Günümüz Teknolojilerine İlham Kaynağı Olan 20 Klasik Film

Lumiere kardeşler 1895'te ilk sinema filmini beyaz perdeye aktardığından beri, sinema popüler kültürün ön planı oldu. Tabi ki ilk film modern bir film değildi, başrol oyuncusu yoktu, ışıklı ve baş döndüren efektleri de yoktu. 50 saniye süren siyah beyaz bir filmdi. Adı '' Workers Leaving the Lumiere Factory'' idi. Ama insanlar sevdi ve dünyayı değiştireceğine inandılar, değiştirdi de. O zaman dan beri sinema, dünyayı keşfetmede, dünyanın sonunun nasıl olacağını tahmin etmede ama en önemlisi dünya nasıl olabilir ve nasıl olmalıyı bulmada büyük rol oynamıştır. Sizin için 20 adet geleceği önceden tahmin eden klasik film listesi hazırladık. Sizce bu filmler gelecekte olacakları tahmin etmiş mi ya da şimdiki cihazların yapımcılarını etkilemiş mi? Siz karar verin.

1. Face/Off - Yüz Nakli

Filmde iyi polis (John Travolta), gizli görev için tanınmış bir suçluyla yük naklı gerçekleştiriyor. Film 1997'de sinemayı salladı ama eleştirmenler filmin saçma ve mantıksız bir film olduğunu söylemişlerdi. Tam 13 yıl sonra İspanya'da yüz nakli gerçekleştirdiler. Polislerimizi bu teknolojiyle gizli göreve göndermeye başlamadık ama teknolojik ve tibbi gelişmeler, saçma diye adlandırılan filmlerdeki gelecek tahminlerini gerçekleştirebilir.

2. 2001: A Space Odyssey - iPad

Yönetmen Stanley Kubrick, bilim kurgu efsanesi Arthur C. Clarke'la yakından çalıştı ve tüm zamanların en iyi bilim kurgu filmini yaptı. Filmde astronotlardan birinin tablete benzeyen bir cihazı var. Oldukça sıradışı bir olay, film 1968'de beyaz perdeye aktarıldı. iPad'in çıkışından tam 42 yıl önce. Steve Jobs acaba bu filmin hayranı mıydı?

3. Azınlık Raporu - Kişisel Reklam

Steven Spielberg, Philip K. Dick'in Minorty Report kitabını 2001 yılında sinemaya uyarlamadan önce, dünyada ki en iyi düşünürlerle, gerçekçi bir geleceği yansıtmak için aynı masaya oturmuştur. Bir sahnede Tom Cruise bir mağazaya adım attığında holografik bir kadın onun giyinişine uygun bir şeyler satmaya çalışıyordu. Bu kişisel reklam, artık her yerde. Facebook kullanıcılarına reklamlar, o kişilerin beğenilerine ve profil bilgilerine göre gösteriliyor mesela.

4. 2001: A Space Odyssey - Skype

Filmde kaptan dünyadaki kızıyla konuşuyor. İkisi de webcam'e ve monitöre benzeyen cihazlarla konuşuyorlar. Skype'ın aynısı. Gariptir ki film Skype'tan 35 yıl önce çekildi. Film acaba geleceği tahmin mi etti ya da geleceğe ilham kaynağı mı oldu?

5. The Truman Show - Reality Şov

Jim Carrey filmde Truman Burbank rolünü oynamakta. Habersizce onun için inşa edilmiş bir dünyada, büyük bir reality şovun yıldızıdır. Truman sonra herkes tarafından izlenildiğini anlıyor. Film ''reality'' kavramından önce çıktı ve medyanın insanları izlediği algısında da önce çıktı. Filmin tahmin edemediği tek şey Truman'ın kaçmak istemesi, şimdi pek çok insan onun hayatını yaşamak istiyor.

6. Jurassic Park - Dinozorların Doğuşu

1990 yılında Michael Critchton, Jurassic Park romanını yayınladı. 1993 yılında da Spielberg tüm zamanların en çok hasılat yapan filmlerinden birini çekti. Filmde kehribarın içinde saklanmış bir sivrisinekten dinozor DNA'sı çıkarıp, dinozorları tekrar hayata getiriyorlar. Uzun yıllar gerçek bilim, bilim kurgunun gerisinden gelmekte. 1996'da ilk klon memeli Dolly geldiğinde,teknoloji ve insan genomu algımız Jurassic Park'taki nesli tükenmiş türlerin doğuşu olgusunu mümkün kılıyor. Tabi ki T-Rex'leri geri getiremeyiz çünkü 65 milyon yıl önce öldüler ama nesli tükenmekte olan canlıları kurtarabilirz.

7. Azınlık Raporu - Hareket Sensörlü Oyun

Filmde, Tom Cruise, elleriyle video bilgilerini yönetebiliyor. 8 yıl sonra Microsoft, Kinect teknolojisini çıkardı. Elinizde kontrolör olmadan, oyunları oyanayabileceğiniz bir webcam. Bu tarz teknolojiler zaman geçtikçe daha iyi olacak. Uzaktan kumanda bizim için geçmişte kalacak.

8. Geleceğe Dönüş II - Oculus Rift

1989'da film çıktığında, başrol oyuncusu Martin McFly kahvaltıda garip bir başlık takıyor. Film gelecekte geçtiği için, gidip bir tane alamadık. Fakat 25 yıl sonra en umut verici sanal gerçeklik oyun sistemi gelişim aşamasına girdi. Cihazın adı Oculus Rift. Belki bir 25 yıl sonra da uçan kaykaylarımız olacak.

9. 2001: A Space Odyssey - Siri

Bilinen en erken yapay zeka teknolojisi HAL 9000 ile filmde gösterilmişti. Bu alet uzay aracında astronotlarla iletişim kuran bir bilgisayar sistemi. Tıpki Siri gibi.

10. İronman - Dış iskelet Elbisesi

Robert Downey'in oynadığı İronman filmi 2008'de çıkmasına rağmen, çizgi roman 1963'da ortaya çıkmış. Filmde Tony Stark, milyar dolarlarıyla ve IQ suyla onu kötü adamlardan koruyacak, uçmasını ve roket atmasını sağlayacak bu zırhı yapıyor. Tabiki de Tony Stark bunu yapan tek kişi değil. DARPA 'da buna benzer bir sistem geliştirmiş.

11.

Resimde, oldukça ağır bir roketi kolaylıkla kaldıran bir askeri görüyoruz. Bunu elektrikle çalışan kıyafeti sayesinde yapıyor. Tabi sistem biraz aksak duruyor ama Tony Stark ilk atılımı yapan kişi. Kırmızı olursa daha iyi durur gibi.

12. X-Men: Süper Askerler

Filmde, hava durumunu kontrolden, metalleri oynatmaya kadar oldukça çılgın güçleri olan insanlar var. Tabiki de bu güçler bizim için bir hayal ama DARPA, insanları biraz daha güçlü yapmanın yollarını araştırıyor. Örnek verecek olursak, yaptıkları bir araştırma gösteriyor ki, genetikle oynama, bir gün askerleri aşırı derece de hızlı koşar, uyumadan optimal derecede işlevini sürdürür hatta kaybolan uzvu tekrar yerine getirir kılacak. Bu teknolojileri adlandırırken yapımcı Stan Lee ile görüşseler iyi olur.

13. The Matrix - Oyunlaştırılmış Öğrenme

Matrix'teki karakterler, kung fu, helikopter eğitimi gibi karışık becerileri dakikalar içinde öğreniyorlar. Bunu, sanal bir eğitim programına girerek ve gerçek dünyadaki öğrenmenin zorluklarını ve hatalarını atlatarak yapıyorlar. Hem de gerçek dünya ki olumsuz sonuçlar gerçekleşmeden. Günümüze geldiğimizde bu tarz bir teknoloji revaçta. Apple'ın Duolingo uygulaması 2013 yılının en iyi uygulaması seçildi. Dil öğrenmeyi oyun haline getiren bir uygulama. Code Academy ve Kahn Academy gibi diğer bu tarz uygulamalarda mevcut. Bir kaç yıl sonra Oculus Rift ve bu oyunlarla, matrix dünyasına girip hem kung fu hem de İspanyolca öğrenebileceğiz gibi duruyor.

14. Maymunlar Cehennemi: Primatlarla İletişim

1968'de film çıktığında, günümüz politik paradigmalarına dayanan satirik bir kehaneti ortaya attı. Hiç kimse dünyanın maymunlar tarafından yönetileceğini düşünmez. O kadar akıllı değiller... yoksa öyle mi? Şempanzelerin insanlara nazaran daha iyi bir kısa süreli hafızaları olduğu ortaya çıktı. Bu canlılar ekranda gösterilen 19 ve üstü kadar ardışık sayıyı hatırlayabiliyorlar. İnsanlarda bu, 4 ile 7 sayı arasında değişiyor. Sadece bu da değil şempanzelere Project-Nim belgeselindeki gibi işaret dili öğretmek üzerine araştırmalar yapılıyor. Filmde iki araştırmacı doğumundan itibaren bir şempanzeye işaret dili öğretmeye çalışıyor. Sonuçlar şaşırtıcı. İletişim düzgün değil ama düşündüğünüzden daha iyi. Şempanzelerin konuşma kutuları olmadığı için konuşan şempanzeler gelecekte olmayacak. Tabi asla, asla deme sözünü unutmamak lazım.

15. Terminator II - Google Glass

Filmin başında Terminatör, kıyafet bulmak için bir bara giriyor. O sırada bizde onun dijital dünyasına bir göz atıyoruz. İnsanları tarıyor ve kendi bedenine uygun birini bulmaya çalışıyor. Tam 23 yıl sonra Google bu teknolojiyi geliştirmeye başladı. Bu gözlüklerle, navigasyon yönlendirmesi alabiliyor, arkadaşınızın Facebook profiline sadece gözünüzü oynatarak bakabiliyorsunuz. Şahane !

16.

17. Gerçeğe Çağrı - Havaalanı X-ray Cihazları

Film Mars'ta yaşanılabilir bir gelecekte geçiyor. Bir sahnede Arnold Schwarzenegger kadın kılığında hava alanından geçiyor. O anda bizde yolcuların geçtiği X-ray cihazını görüyoruz. Senelerce, hava alanlarında zorunlu olarak metal detektörler vardı. Hiçbir zaman bütün vücudu tarayan bir detektör yoktu. Taa ki şimdiye kadar. Geleceğe Çağrı filmindeki kehanet gerçek oldu. Şimdi ABD 'de 2012 yılından beri bütün vücudu tarayan X-ray cihazları hava alanlarında zorunlu oldu.

18.

19. Bıçak Sırtı - Dijital Billboardlar

Bıçak Sırtı filmi, Azınlık Raporu ve Gerçeğe Çağrı filmleri gibi Philip K. Dick'in romanından uyarlandı. Bu adamın geleceğe dair pek çok kehaneti olmuş. Film robotların insan kılığında gezdiği bir gelecekte geçiyor. Bir şehir sahnesinde, dijital reklam tabelası görüyoruz. Film 1982'de çekildi yani ilk dijital reklam tabelasından önce. Şimdi bu teknoloji her yerde. Önünde resim çektirdiğimiz Time Square gibi.

20. Gattaca - Evde DNA Testi

İnsanlar farklı olduklarından çok birbirlerine benzerler. Tabi ki de aramızda çeşitlilikler vardır. Kimimizin hafif alerjileri, kimimizin alışılmadık vitamin eksiklikleri vardır, kimimiz ise farklı eksersiz ve diyet programlarına farklı tepkiler veririz. Film de, insanların DNA'sının saf ve kalitesine göre oluşturulan bir sosyal sınıf sistemi kurulmuş. İdeal olarak adlandırılan DNA'sı olmayan Ethan Hawke DNA'sını, Jude Law'ın DNA'sı ile geçersiz gözükmemek için değiştiriyor. Neyse ki böyle bir dünyada yaşamıyoruz. Fakat evde DNA testi yapılabiliyor. 2011 yılında DNA babalık testi satılmaya başlandı filmden tam 14 yıl sonra.

21. Azınlık Raporu - Suçları Tahmin Etme

Azınlık Raporu filmde genetik olarak mutantlar, zihinlerini kullanarak suçları önceden tahmin edebiliyordu. Böyle mutantlarımız henüz yok ama buna eşdeğer bir bilgisayar yazılımı mevcut. Yazılımın en büyük geleceği tahmin edici özelliği, insanların geçmişteki davranışlarına dayanıyor. Bu sayede potansiyel suç ihtimalini tahmin edebiliyor. Watch Dogs oyunu da aynı mantıkla kurulmuş. Gelecekte insanlar daha hiçbir suç işleyemeden tutuklanacaklar.

22. Elektronik Rüyalar - Sanal İlişkiler

1984 yılında çıkan filmde, ana karakter bilgisayarıyla bir ilişkiye giriyor. Bu tabi önceden komikti ama önemini şimdi anlamaya başladık. Tabi ki İnsanlar bilgisayarlarına aşık olmuyorlar ama teknoloji geliştikçe, bilgisayarlar yüz yüze iletişimin vekili olmaya başladılar. Bu tam anlamıyla kötü bir şey olmayabilir tabi konuştuğunuz kişi gerçekten düşündüğünüz kişi ise.

23. Kısa Devre - Askeri Robotlar

Kısa Devre filminde robotlardan biri kısa devre yaparak aniden bir uyanış yaşıyor ve kaçıyor. Askeri robot endüstrisi şu an multi milyar dolarlık bir endüstri. Kısa Devre filmi  de inanılmaz derecede filmlerde ki modern teknolojilere örnek niteliğinde. İnsan gibi davranan askeri robotlarımız yok çünkü buna ihtiyaç yok. Eğer bir gün askerler yerine robotlar kullanılırsa, savaşlar tamamen teknolojiyle gerçekleşmiş olacak. Bu harika olabilir. Ama bir daha düşündüğümüzde boş verin niye savaşıyoruz ki?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı