İllaki teleskopa ihtiyacınız yok efendim, gözleriniz var ya... Gökyüzünüz temiz olsun!
Kaynak: Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi
Fotoğraflar: NASA
İllaki teleskopa ihtiyacınız yok efendim, gözleriniz var ya... Gökyüzünüz temiz olsun!
Kaynak: Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi
Fotoğraflar: NASA
Güneş'e en yakın ve sistemin en küçük gezegeni Merkür'ü ne yazık ki Şubat ayında görmemiz zor; çünkü gezegen ayın ortalarına doğru Güneş'e yaklaşmaya başlayacak ve ayın ortasında gündüz gökyüzüne geçerek ufka yakın bir konumda olacak.
Bu ay Güneş'in batısında bulunacak güzel ama sinirli Venüs'ü ancak ayın başlarında Güneş doğmadan önce doğu ufkunda kısa süreyle izleyebiliriz efendim.
Savaş Tanrısı Mars ile bu ay bayağı bir haşır neşir olacağız gibi duruyor. Ay boyunca gün batımlarında güneyde gece yarısından kısa bir süre sonrasına kadar rahatlıkla gözlemleyebileceğimiz gezegen 18 Şubat'ta Ay'a en yakın konumunda olacak.
Dev gezegen Jüpiter Şubat ayı boyunca Güneş'e çok yakın olacağından onu görmek zor olacak. Ancak ayın son birkaç günü Merkür'e yakınlaşacak ve kısa süreyle de olsa gün doğumundan önce doğu ufkunda kendisini gösterecek.
Bu ay Güneş'in batısında olacak olan halkalı gezegeni gözlemlemek için ayın son haftasını bekleyeceğiz. Özellikle 26 Şubat'ta Merkür ve Jüpiter ile gün doğumundan hemen önce çok yakınlaşacak olan Satürn ay sonu boyunca gün doğumundan hemen önce doğu ufkundan bize 'halka sallayacak.'
Buz devi gezegen Uranüs'ü görebilmek için Güneş battıktan sonra hazır olmak lazım efendim; çünkü birkaç saat için de olsa kendisini batı ufkunda gösterecek. Ve ay sonuna doğru bu gözlem süresi kısalacak.
Güneş'e en uzak gezegen Neptün'ü çıplak gözle görmek oldukça zor. Ve zaten gezegenimiz de Şubat ayında kendini göstermeye pek niyetli değil. Ayın başlarında Güneş battıktan hemen sonra kısa bir süre ile batı ufkunda olsa da ay sonuna doğru Güneş ile birlikte batmaya başlayacağından gözlem imkanı olmayacak.
Şu tarihleri de not edelim:
3 Şubat Ay, Dünya'ya en yakın konumunda (370.100 km)
18 Şubat Ay, Dünya'ya en uzak konumunda ( 404.500 km)