Geleceğin Meslekleri Belli Oldu! 2023 Yılında Kariyerini Planla: Türkiye'de En Hızlı Yükselen 15 Meslek

Dünyanın dijital ortamdaki en geniş profesyonel ağları arasında yer alan LinkedIn, 'Yükselen Meslekler Listesi'ni açıkladı. Türkiye'de son 5 yılda en hızlı yükselen mesleklerin incelendiği listede yer alan iş dalları dikkat çekti! İşte dijitalleşen dünya ve 2023 yılının meslekleri...

Profesyonel ilişkileri kurmak, iş ağını genişletmek ve kariyer hayatında ihtiyaç olan becerileri listelemek amacıyla kullanılan; CV hizmetleri, iş veya staj bulma imkanını da bir arada sunan platform, son beş yılda en hızlı büyüme gösteren iş alanlarını listeledi. 

LinkedIn verileri kullanılarak yapılan liste, uzun vadeli fırsatların hangi alanlarda olduğuna ve işgücünün nereye yöneldiği konusuna ışık tutuluyor. Gelecekte iş hayatı nasıl şekillenecek diyorsanız, listeye bir göz atın deriz! 

İşte '2023 Yükselen Meslekler' listesinde yer alan 15 iş alanı! 👇

1. Game Designer (Oyun Tasarımcısı)

Listenin ilk sırasında Oyun Tasarımcısı yer alıyor! Peki, Oyun Tasarımcısı ne yapar? 

Oyun tasarımcısı, bilgisayar, telefon, oyun konsolu ve tablet gibi dijital ortamlarda yer alan oyunların olay, karakter ve görsel tasarım gibi unsurlarını oluşturur. 

Bu arada, gelecek oyun sektöründe desek çok da yanlış bir cümle olmaz. Çünkü araştırmacılar, oyun sektörünün 2028 yılında 580 milyar dolar değere ulaşacağı tahmin ediyor.

2. Blockchain Developer (Blokzincir Geliştirici ya da Blokzincir Yazılımcısı)

Son yılların trendi haline gelen Blokzincir Geliştiriciler ise listede 2. sırada! Peki, Blokzincir Geliştiricisi ne iş yapar? 

Blokzincir teknolojisi için gerekli olan uygulamaları geliştiren kişidir. Blokzincir teknolojisi uygulamaları yazılım ve programlama dili kullanılarak geliştirilir.

3. Growth Specialist (Büyüme Uzmanı)

Hızla gelişen dünyada, gelişim ve büyümenin önemi, Büyüme Uzmanı iş dalının listeye 3. sırada girmesinden anlayabiliriz. Peki, Büyüme Uzmanı ne iş yapar? 

Günümüzde şirketlerin ekipleri arasında yer almaya başlayan gelişme (growth) ekiplerini yönetir. Şirketin büyümesi, gelirinin artması, pazarlama ve ürün geliştirme süreçlerinde ekipler ile işbirliği yapar. Yeni pazar ve müşteri fırsatlarını keşfeder.

4. Customer Success Specialist (Müşteri Başarı Uzmanı)

Müşteri memnuniyetinin önemi tüm dünyada ön plana çıkmaya başlıyor. Hızla artan rekabet, ürün ve hizmet çeşitliliğinin fazlalığı, Müşteri Başarı Uzmanının listede 4. sırada yer almasına sebep oluyor. Peki, Müşteri Başarı Uzmanı ne iş yapar? 

Düzenli iş incelemesi yaparak müşterilerin, satın aldıkları ürün veya hizmetten eksiksiz bir şekilde fayda sağladığından emin olmayı hedefler. Bunun için çeşitli iletişim kanallarını kullanarak müşteri desteği ve yardımı sağlar.

5. Game Artist (Oyun Sanatçısı)

İçerikte yaratıcılık ön plana çıkıyor! Oyun Sanatçıları, sektörde dikkatleri üzerlerine çekecek gibi görünüyorlar. Peki, Oyun Sanatçısı ne iş yapar? 

Dijital oyunlarda mekan ve karakter gibi sanatsal unsurların oluşturulma sürecinde görev alırlar. Oyun geliştiricilerle birlikte çalışan oyun tasarımcıları, 3 boyutlu modelleme ve illüstrasyon kullanılar.

6. Artificial Intelligence Engineer (Yapay Zeka Mühendisi)

Makine Öğrenimi Mühendisi olarak da bilinen Yapay Zeka Mühendisleri, yeni dünyanın kurucusu olacak! Peki, Yapay Zeka Mühendisi ne iş yapar? 

Makine öğrenmesi adı verilen algoritmaları tasarlayarak makineleri insan beyni ile benzer bir şekilde ve verimde çalışacak şekilde programlama görevini üstelenirler.

7. Game Developer (Oyun Geliştirici)

Listede Oyun Geliştiriciler yer almasa olmazdı! İşte listenin yedinci sırası ve oyun geliştiriciler. Peki, Oyun Geliştiriciler ne iş yapar? 

Dijital ortamlar için tasarlanan oyunu, oyunun oynanacağı platforma uygun ve gerekli teknik gereksinimle kodlama dillerini kullanarak yazılıma dönüştürürler.

8. Patient Coordinator (Hasta İlişkileri Sorumlusu)

Hasta Sorumlusu veya Hasta İlişkileri Sorumlusu olarak bilinir. Peki, Hasta İlişkileri Sorumlusu ne iş yapar? 

Hastaların hastaneye girişinden çıkışına kadar geçen sürede, hastanın sağlık ve tedavi ihtiyaçlarını yönetmeye yardımcı olur. Hasta ile sağlık kuruluşu arasındaki sorunları çözer ve müşteri memnuniyetini sağlar.

9. Concept Artist (Konsept Sanatçısı)

Görsel yeteneği, tasarım ve sanat ön planda! Listenin 9. sırasında Konsept Sanatçısı yer alıyor! Peki, Konsept Sanatçısı ne iş yapar? 

Oyun ve animasyonların temel tarzını belirler. Tasarım fikirlerinin nasıl görüneceğini genel olarak 2 boyutlu olacak şekilde oluşturur. Konsept sanatçısıları, yeni dünyada hepimizin daha iyi ve özenli işler görmek istediğine bir kanıt niteliğinde!

10. Software Quality Assurance Engineer (Yazılım Kalite Güvence Mühendisi)

Dijitalleşen dünyada geliştirilen yazılımların kalitesi ve standartları da son derece önemli. Bu yüzden listenin onuncu sırasında Yazılım Kalite Güvence Mühendisleri yer alıyor. Peki, Yazılım Kalite Güvence Mühendisi ne iş yapar?

Geliştirilen yazılım ürünlerinin uygun kalitede ve istenilen standartlara uygun şekilde olması için yazılım geliştirme süreçlerinin her aşamasını izler.

11. Robotics Engineer (Robotik Mühendisi)

Geleceğin mesleği denildiğinde hepimizin aklına gelen iş dallarından biri Robotik Mühendisliğidir. Peki, Robotik Mühendisi ne iş yapar? 

İnsan hareketlerini kopyalayarak insan yerine görev yapan makineler tasarlar. Bir diğer değişle robot ve robot sistemlerini tasarlar.

12. Data Engineer (Veri Mühendisi)

Sakın unutmayın: Veri her şeydir, her şey veridir! Ayrıca güvenilir veri, servettir! Listenin 12. sırasında Veri Mühendisleri yer alıyor. Peki, Veri Mühendisi ne iş yapar? 

Veriyi seçen, toplayan, depolayan ve raporlayan veri altyapısını hazırlayan yazılımı tasarlar.

13. Back End Developer

Onlar dijital dünyanın gizli kahramanları! Sırada Back End Developerler var. Peki, Back End Developer ne iş yapar? 

Yazılım projelerinin arka planında çalışan Back End Developerler, son kullanıcı tarafından görünmeyen sistemi inşa ederler. Yazdıkları kod ile yazılım projelerinin son kullanıcı için sorunsuz çalışmasını sağlarlar.

14. 3D Artist (3D Modelleme Uzmanı)

Görsel sanatların önemini bir kez daha hatırlatan meslek dalı, 3D Modelleme Uzmanı! Peki, 3D Modelleme Uzmanı ne iş yapar? 

Tasarımların üç boyutlu modelini veya nesnelerin görsellerini oluşturan multimedya sanatçılarıdır.

15. Product Owner

Herkes en iyiyi ister ve hak eder! Ürün Sahibi yani Product Owner da tam bu noktada devreye girer. Peki, listenin son sırasında yer alan Product Owner ne iş yapar? 

Bir ürünün değerini en üst seviyeye çıkarmayı hedefler. Bunun için ürünün tasarımı, geliştirilmesi, kullanıma sunulması ve gelişime hizmet edecek yeni çözüm önerileri için araştırma yapar.

Sizce Geleceğin Mesleği Hangisi?

Gelecek sizin elinizde! Türkiye'de son 5 yılda en hızlı büyüyen 15 meslek dalını inceledik. İş dalları ile ilgili detaylı bilgi almak ve bu alanlardaki iş ilanlarını incelemek için aşağıdaki linke tıklayın! 👇

2023 YILINDA YÜKSELEN MESLEKLER

16. İlginizi Çekebilir

İşte 2023'ün En İyi Meslekleri: Hangi İşler Tercih Ediliyor?

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR

Dünyayı Tarım kurtarır.

25.01.2023

2. Benim planlarım arasındaydı sevindim

24.01.2023

Benim meslek 10. sıradan giriş yapmış. Sevindim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ