Geleceği Tahmin Eden Kahinleri ile Ünlü Guarani Kabilesi ve İnsana Yok Artık Dedirten İnançları

Arjantin, Paraguay, Brezilya ve ayrıca Bolivya ve Uruguay'ın belirli bölgelerinde yaşayan Guarani kültürü Amerika'nın keşfinden önce uzanıyor. Topluluk o zamandan kalmış olan geleneklerini ve ritüellerini hala sürdürüyor. 21. yüzyılda hala hayatta kalmayı başarmış olan bu kültürün detayları için buyurun haberimize. 👇

Guaraní kültürü, ruhaniyeti, cesareti ve gelenekleriyle ünlü bir kültürdür.

Birçok yerli ulusun çeşitli nedenlerle yok olduğu bir dönemde bile varlığını sürdürmüştür. Anlamı 'savaşçı' olan Guarani dili, bölgedeki ülkelerde hala konuşulmakta ve öğretilmektedir. Aslında, Paraguaylılar büyürken hem İspanyolca hem de Guarani öğrenirler, çünkü Guarani tüm ülkede resmi bir dildir. Dil, Güney Amerika'nın bu geniş topraklarında binlerce kilometre boyunca yayılan çok sayıda Guarani grubunu ve kabilesini bir arada tutar.

Tarihleri ise biraz yürek burkucu...

Guaraní halkı, 17. yüzyılda İspanyol ve Portekiz istilasından büyük zarar gördü ve özellikle Cizvitlerin yayılma misyonları nedeniyle kölelik ve dini dönüşüme tabi tutuldu. 19. yüzyılın başlarında misyonların sürülmesinin ardından Guaraníler, geleneklerini sürdürmeye ve topluluklarını güçlendirmeye odaklandılar.

Yerba mate adındaki içecekleri ile ünlüler.

Modern Guaraní kültürü, bazıları Güney Amerika genelinde paylaşılan eski gelenekleri taşımaya devam etmekte. Bunların en bilineni kuşkusuz yerba mate'dir. Mate, bir kabak veya ağaçtan yapılan geleneksel bir kapta sıcak suyla hazırlanan bir içecek. Yerba mate, yüzlerce yıldır Guaraní kültürünün bir parçası ve popülaritesi Arjantin ve Uruguay genelinde oldukça fazla

Guaraní kültürü el sanatlarında da kendini gösteriyor.

Yerel zanaatkarlar, sepet örme ve dokuma gibi yerli malzemelerden ürünler yapıyor. Karmaşık tüy süslemeleri ve hayvan oymaları Misiones de güzel bir dekoratif parça olarak Arjantin çevresindeki çeşitli dükkanlarda ve fuarlarda bulunabilir.

Geniş aile gelenekleri mevcut.

Geniş aile genellikle bir arada yaşar, çoğu zaman aynı evde üç kuşak bir arada yaşar. Ancak, genç nesiller iş veya eğitim arayışı içinde daha büyük şehirlere taşınmak için evlerini terk etmeye başlamışlardır. Üst sınıf Guarani,inanışlarına göre  iş sahibi olabilir veya topluluklarında 'güçlü insan' olabilirler. Toprak mücadeleleri ve şiddetli çatışmalardan tekrar ortaya çıktıktan sonra, Guaraní halkı bölgeye izlerini bırakmış ve bölgenin yerli kültürünün vazgeçilmez bir parçası olmaya devam etmiştir.

Kabileler, aralarında kuzey Arjantin'in de bulunduğu yaşadıkları ülkeler üzerinde büyük bir kültürel etkiye sahip olmuşlar.

Bugün, kırsal bölgelerde yaşayan Guaraní halkı hala ahşap veya tuğla evlerde yaşıyor ve geçimlerini tarıma bağlı olarak sürdürüyorlar. Bazı durumlarda, ürünler aile tüketimi için yetiştirilirken, diğer durumlarda Yerba Mate, Çay ve 'mandioca' (kızılcık için Guarani terimi) satış için yetiştirilmekte.

İnançları ise bir hayli tuhaf...

Yerba mate, Guaraní topluluğu tarafından kutsal bir ağaç olarak kabul edilir ve ağacının odunu, azizler, köylüler vb. dini figürler yapmak için kullanılır. Kendilerine 'Ormanın İnsanları' diyen yerli halk ünlü kahinleriyle bilinir. Kendileri yerba mate'nin ilk tüketicileriydendi.

Eskiden yapılışı farklıydı.

Eski zamanlarda yaprakları işlemezler, ancak taze olarak tüketirlerdi. Ritüelleri için, yerba 'canchada'yı alırlar, bir elek ile eledikten sonra bir tezgaha yerleştirirler ve yakarlardı. Bu sırada büyük bir bezle kaplanmış olarak dumanı solurlar; bu şekilde ruhlarla konuşmaya başlarlar, geleceği tahmin ederlerdi.

Şaşırtıcı bir şekilde köklü geçmişe sahip yerli bir dilleri var.

Eğer Paraguay Nehri boyunca yaşayan yerel halka sorarsanız, asil bir yerli mirasın fikri güçlü bir şekilde durmaktadır ve bu, ülke sakinlerinin çoğu tarafından bir yerli dil olan Paraguay Guarani'si ile ifade edilebilir. Kıtada başka yerlerde, Avrupa koloni dilleri yerli dilleri yok olmaya sürüklemiştir, ancak Paraguay Guarani'si, Güney Amerika ülkesinin çoğunun ana dillerinden biri olarak kalmıştır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Neden Yaşlandıkça Daha Erken Uyanmaya Başlarız?
İlişkiyi Dinamik Tutmanın Sırrı Nedir? Psikologlara Göre Evliliğin Zaman İçindeki 6 Aşaması
Modanın Ölümcül Sonuçları: Bir Zamanlar Beyaz Tenli Olmak Uğruna 'Bucaro' İçip Hayatını Kaybeden Kişiler

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!