Efsanevi film serisi hakkında muhtemelen görmediğiniz detaylara bakmak isterseniz buyurun...
Efsanevi film serisi hakkında muhtemelen görmediğiniz detaylara bakmak isterseniz buyurun...
Açılış sahnesinde Doc Brown'ın garajdaki saatlerine bakarsanız hepsinin 25 dakika geride olduğunu fark edeceksiniz. Saatlerden birinde komedi yıldızı Harol Lloyd'un 1923 yapımı Safety Last'te meşhur sahnesindeki gibi bir adam elleriyle asılı bir şekilde duruyor. Bu sahne aynı zamanda, Doc'un Hill Valley saat kulesinden aynı şekilde asıldığı sahnenin de bir habercisi. Maalesef benzerlikler burada bitiyor: Christopher ve Harold akraba değil.
Açılış sahnesindeki bir radyo reklamında, 1985 yılının Hill Valley ana meydanında görülen Toyota 4x4’ün otomobil bayisi Statler Toyota’dan bahsediliyor.(Marty daha sonra kamyonun sahibi oluyor.)
Doc'ın garajındaki amfinin üzerindeki etikette 'CRM 114' yazısını görüyoruz. Bu Stanley Kubrick'e bir gönderme. Kubrick'in filmlerinde, Dr. Strangelove'da bulunan kurgusal radyo aracının ismi CRM-144 idi. Aynı zamanda, Clockwork Orange'da Malcolm McDowell'ın canlandırdığı Alex karakterine verilen ilacın ismi 'Serum 114'ün de eşseslisi ve 2001: A Space Odyssey'de Jüpiter kaşifinin seri numarası.
Marty'nin kot ceketinin üstündeki siyah ve kırmızı rozetinde 'Devrimdeki Sanat' yazıyor. 'Devrimdeki Sanat', Londra’da 1971 yılının Şubat ve Nisan ayları arasında yapılan ve Hayward Galerisi'nde sergilenen Sovyet sanat ve tasarım sergisinin ismi.
Marty, meydandaki bir cipin çamurluğuna tutunduğunda, bir levhada 'Used Cars' yazısını görüyoruz. Bu, Zemeckis'in yönettiği ve Gale ile birlikte yazdığı 1980 yapımı filmin ismi.
Marty 1985 yılında banktaki berduşu görünce 'Red' diyor. Bu da 1955 yılında Hill Valley'nin belediye başkanlığını yapan Red Thomas'ı işaret ediyor.
Marty'nin grubu The Pinheads'i çok sesli oldukları için megafonla azarlayan okul müdürü aslında ilk defa bu filmde oyunculuk yapan şarkıcı Huey Lewis. The Pinheads'in çaldığı şarkıyı durdurması da ayrı bir ironi çünkü aslında çaldıkları 'Power of Love' şarkısı kendisinin. Şarkı aynı zamanda Back to the Future'ın film müziğinde de yer aldı.
Bu da filmin ikinci ekip yönetmeninin kişisel asistanı Mary Radford'a bir selam niteliğinde.
Ronald T. Woowward filmin set amirliğini yapmış ve Zemeckis'in Romancing the Stone filminde de yönetmenle birlikte çalışmışlardı.
1985 yılında, Hill Valley'nin Essex sinemasında 'Orgy American Style' isimli bir film vizyonda ve bu sadece bir set dekoru değil. Back to the Future'da Red'i oynayan aktör George 'Buck' Flower ,1973 yapımı bu porno filminde oynadı.
1985 yılında Lorraine, Marty'nin görünmeyen amcası için aileye pasta servis ediyor. ve aslında bu pasta, Joe şartlı tahliyesini gerçekleştirmeden önce özgürlüğünü kutlamak için yapılmıştı.
Joey'nin annesi 'Joey, parmaklıklı oyun yerini çok seviyor. Onu ne zaman oradan alsak hemen ağlamaya başlıyor o yüzden onu hep oraya bırakıyoruz.' diyor.
Marty 1985’te eve geldiğinde yediği akşam yemeği, Lorraine ve ailesi ile 1955’te yedikleri yemeğin aynısı. Marty aynı akşam yemeğini teknik olarak iki farklı yılda iki kez ardı ardına yiyor. Senaryonun ilk taslaklarında, Marty köfteden nefret ediyordu.
1985 yılında yenilen akşam yemeğinde Lorraine, resmen tüm filmin olay örgüsünü ortaya koyuyor. Linda 'Nasıl biriyle tanışabilirim ki?' diye sorduğunda Lorraine 'Birdenbire olacak. Tıpkı babanla tanışmam gibi.' diyor. Linda da, 'O çok aptalcaydı, dedem ona arabayla çarptı.' diyor. Lorraine, 'Öyle olacağı varmış. Her neyse, eğer dedeniz ona çarpmasaydı, o zaman giçbiriniz doğmuş olmayacaktınız.' diyor.
Marty'nin cebindeki fotoğraftan kardeşlerinin yok olmaya başlamasıyla da, Marty bunu düzeltmeye çalışıyor.
1985'deki McFly ailesi, 1955'teki McFly ailesi ile The Honeymooners'ın aynı bölümünü izliyor. “The Man From Space” isimli bölüm, Marty'nin George'u, Lorraine', bir randevuya çıkarması için giyinip korkuttuğu ana bir gönderme.Bölüm aslında 31 Aralık 1955'te, yani Marty'nin 5 Kasım 1955'te geçmişe gitmesinden bir ay sonra yayınlandı. Küçük bir hata olmuş anlayacağınız.
1987'de kaldırılan kafeinsiz içecek, Doc'ın deneyi için uyandığında Marty'nin karyola başlığında görülebilir. Marty içeceği, 1955 yılında Lou's Cafe'de, kafenin şaşkoloz sahibinden de sipariş vermeye çalışmıştı.
Ama zaten 1985 yılında da çevirip açılan kapakları açması oldukça zor olurdu, çünkü onlar da 1988 yılında ortaya çıktı.
Marty, Doc’ın bilim deneyine tanıklık etmek için Twin’s Pines Alışveriş Merkezi’ne gidiyor ancak geleceğe döndükten sonra geri döndüğünde, isim Lone Pine Mall olarak değişmiş oluyor.
Etikette 'Bir Nükleer Bomba Tüm Gününüzü Mahvedebilir' yazıyor. Filmin konusu, çalınan plütonyum yüzünden Doc'ın ölümüyle sonuçlandığı için de gayet yerinde denebilir. 1.21 gigavat üretmesi gereken nükleer rektör gerçekten de gününü mahvetmiş oldu.
Deney sırasında Doc Marty'ye 'Hep geleceği, yıllarımın ötesini ve insanlığın ilerleme sürecini görmek istedim. Ayrıca bir sonraki 25 Dünya Serisi'ni kimin kazandığını da görmüş olacağım.' diyor.
Biff, 2015 yılından çaldığı Grays Sports Almanac öğrendiği bilgi sayesinde 1955'te zengin olunca da, tüm seride önemli bir olay örgüsü anı oluyor.
Doc'ın, alışveriş merkezinin park yerinde Libyalıları vurmak için kullandığı inci kabzalı tabanca, Marty'nin Back to the Future Part III'de eski batıya olan yolculuğunda arabalı sinemada kullandığı tabancayla aynı. Belki de 30 yıllık bir tabanca olduğu için tutukluk yapmıştır...
Sherman'ın babasına zaman makinesini açıklamak için kullandığı kurgusal Tales from Space çizgi romanında, EC Comics'in efsanevi Tales from the Crypt logosu var.
Marty, 1955'te Hill Valley'ye gittiğinde ilk olarak, 1954'te Barbara Stanwyck ve Ronald Reagan'ın başrollerini paylaştığı Cattle Queen of Montana filminin Essex sinemasındaki afişini görüyor. Marty pencerede aynı zamanda Roy’s Records’un dört tane albüm reklamını görüyor.
Birisi Nat King Cole'un 'Unforgettable' şarkısı ama diğer üçünde tarih hataları var. The Chordettes'in kendi isimleriyle yayınladıkları derleme ve Eydie Gorme'un “Eydie in Dixieland” albümü 1959 yılına kadar, Patti Page'in “In the Land of Hi-Fi” albümü de 1956'ya kadar yayınlanmamıştı.
1955'teki telefon rehberinde Doc’un adı yanlış; “Emmet” değil Emmett olmalı. En azından mesleğini doğru yazmışlar...
Doc’ın 1640 Riverside Drive’ındaki orijinal evi (veya 1985 yılıysa John F. Kennedy Drive’daki), aslında Kaliforniya’nın Gamble House adlı Pasadena’da bulunan tarihi bir sembol yapısı. Mimar Charles ve Henry Greene tarafından James Gamble of Procter ve Gamble şöhreti için tasarlanan, 19. yüzyılın sonlarında ünlü olan Arts and Crafts akımının başlıca bir örneği.
Açılış sahnesindeki bir gazete küpüründe, Doc’ın konağının gizemli bir şekilde yakıldığını ve çevresindeki arazilerin satıldığını, bu yüzden 1985’te, 1646 John F. Kennedy Drive’daki mülkünün eski garajında yaşamaya başladığı yazıyor.
Yani, Doc'ın, çevresindeki araziyi satmanın getirisi ile birlikte, zaman makinesinin oluşturulmasını finanse etmek için sigorta parasını toplayıp konağını yaktığını söyleyebiliriz.
Marty, George'u uyurken Dart Vader olarak uyandırdığında gördüğümüz Fantastic Story Dergisi sayısı gerçek: 1954 Sonbahar sayısı. Marty'nin sarı uzaylı kıyafeti de, George'un 1985 yılındaki kitabı 'A Match Made in Space'e ilham oluyor.
Marty'nin George'u korkutmak için kullandığı teypte aslında Van Halen'ın gitaristi Eddie Van Halen'ın solosu çalıyor. Grup, isimlerinin filmdeki kullanılmasına izin vermedi (o yüzden de etikette 'Edward' yazıyor) ama iddialara göre gitarist __Zemeckis’e 1984 filmi The Wild Life için yarattığı “Donut City” adlı şarkıyı verdi.
Doc, 1955 yılında garajının laboratuvarında, Marty'ye zaman makinesi planını modellerle anlatırken 'Ölçekleyecek zamanım olmadı.' diyor. Doc, aynı repliği üçüncü filmde de (aynı oyuncak araba modeliyle) söylüyor ve Marty, Doc'ın cümlesini 'Evet, biliyorum Doc. Ölçeksiz.' diyor.
1955 yılında Marty Doc'ın evine gittiğinde görülen bandaj, Doc'ın saati asarken düşüp yaralanmasından kaynaklanıyor. Kafası vurunca da aklına Flux Capacitator fikri geliyor. Tuvalet, ikinci filmde, Marty 1955'e ikinci kez geldiğinde de gözüküyor.
Bozuk beyin dalgası makinesi için olan tasarımlar evinde ve garajında görülebilir. Sonradan üçüncü filmde Marty, Doc'ın beyin dalgası makinesini kullanıyor.
1955 yılında Doc ve Marty'nin yanından bisiklet sürerek geçen adam, şimşek fırtınasından önce ona gelecekte ne olduğunu söylememesini söylüyor çünkü o adam Doc'ın ta kendisi. Bu Doc 1985'te, ikinci filmdeki gençliğiyle tanışan Doc.
Doc, Marty'nin yırtılmış mektubunu 1995'te okuyor ve Libyalılara karşı kruşungeçirmez yelek giymezse de 1985 yılında öleceğini biliyor. Doc’un can kurtaran yelek manevrası, Marty’nin üçüncü filmde demir soba kapağından yapılmış kendi kurşun geçirmez yeleğini önceden ima ediyor.
1955'teki şimşek fırtınasında Doc saat kulesine kalıcı bir zarar veriyor ki bu hasar ilk 1985 yılında ortada yoktu, ancak filmin sonunda görülen gelişmiş 1985 yılında hasar görülebiliyor.
36. Marty, Doc'ın kurşungeçirmez yelek numarasını hatırlıyor. DOC' dan hatırlamıyor izlediği clint eastwood filminden hatırlıyor... Lütfen...
Gayet güzel bir film serisi.Yalnız 21 Eki 2015 yılına gittiklerinde filmde gösterilen ne uçan arabalar, ne çöpten nükleer füzyonla enerji üreten motorlar, ne kendinden kuruyan kıyafetler ne de jaws'ın 19.su var :D :D
90'ların yani cocuklugumun TV'de her oynadiginda izledigim klasiklerinden. Ve yaklasik 20 sene sonra bu sene baharda tekrar izledim tüm seriyi. Ben yine çok keyif aldım acaba şimdiki çocuklar seviyor mudur? Ben 10-15 yaşındayken tv'de oynasa da izlesem diye beklerdim. Netflix yok, internet yok hatta vcd bile yoktu daha...