Geçtiğimiz Yıl Teknoloji Dünyasında Ne Oldu? 2022 Teknoloji Trendlerini İnceliyoruz!

Teknoloji her zamanki gibi durmaksızın gelişmeye devam ediyor. 2022 yılında da bu gelişme serüveni elbette durmadı ve büyük teknolojik gelişmeler gördük. Özellikle sanal teknolojilerde, pazar hacmi artı ve bunun getirdiği olumlu etkiyle birçok teknolojiye daha fazla bütçe ayrıldı. Konuya daha fazla hakim olmak için gelin, 2022 yılının teknoloji trendlerini hep birlikte inceleyelim.

1. Kuantum Hesaplama (Kuantum Bilgisayarları)

Kuantum Hesaplama, kuantum teorisinin ilkelerine dayalı olarak gelişen bilgisayar teknolojisine odaklanan bir bilgi işlem türüdür. Bu teori, enerji ve malzemelerin atomik ve atom altı seviyelerdeki davranışını açıklar. Farklı ve daha basit anlatmak gerekirse sadece 0'lar ve 1'ler yerine, ölçümden önce bir nesnenin durumunun olasılığına dayalı hesaplamalar yapar. Bu teknoloji son yıllarda bizler için oldukça faydalı oldu. Örneğin COVID-19'un önlenmesinde ve yeni aşıların geliştirilmesinde bu teknoloji büyük bir role sahipti. Aslında teknoloji daha ilk aşmalarında ve bu yüzden uzun yıllarca trendlerde olacağı tahmin ediliyor.

2. Yapay Zeka (AI)

Al olarak da bilinen Yapay Zeka, son 10yıldır teknoloji trendlerinde zirvelerde. 2022 yılında da popülerliğini korumayı başardı. Yapay zeka sürekli gelişen bir teknoloji alanı gün geçtikçe yeni geliştirmelerle birlikte hayatımızın içine entegre olmaya başladılar. Basitçe örnek vermek gerekirse, 'Yapay Zeka' alanın emektarı sayılan Siri'yi örnek verebiliriz. Aynı zamanda günlük hayatımızda yapay zekalar birçok alanda uygulamalar vasıtasıyla bize yardımcı oluyorlar. Mesela navigasyon programları olmasaydı halimiz harap olurdu.

2022 yılında ortaya çıkan 'Yapay Zeka' programlarından örnek vermek gerekirse buna Observe Al. ve Seismic'i örnek verebiliriz.

3. Makine Öğrenimi (ML)

Makine Öğrenimi (ML) ise yapay zekanın bir parçası ve yeni işlevleri öğrenmek için denetimli öğrenmeyi kullanır. İnsan hareketlerini taklit eden uygulama, programlama olmaksızın deneyim yoluyla öğrenmeyi amaçlar. Nitelikli profesyoneller Makine Öğrenimi alanında büyük bir talep olacağını öngördü ve bu doğrultuda yatırımlar yaptı. Yaptıkları yatırımlar da onu insanlar için takip etmesi çekici bir trend haline getirdi. Forrester'ın yaptığı araştırmaya göre Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi, 2025 yılına kadar ABD'deki tüm yeni işlerin %9'undan sorumlu olacak.

4. Robotik Süreç Otomasyonu (RPA)

Robotik süreç otomasyonu (RPA), normalde bilgi çalışanları tarafından gerçekleştirilen ve fazlasıyla yinelemeye dayalı rutin görevlerin otomatikleştirilmesi için yazılım robotlarının kullanılmasıdır. Özellikle veri toplama ve müşteri hizmetleri gibi manuel süreçlerde çok işe yararlar. Yapay zeka ve Makine Öğrenimi gibi, RPA da farklı sektörlerdeki birçok işi otomatikleştiren ve hızla gelişen bir teknolojidir.

McKinsey & Company 2022'nin ilk aylarında bugünkü işlerin %5'inden daha azının tamamen otomatikleştirildiğini ama yaklaşık %60'ının en azından kısmen otomatikleştirilebileceğini analiz etti.  Bu analizin ardından RPA'ya olan ilgi arttı ve teknolojik trendlerde üst sıralara ulaştı.

5. Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR)

'Sanal Gerçeklik', kullanıcıyı yeni bir sanal ortama sokar, 'Artırılmış Gerçeklik' ise kullanıcının mevcut ortamını geliştirir.

VR ve AR, neredeyse son on yıldır teknoloji trendlerinin müdavimleri. Şimdiye kadar olan uygulamaları büyük ölçüde sosyal medya oyunları ve filtrelerle bağlantılı ama Virtual Ship gibi simülasyon yazılımları da ABD Donanması, Ordu ve Sahil Güvenlik gemi kaptanlarını eğitmek için de kullanılıyor. 2022 yılında bu trend teknoloji küresel pazarını yaklaşık 209 milyar dolar gibi çılgın bir miktara ulaştırdı.

6. Nesnelerin İnterneti (IoT)

IoT son 10 yılın en umut verici teknolojilerinden biri. Günümüzde birden fazla cihaz veya nesne Wi-Fi özellikli. 'Nesnelerin İnterneti', birbirine bağlı çeşitli cihazlardan oluşan bir ağ olarak tanımlanabilir. Ağ içindeki cihazlar birbirleriyle iletişim kurabilir, veri toplayabilir ve insan müdahalesi olmadan ağ üzerinden aktarabilir. Günlük hayatımızda da sıklıkla kullanırız mesela telefonunuza bağlanan akıllı cihazları kullanarak ev kapılarını uzaktan izlemek veya uygulamaları açıp kapatmak gibi yaptığımız işlemlerde Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulaması var. 2030 yılına kadar 50 milyardan fazla cihazın Nesnelerin İnterneti aracılığıyla birbirine bağlanacağı tahmin ediliyor. Bu son teknolojiye yapılan küresel harcama, önümüzdeki 2 yıl içinde tahminen 1,1 trilyon dolara ulaşacak. IoT şu anda ilk aşamalarında ve yakın zamanda hızla gelişeceği de bir gerçek.

7. Blockchain (Blok Zincirleri)

Sırada belki de en hakim olduğumuz teknoloji trendlerinden biri var. Blockchain, kripto para birimi Bitcoin ile popüler hale geldi ve 2015 yılından beri teknoloji trendlerinin vazgeçilmezlerinden. 2022 yılında da elbette teknoloji trendlerinde yerini aldı. Blockchain, yalnızca ekleyebileceğiniz, çıkaramayacağınız veya değiştiremeyeceğiniz veriler olarak tanımlanabilir. Bir 'zincir' oluşturan birçok veri bölümüyle sonuçlanır, dolayısıyla Blockchain adı verilir. Blockchain'in en yararlı özelliğiyse güvenilir olması diyebiliriz.

Blok zincirleri fikir birliğine dayalıdır, yani hiçbir kişi veya kuruluş verilerin kontrolünü ele geçiremez. Ayrıca işlemleri denetlemek için üçüncü bir tarafa da ihtiyaç yoktur.

8. Metaverse (Sanal Evren)

'Metaverse' 2021 yılında önemli gelişmeler yaşayan Metaverse uygulamalarının (NFT gibi) etkisiyle bizlerin ilgi odağı oldu ve 2022'de de ilgi odağımız olmaya devam etti.  'Metaverse' dünyasında arazi, ev, eşyalar ve daha birçok sanal obje satın alınabiliyor. Satın aldığınız her şey sanal olarak verilerden oluşuyor ve blockchain teknolojisi ile korunuyor. Ayrıca günümüzde birçok insanın merak ettiği, hızla gelişmekte ve yaygınlaşmakta olan 'Metaverse' dünyası, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin desteği ile öngörülemez bir şekilde büyümeye de devam ediyor.

9. 5G Teknolojisi

5G teknolojisi, çevrimiçi dünyaya bakış açımızı değiştirme potansiyeline sahip bir teknoloji. 3G ve 4G teknolojisi, mobil cihazlarla etkileşim biçimimizi dönüştürerek internette daha hızlı gezinmeyi, veriye dayalı hizmetleri kullanmayı ve canlı akış için bant genişliğini artırmayı mümkün kıldı. 5G'nin yaratıcıları AR ve VR teknolojisini daha iyi bulut tabanlı oyun deneyimlerini entegre ederek sanal etkileşimlerimizde devrim yaratmayı hedefliyorlar. Dünyada şu an çoğu ülke de aktif olarak kullanılmakta ve kullanıcı sayısı 1 milyar kişiye ulaştı. Türkiye'deyse 2022 yılının Temmuz ayında pilot bölge olarak seçilen İstanbul Havalimanı'nda ilk kez hizmete sunuldu ama daha günlük kullanım olarak diğer yerlerde aktif değil.

10. 3D Baskı

3D yazıcılar, bir yazıcıdan gerçek bir nesne oluşturmanıza olanak tanır. İnanılmaz tasarruf sağlayan bir teknoloji ve özellikle endüstriyel ve biyomedikal alanlarda prototip oluşturmak için önemli bir teknoloji haline geldi. 3D yazıcılarla ev yapmak bile mümkün. Daha önceleri mimarlar bu teknolojiyi sadece prototip mini evler yapmak için kullanıyorlardı ama artık büyük evlerin yapımında da kullanılmakta. Özellikle 2022 yılında 3D yazıcılarla ev yapmak yurtdışında yaygınlaşmaya başladı.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı