 1994 yılına kadar ticaret faaliyetlerini sürdüren Özhaseki, 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde Melikgazi Belediye Başkanı olarak seçildi ve belediye meclisi kararıyla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 1999, 2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde tekrar başkan seçilen Özhaseki, 2015 yılında başkanlık görevinden istifa ederek Kayseri Milletvekili olarak Meclis'e girdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak parti yönetiminde görev aldı ve 2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na atandı.

Özhaseki, kamuoyunda 'imar barışı' olarak bilinen ve 10 milyon vatandaşın başvurduğu yasal düzenlemenin hazırlanmasında rol oynadı. 2018 seçimlerinde yeniden Kayseri Milletvekili olarak seçildi.

Ticaret Bakanlığı'na Ömer Bolat

Bolat, 1963 yılında İstanbul'da doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası Ekonomik İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Hollanda-Amsterdam Üniversitesi'nde Avrupa entegrasyonu alanında yüksek lisans derecesini tamamladı. 2015 yılından itibaren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde uluslararası ekonomi, yönetim, işletme ve girişimcilik alanlarında yüksek lisans dersleri vermektedir. Aynı zamanda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Bolat, 2000 yılından 2020 yılına kadar Albayrak Holding'de CEO olarak görev yapmıştır. Ayrıca, 2012-2015 yılları arasında AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı olarak görev almıştır. 2015'ten itibaren AK Parti'de Siyasi Erdem ve Etik Kurulu asıl üyesi olarak görevini sürdürmektedir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na Mehmet Fatih Kacır

Kacır, 1984 yılında İstanbul'da doğdu. Üniversite sınavında 12. olarak girdiği Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden onur derecesiyle mezun oldu. Mezuniyetinin ardından girişimcilik alanında faaliyet göstermeyi tercih etti. Kendisinin kurucusu ve yöneticisi olduğu şirketlerde faydalı model endüstriyel tasarımlar geliştirerek, yenilikçi uygulamalara imza attı.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Başkanlığı görevini üstlenen Kacır, TEKNOFEST'in öncülerinden biri oldu. 2018 yılında TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi olarak atanmasının ardından, aynı yıl Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılığı görevine getirildi. Bakanlık bünyesinde Milli Teknoloji Hamlesi ve stratejik dönüşüm projelerinden sorumlu olarak görevine devam etti. Aynı zamanda TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanlığı ve 81 ilde yürütülen DENEYAP Türkiye Projesi'nin yönlendirme kurulu başkanlığını üstlendi. Kacır, Türkiye'nin otomobili TOGG'un yol haritasının oluşturulmasından hayata geçirilme sürecine kadar tüm aşamalarında yer aldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na Abdulkadir Uraloğlu

Uraloğlu, 1966 yılında Trabzon'da doğdu. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Kariyerine 1989 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü Erzurum 12. Bölge Müdürlüğü'nde Etüt Ekip Mühendisi olarak başladı. Daha sonra 2012 yılında İzmir 2. Bölge Müdürü olarak atandı. 2018 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü görevine getirilen Uraloğlu, bölünmüş yollar, bitümlü sıcak kaplamalı yollar ve YİD otoyol projelerinin hayata geçirilmesinde önemli katkılar sağladı.

 Türkiye'nin karayolu ağının kalitesini yükselten yeni otoyol, bölünmüş yol, köprü ve tünel projelerinin yapım, planlama ve projelendirme çalışmalarını yönetti. Aynı zamanda, makine parkının yenilenmesi sürecinde yerli ve milli araç kullanım oranının artırılması için Ar-Ge çalışmalarına önem vererek dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na İbrahim Yumaklı

İbrahim Yumaklı, 1969 yılında Kastamonu'da doğdu. 1992 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. İş hayatına 1993 yılında Marshall Boya A.Ş.'de ithalat işlemleri uzmanı olarak başladı ve Akzo Nobel Türkiye bünyesinde bulunan Marshall Boya A.Ş. ve bağlı grup şirketlerinin mali gruplarında yöneticilik yaptı. 

2011 yılında Aljazeera Türkiye'de çalışmaya başladı ve 2012-2015 yılları arasında Aljazeera Türkiye'nin sahip olduğu TV kanalını yönetti. Ocak-Ekim 2016 tarihleri arasında Anadolu Ajansı Uluslararası Operasyonlar Direktörü olarak görev yaptı. Ekim 2016'dan itibaren Gübretaş'ta Genel Müdür ve İcra Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalıştı. 2022 yılında Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olarak atandı. İngilizce bilen Yumaklı, evli ve iki çocuk babasıdır. Şu anda Tarım ve Orman Bakanı olarak görev yapmaktadır.

Dolarda Yükseliş Beklentileri Güncelleniyor: Şimşek'e Dair Görüşler Yenileniyor
Berat Albayrak'a Yapılan 'Edit' Bakanlık Değişimiyle İlgi Çekti: "Sat Gel Gözüm Yok Para Pulda"

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
CHP'li Belediye Başkanı Burcu Köksal Canlı Yayında Atatürk İlkelerini Sayamadı
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
YORUMLAR
05.06.2023

Bakalım şöyle yapıcaz böyle yapıcaz tarzı bilimsel açıklamalardan "faiz haramdır" a geçiş kaç ay sürecek

Kurumlar bağımsız olmadıkça, maşası birinin elinde oldukça istersen Avrupa'nın en iyi siyasilerini getir yine bir sonuç elde edilemez....

Pasif Kullanıcı
05.06.2023

Show must go on..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ