Geleceğe Değil Belki Ama Gökyüzüne Dair Bir Şeyler Söylemeye Geldik: Mart Ayında Yaşanacak Gök Olayları

Merkür (Ayın başında Oğlak ortalarında ise Kova takımyıldızında)

Sıcaklığı gündüz 450 gece ise -170'e yaklaşan küçük gezegen Merkür'ün parlaklığı bu ay 0 kadir civarındadır (Kadir nedir derseniz hemen açıklayalım, çıplak gözün gökte görebilirliğini belirten bir astronomi terimi. Örneğin Ay, dolunayda -12,5 kadirdir ve gözün görme sınırı genelde +6 kadir olarak bilinir.). Dolayısıyla bu ay gökte görebileceğimiz Merkür, gün doğumundan önce doğu ufkunda kısa süreli olarak gözlemlenebilir.

Venüs (Ay başında Kova, sonuna doğru ise Balık takımyıldızında)

Bu ay her ne kadar ortalama -3,9 kadir olsa da Venüs'ü bu ay gözlemleyemeyeceğiz; çünkü Güneş'e oldukça yakın konumda olacak.

Mars (Ay boyunca Boğa takımyıldızında)

Bu ay ortalama parlaklığı 0,9 kadir olacak olan ve son günlerde yine bizi heyecanlandıran Mars, gece yarısından yaklaşık 1 saat sonra batacak olduğundan gün batımından bu saate kadar rahatlıkla gözlemlenebilir. 19 Mart akşamı ise şöyle bir Ay'a baktığınızda hemen yanında Mars'ı görebilirsiniz.

Jüpiter (Ay boyunca Oğlak takımyıldızında)

Dev gezegenimiz Jüpiter her ne kadar -1,9 kadir parlaklığında olsa da onu geçen ay olduğu gibi bu ay da zar zor görebileceğiz çünkü yine Güneş'e oldukça yakın konumda. Ancak gün doğumundan kısa süre önce doğu ufkuna bakarsak kendisine bir 'günaydın' diyebiliriz. Hatta 5 Mart günü gözlerimiz Jüpiter'i ararsa onu neredeyse Merkür'e değecek şekilde görmemiz mümkün.

Satürn (Ay boyunca Oğlak takımyıldızında)

6. gezegen Satürn'ün bu ay ortalama parlaklığı 0,7 kadir. Ancak o da Güneş'e oldukça yakın bir konumda olacağından kendisini bize pek göstermeyecek ve Jüpiter gibi gün doğumundan önce doğu ufkunda olacak. Ay sonlarına doğru ise gözlem süresi 2 saate kadar çıkacak. Bu arada teleskopunuz varsa şanlısınız çünkü halkalar gözlem için oldukça uygun bir konumda bu ay.

Uranüs (Ay boyunca Koç takımyıldızında)

Bize bir hayli uzak olan ve 5,8 kadir parlaklığı ile gözle oldukça zor görülebilen Uranüs'ü bir teleskop yardımıyla hemen gün batımından sonra yarım saat süreyle gözleyebilirsiniz.

Neptün (Ay boyunca Kova takımyıldızında)

Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün'ün bu ay ortalama parlaklığı 7,9 kadir civarında. Zaten çıplak gözle görmenin mümkün olmadığı bu gaz topunu bu ay Güneş'e oldukça yakın olduğundan teleskopla görmekte maalesef mümkün değil.

Güzel uydumuz Ay

Mart ayında Ay'ı yakından görmek istiyorsanız acele edin çünkü 2 Mart'ta yalnızca 365,400 kilometrecik uzaklıkta olacak. 13 Mart'ta Yeniay evresinde 'kaybedeciğimiz' Ay, 28 Mart'ta ise 'dolu dolu' gökten merhaba diyecek bize.

Ayın ortasında akşam yukarıya baktığınızda şöyle bir gökyüzü ile karşılaşacaksınız efendim. Gözleriniz keskin, gökyüzünüz bulutsuz ve isteğe bağlı olarak romantik olsun!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Uydumuz Ay Olmasaydı Ne Olur ya da Ne Olmazdı Acaba?
Romantizmin Değişmez Nesnesi Güzel Uydumuz Ay'ın Nereden Geldiğini Hiç Düşünmüş müydünüz?
Soğuk Savaşın En Sıcak Kanlı Karakteri, Sovyet Uzay Köpeği: Laika

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı