Gelecek Neden Bu Kadar Korkutucu? Yakın Gelecekte Yaşanacağı İddia Edilen 10 Olası Savaş

Savaş insanlığın vazgeçemediği bir mücadele... Nasıl, ne zaman ya da ne çeşit bir savaş olduğu tartışılır ama insanoğlu kendini bildiğinden beri daima bir savaş içerisindedir. Bu yüzden tarih araştırmacıları şu anki genç kuşağında vakti geldiğinde bazı büyük savaşlara şahit olacağını düşünüyor. Hal böyle olunca akıllarda tek bir soru var. 'Ne zaman?'

Biz de size uzmanların önümüzdeki birkaç yıl içinde olacağını öngördüğü 10 küresel ve bölgesel savaşı derledik. Bu savaşların tek bir ortak noktası var o da her birinin büyük çatışmalara ev sahipliği yapacak olması...

10. Çin ve Rusya arasında Sibirya Savaşı

Bu savaşın şiddetini tahmin edebilmeniz için size birkaç küçük ipucu verebiliriz. Hem Çin hem de Rusya, bir nevi Ural Dağları'nın ardında kalmış iki canavar... Her iki ülke de büyük ve güçlü ordulara ve süper teknolojilere sahip, ayrıca nükleer güçleri var. Ve iki ülkede yayılmacı politika ile ortak Sibirya'yı ele geçirmek istiyor.

Sibirya, Kanada'dan daha fazla nüfusa ve zengin bir arazi yapısına sahip.

Ve uzun bir zamandır da Çin'in radarında diyebiliriz. Çin isteğine kavuşacağı günü beklerken, Rusya'nın gözlerini Sibirya'ya çevirmesi Orta Krallık'ta büyük bir öfkeye neden oldu. Pekin, Sibirya'nın doğu kesiminde bulunan etnik çin kökenli nüfus ile de kendinde bir hak görüyor ve Sibirya üzerindeki taleplerinde ısrarcı. Rusya Hükümeti ise bir açıklamaya sahip değil. Sorun giderek büyüyecek gibi görünüyor.

Uzmanlara göre olası bir Çin-Rus savaşında, iki ülkenin ordusu nükleer silahlar ile saldıracak. Ölüm oranlarının bir felaket olacağını tahmin etmek zor değil.

9. Baltık Savaşı

Putin'in Kırım'ı ilhak etmesinden sonra, Avrupa Rusya ile olacabilecek bir savaş ihtimaline karşı ürkek davrandı. Eski milletvekili NATO komutanı Sir Alexander Richard Shirreff'e göre ise bu bir sanal kesinlik. Shirreff, bölgedeki gerginliği ateşleyecek kıvılcım olarak Rusya'nın NATO tarafından kuşatılma korkusu olduğunu belirtiyor.

Estonya, Letonya ve Litvanya'nın hepsi NATO üyesi ülkeler olduğu için bu durum, Rusya ile çılgınca bir Batı savaşı ile sonuçlanabilir.

Mayıs 2017'nin başlarında bir İngiliz generali, Rusya'nın, Kırım'ı Rusya'ya bağlayarak Ukrayna üzerinden bir kara koridoru sürmesini ve daha sonra Baltık ülkelerinin bir ya da daha fazlasını işgal edeceğini beklediğini belirtmiş. Bu savaşın başlangıcı bile on binlerce insanın ölümü ile olabilir. İşin ilginç tarafı ise Shirreff, NATO'nun olaya karışmaya kalkışacağı takdirde Rusya'nın onları nükller silah üretmekle tehdit edebileceğini düşünüyor.

8. Kuzey Kore Baharı

Bu yaz, Londra'daki yüksek rütbeli bir Kuzey Koreli diplomat Güney Kore'ye sığındı. Bu, Kim Jong Un rejiminin yakında çöküşüne işaret eden bir dizi olayın en sonuncusuydu. Kim Jong Un rejimi, Çin gibi güçlü müttefikleri kendine yabancılaştırdı. Elit tabakayı artık elinde tutamadığı söyleniyor.

Ülkenin ucuz akıllı telefon teknolojisi ise halkın ilk defa gerçek anlamda dış dünyayı tanımasına izin verdi.

Sonuç, DPRK'nın gördüğü hiçbir şeye benzemeyen bir devrim olabilir. İnsanlar sokakları ele geçirebilir, ordu farklı gruplara ayrılabilir ve felaketler patlak verebilirdi. Komünist diktatörlüğün en son şiddetle patlak verdiği Romanya'da ise popüler isyan 10 günden az bir sürede 1100'den fazla insanın ölümüne neden oldu. Kim rejimine son vermek bundan daha büyük sonuçlara yol açar.

7. Avrupa ile IŞİD arasında kentsel Gerilla Savaşı

Hava saldırıları, ekonomik kargaşa ve ilerleyen ordularla karşı karşıya kalan IŞİD, çöküşün eşiğinde.Yine de sessizce çekip gitmelerini beklememek gerek. Gerçekten çökünce, savaşı doğrudan Avrupa'ya götürecekler. IŞİD destekçileri Avrupa'nın ortasında bir gerilla savaşı patlatacaklar ve şehirleri yağmalayacaklar. Şehirler mezar evler ile dolacak ve sivil bombalı saldırılar gerçekleşecek. Sokaklar polisler ve militanlar arasındaki çatışmalarla dolu olacak.

6. Venezuela İç Savaşı

Karakas sokakları son derece kanunsuz... Zımba türü ürünleri almak imkansız. Enflasyon yüzde 500'ün üzerinde ve 1600 seviyesine kadar çıkması muhtamel. Protestolar, şiddet, şiddetli yolsuzluklar, polis vahşeti ve paranoyak bir hükümet var. Bu anarşinin potansiyel sonucu ise iç savaş. Tam bir savaştan önce gerçekleşebilecek bir darbe Venezuela'nın en iyi senaryosu olabilir. Bu tür bir hareket muhtemelen dehşet verici bir ölçekte baskıya ve kan dökülmesine yol açabilir.

5. Çin’in İkinci Kültür Devrimi

Başkan Mao'nun altında gerçekleşen ilk Kültür Devrimi çok acımasız olmuştu.Yaklaşık 1,5 milyon insan öldü. Milyonlarcası ise işkence gördü veya parçalandı. Büyük yolsuzluklar baş gösterdi. Popüler hoşnutsuzluk ve ihanet duygusu öldürücü bir çılgınlığa dönüştü.

Çin'in uzun tarihi boyunca pek çok kez köylü isyanları gerçekleşti.

Mao'nun kendisi, sekiz milyonu öldüren birini iktidara getirdi. Bundan birkaç on yıl önce, Taiping İsyanı 20-30 milyonu ve hatta neredeyse 70 milyonun ölümüne sebep oldu. Birkaç yıl önce gerçekleşen Boxer İsyanı ise 100.000'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Uzmanlara göre yeni bir Kültür Devrimi çok uzak bir ihtimal değil. Çin'de zaten her gün 500 yılda ise yaklaşık 100.000 protesto eylemi patlak veriyor. Liderler düzgün değil. Bu yüzden eğer bir sonraki finansal kriz hayat standartlarını daha da mahvederse Çin'i acı sonuçları çok fazla olan bir devrim bekliyor.

4. 2. Bosna Markı

1990'larda, dünya Bosna'nın parçalanmasını korku içinde izledi. Sivillerin anavatanında katledildiği olayda yaklaşık 100.000 kişi öldü. 1995 Dayton Anlaşmaları, bir devlet içinde iki “devlet” oluşturarak kan dökülmesinin önüne geçti. Artık Boşnak ve Hırvatlar için Bosna-Hersek, Sırplar için Sırbistan Cumhuriyeti vardı.

Şu anki en büyük sorun ise yeni devletin istikrarını hâlâ sağlayamamış olması...

Etnik çizgilere göre bölünmüş yeni düzen, giderek artan gerilimler, acı şikayetler ve intikam arzusuyla dolu bir dünya yarattı. Bugün toplumda çoğu kişi parasızlık sorunu çekiyor. Ülkenin genç işsizliği yüzde 60'ın üzerinde olması ile dünyadaki en yüksek orana sahip. Sırplar ve Hırvatlar hala ayrılmak istiyor ama Boşnaklarsa devletlerini bir arada tutmak istiyorlar.

Sırp Cumhuriyeti'nin lideri yakın zamanda bu karışık düzeni çözmek için bir açıklama yaptı. Etnik Sırplar Bosna 'dan ayrılıp ayrılmayacağına dair bir referandum düzenleyecekler. Muhtemelen sonuç 'evet' olacak. İşte Bosna’nın korkunç iç savaşı için istenmeyen devamı burada patlak verebilir.

3. Suudi Arabistan Devrimi

ABD merkezli Washington Enstitüsü’ne göre, Suudi Arabistan’daki koşullar artık Mısır devriminden öncekilere benziyor. Halk patlamaya hazır bir bomba gibi... Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, yüksek harcama yapan krallığı iflasın eşiğine getirdi. Yaşanan genç işsizliği, ağırlıklı olarak genç nüfusu olan bir ülkede kontrol dışı sorrunlar yaratabilir. Bunun yanında Suud Evi de benimsenmeyen özelleştirmelerden geçiyor. Azınlık Şii nüfusu isyan ediyor. IŞİD saldırıyor. Yemen'deki savaş kötü gidiyor.

Uzmanlara göre, yaşanan bu olumsuzlukar içinde her an yaşanabilecek bir isyanı hayal etmek hiç zor değil.

2. Hindistan ve Pakistan arasında Nükleer Savaş

2018'de, Pakistan ve Hindistan arasında devlet destekli terörizm konusundaki duruş neredeyse nükleer savaşa doğru tırmandı. Sonunda, acil küresel diplomasi işleri aradaki gerilimi biraz olsun soğuttu. Fakat iki ülkede düşüncelerinde ısrarcı ve tekrar benzer bir gerilim yaşamaları olası gözüküyor. Ve bir dahaki sefer gerilim bastırılamazsa yaşanacak büyük bir nükleer savaş ile dünyanın sonuna şahit olabiliriz.

Olası bir Hint-Pak nükleer savaşı Delhi'yi, Mumbai'yi, Karaçi'yi ve İslamabad'ı alevler içinde bırakır.

Milyonlarca insan bu cehennemde yok olur. Nükleer kış, Asya'daki mahsulleri yok eder, kitlesel kıtlıklara yol açar. Tahminen iki milyara yakın insan ölebilir. Peki bu korkunç çatışmayı neler tetikleyebilir? Keşmir’in tartışmalı bölgesi, Pakistan’ın istikrarsız ve başarısız bir devlet olması ya da Hindistan’da yaşanan Pakistan’la bağlantılı terör saldırıları. Kısacası, bu çatışmayı tetikleyebilecek çok fazla potansiyel sorun var.

1. Güney Çin Denizi/3. Dünya Savaşı

Pakistan ve Hindistan arasında yaşanabilecek çatışmadan daha korkutucu olanı ise Çin ve ABD'nin de bu gerilime ayak uydurması. Özellikle Filipinler, Güney Kore, Japonya ve daha pek çok ülkeyi de içine çeken çatışmalar varsa... Olası bir Üçüncü Dünya Savaşı'nın merkezi Güney Çin Denizi'ne hoş geldiniz.

Eğer bu gerilimler bir savaşa dönüşürse, yaşanacak sorunlar üzerine bahse girmeye bile gerek yok. Olası bir savaşta tüm dünya devreye girecek ve milyonlarca insan ölecek. Belki de insanlık tarihinin en büyük çatışmaları yaşanacak.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR
28.06.2018

Her ekonomi devriminden sonra işgücü gereksizliğinden (teknoloji ile işgücü ters orantılıdır), dünya nüfusunu azaltmak için mutlaka Dünya Savaşı/toplu katliam/salgın vs. olmuştur. Yukarıdaki senaryolar Endüstri 4.0'dan sonra senaryo değil, uygulamalar olacaktır. Yeni teknolojide işgücüne (insana) gerek yok... Bu nedenle, dünya nüfusu istenilen seviyeye çekilene kadar bunlar olacaktır.

28.06.2018

Kollarımızı ne güzel bir geleceğe açmış bekliyoruz değil mi?

28.06.2018

Allah korusun...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ